سید محمود حسینی پور امروز ۱۴ بهمن ماه در «آیین ملی گرامیداشت روز جهانی تالابها رامسر» ضمن تبریک ایامالله دهه فجر و تقارن با این نشست محیط زیستی اظهار کرد: مردم مازندران بهترین در حفاظت محیط زیست هستند.
وی با اشاره به تاریخچه کنوانسیون رامسر، افزود: در دوم فوریه ۱۹۴۹ و ۱۹۷۱ در شهر رامسر معاهده بینالمللی به تصویب رسید و رامسر را مرکز فعالیتهای محیط زیستی قرار داد، ابتدا با امضای ۱۸ عضو به تصویب رسید اما در حال حاضر ۲۴۱۱ مکان بیش از ۲۵۴ هزار هکتار در ۱۷۱ کشور در حال پوشش است.
وی افزود: کنوانسیون رامسر یکی از قدیمیترین معاهدههای بینالمللی است که سبب حفظ و ترویج تالابها شد و نظارت مردمی و سازمانهای مردم نهاد را بر رفتار محیط زیست برقرار کرد.
استاندار مازندران شعار امسال کنوانسیون رامسر را مربوط به «استفاده عاقلانه عمومی و حفاظت بینالمللی» دانست و گفت: باید افزایش آگاهی جهانی برای حفط تالابها شکل بگیرد.
به گفته حسینی پور، مازندران ۴۶.۱ درصد مساحت ایران است، ۳۳۸ کیلومتر نوار ساحلی کشور را به خود اختصاص داده و دارای دو اکوسیستم کوهستانی و جلگه ای است، جلگه با اقلیم مرطوب و خیلی مرطوب و کوهستانی با طبیعت خشک و سرسبز سبب تنوع و غنای محیط زیست و منابع طبیعی شده که سن جنگلهای هیرکانی به ۴۰ تا ۶۰ میلیون سال میرسد.
وی بیان کرد: تعداد ۸۷۶ آببندان ثبت شده، ۲ تالاب بینالمللی به مساحت ۱۰۵ هکتار موجب شد ایران جزء کشورهای دارای بیشترین تنوع تالاب جهان باشد که از ۴۲ نوع تالاب شناخته شده جهان ۴۱ نوع ان در مازندران وجود دارد.
استاندار مازندران با اشاره به اینکه ۲۱ تالاب به همراه ۲ تالاب بینالمللی در استان وجود دارد، تصریح کرد: در مازندران سالانه ۴۰میلیون گردشگر حضور دارند و تا الان نتوانستیم از این جلوههای طبیعی خدادادی به بهترین شکل برای تغییر ذائقه انسانها بهره ببریم.
این مسئول ادامه داد: دستور طبیعت گردی از سوی رئیس جمهور صادر شد و بر اساس مصوبه محیط زیست بستر هم برای این موضوع در مازندران فراهم شد .
حسینی پور یکی از جلوههای صیانت از تالابها را به تنظیم درست رابطه انسان با تالاب وابسته دانست و گفت: اگر نظارت بر تالاب نباشد این تالابها از بین نمیرود؛ بهره مندی باید به همراه نظارت باشد تا به حفظ تالابها بیانجامد.
نماینده عالی دولت در مازندران با تاکید براینکه، آشتی انسان با تالابها و نجات آن باید خروجی مثبت این جلسات باشد، گفت: مهترین بحث ما تالابهای مازندران است که سهم بسزایی در تعادل زیست بوم کشور دارند و راه تقویت آن اقدامات وابسته به تالابهاست.
استاندار مازندران به کارکردهای حیاتی متعددی تالابها اشاره کرد و یادآور شد: تالابها موجب جذب گردشگران خارجی میشوند و میتوانند از این طریق زمینه اشتغال مردم منطقه را فراهم کنند.
این مسئول یکی از مزیت تالابها را ذخیره سازی آب و جلوگیری از گردوغبار دانست و تعدیل قدرت سیل، کاهش تخریب منابع تغذیه آبهای زیرزمینی، کاهش فرسایش را از مزایای تالابها عنوان کرد.
وی ارزش تالابها را ۱۰ برابر جنگل و ۲۰۰ برابر اراضی کشاورزی دانست و گفت: تالابها اکوسیستمهای شکنندهای هستند که برای حفظ محیط زیست الزامی است.
استاندار مازندران افزود: باید با تدابیر بازدارنده و یا کاربرد شیوههای نوین در حوزههای مدیریتی در توسعه پایدار نسبت به حفاظت و احیای تالابها اقدام کنیم.
این مسئول مدیریت حوضههای آبریز، مشارکت ذینفعان و جوامع محلی را از دیگر اقدامات جهت صیانت از تالابها یاد کرد و گفت: اببندانها پتانسیل تالاب شدن در مازندران را دارند چه بسا که بسیاری از پرندهها در این مناطق اقامت دارند.
حسینی پور با اعلام اینکه پرنده نگری یکی از مزایای تالابها هستند و اجازه نمیدهیم تالابها به تاریخ بپیوندند، اظهار کرد: اینمناطق باید به مقصد گردشگری داخلی و خارجی تبدیل شود، توسعه و رشد گردشگری پایدار و بهره گیری از خدمات تالابی در مازندران ضروری است.
وی روز جهانی تالابها را سرآغازی دیگر در پاسداشت از زیست بوم دانست و افزود: کارگروه ستاد ملی حفاظت از تالابها میتواند مانع خشک شدن تالابهای کشور شود. با توجه به محدودیتهای بخش دولتی؛ برون سپاری به تشکلهای مردم نهاد میتواند نقش موثری در کمک به حفاطت محیط زیست داشته باشد.
انتهای پیام