حمله به پایگاه نظامی آمریکا و اشتباه تاکتیکی اردن

هم‌زمان با انتشار خبر حمله به پایگاه نظامی آمریکا، اردن اعلام کرد این حمله در پایگاه التنف واقع در خاک سوریه رخ داد، پایگاهی که تقریباً ۲۰ کیلومتر با مرز اردن فاصله دارد. اگر چنین موضوعی صحت داشته باشد و حمله به پایگاه آمریکایی در خاک سوریه رخ داده باشد، چرا اردن بلافاصله واکنش نشان داد، درحالی‌که مجاز به اعلام موضع نیست.

به گزارش ایسنا، سفیان التل، تحلیلگر اردنی؛ در یادداشتی نوشت: خبری منتشر شد مبنی بر اینکه آمریکا اعلام کرد پایگاه نیروهایش در شمال شرق اردن هدف حمله قرار گرفت و سه نظامی کشته و بیش از ۳۰ نظامی دیگر زخمی شدند. روایت این خبر از سوی آمریکا با آنچه از سوی مقام های اردنی اعلام شد، اختلاف داشت. در حالی طرف آمریکایی می گوید حمله به پایگاه نظامی «برج ۲۲» در نزدیکی مرز اردن و سوریه انجام شد که طرف اردنی همچنان تأکید می کند حمله در خاک اردن رخ نداده است.


در این زمینه نکاتی وجود دارد؛

نخست، اینکه بیانیه‌هایی از سوی کاخ سفید منتشر شد و نشان می دهد مشاور امنیت ملی، وزیران امور خارجه و دفاع، رئیس سیا، رئیس ستاد مشترک ارتش، معاون مشاور امنیت ملی و کمیسر ارشد کاخ سفید در جلسه توجیهی با جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا شرکت کردند. در این جلسه بایدن گفت، حمله در اردن رخ داده است.

آیا ممکن است بتوان در صحت اطلاعات منتشر شده از سوی کاخ سفید، به ویژه در امور نظامی مربوط به پایگاه های نظامی و استقرارشان در اردن و تطابق آن با اطلاعات منتشر شده از سوی طرف اردنی تردید داشت؟

تردیدی وجود ندارد کاخ سفید دقیقاً مکان پایگاه‌های نظامی خود را در اردن می‌داند و آنها را با ماهواره‌ها رصد می‌کند و همه شخصیت های سیاسی و تصمیم گیرندگان نظامی، امنیتی و اطلاعاتی آمریکا که پیش تر بیان شد، می‌توانند در حالی که قهوه می نوشند و تبادل نظر می کنند، فیلم پایگاه هایشان را روی نمایشگرهای کاخ سفید پخش و آنلاین فعالیت پایگاه‌های نظامی خود را رصد کنند. 

دوم، اینکه طرف آمریکایی می گوید پایگاه «برج ۲۲» که در شمال شرقی اردن قرار دارد، شامل نیروهای مهندسی، هوانوردی، تدارکات و امنیتی است. همچنین گزارش شده است، یک فروند هواپیما در نزدیکی مناطق مسکونی اطراف پایگاه سقوط کرد. بنابراین، برای همگان مسجل است همه این تجهیزات مهندسی، خدماتی، نظامی، لجستیکی، امنیتی و مسکونی را نمی توان در «برج ۲۲» قرار داد.

با توجه به این موضوع، آیا ممکن است بتوان در صحت اطلاعات منتشر شده از سوی کاخ سفید، به ویژه در امور نظامی مربوط به پایگاه های نظامی و استقرارشان در اردن و تطابق آن با اطلاعات منتشر شده از سوی طرف اردنی تردید داشت؟

 
روایت طرف اردنی

سخنگوی دولت اردن روز یکشنبه گفت، حمله ای که به کشته شدن سه سرباز آمریکایی منجر شد، در خاک این کشور رخ نداد، بلکه در خاک سوریه بوده است. مهند المبیضین، وزیر اطلاع رسانی و سخنگوی رسمی دولت اردن گفت، حمله ای که نیروهای آمریکایی را در نزدیکی مرز سوریه هدف قرار داد، در داخل خاک اردن نبوده است. 

اجازه دهید به سخنگوی دولت اردن یادآوری کنم، محمد المؤمنی، وزیر اطلاع رسانی سابق اردن نیز یک بار در مقام سخنگویی خود اعلام کرده بود، هیچ پایگاه نظامی آمریکا در خاک اردن وجود ندارد. وی در حالی این اظهارات را مطرح کرد، که چشم خود را به روی درگیری های نظامی در یکی از پایگاه های آمریکایی بست، ولی برای رفع تکلیف خواستار رسیدگی به وضعیت کشته شدگان و تشکیل کمیته حقیقت یاب شد.

وزیر سابق اطلاع رسانی اردن حتی نخستین قرارداد امنیتی با آمریکا را مبنی بر اعطای پایگاه های نظامی به واشنگتن نادیده گرفت، در حالی که متن این قرارداد که طبق قانون اساسی اردن در مجلس تصویب شده بود، در روزنامه های رسمی کشور نیز منتشر شد. همان زمان نیز ما به مسئولان اردنی درباره ایجاد پایگاه آمریکا در کشور هشدار داده بودیم.

حال باید پرسید واکنش رسمی امان که حمله در خاک اردن رخ نداده به چه معناست؟ آیا می توان نتیجه گرفت دولت اردن از وجود پایگاه آمریکایی «برج ۲۲» در نزدیکی مرز سوریه اطلاعی ندارد یا می داند و نمی خواهد به آن اعتراف کند؟

هم زمان با انتشار خبر حمله به پایگاه نظامی آمریکا، اردن اعلام کرد این حمله در پایگاه التنف واقع در خاک سوریه رخ داد، این پایگاه تقریباً ۲۰ کیلومتر با مرز اردن فاصله دارد. اگر چنین موضوعی صحت داشته باشد و حمله به پایگاه آمریکایی در خاک سوریه رخ داده باشد، چرا اردن بلافاصله واکنش نشان داد، در حالی که مجاز به اعلام موضع نیست، این موضوعی میان آمریکا و سوریه بود و بهتر است بگوییم، نخستین اشتباه مقام های اردنی این گونه رخ داد.

آنچه به توافقنامه همکاری دفاعی اردن و آمریکا ارتباط دارد، همان گونه که در سال ۲۰۲۱ میلادی امضا شد، در اختیار قرار دادن سایت های مشخصی برای پایگاه های اعلام شده آمریکا در اردن است. به‌طور دقیق این سایت ها در پیوست A توافق نامه مشخص شده‌اند.

پیوست A

امکانات و مناطق مورد توافق برای استقرار نیروهای آمریکایی عبارتند از:

پایگاه شهید موفق السلطی

مجتمع آموزش های نظامی مشترک

پایگاه آموزشی نیروهای مسلح اردن در الحمیمة

پایگاه هوایی ملک عبد الله

پایگاه دریایی پادشاهی اردن در العقبة

پایگاه آموزش نیروهای مسلح اردن در القویرة

مرکز آموزش نیروهای ویژه ملک عبد الله

پایگاه هوایی شاهزاده حسن

پایگاه های نظامی مرزی طبق توافقات گذشته

پایگاه هوایی شاهزاده فیصل (الجفر)

اردوگاه التتن

پایگاه هوایی ملک عبد الله دوم

از بررسی سایت‌های بیان شده در توافق‌نامه، پایگاه «برج ۲۲» تنها می‌تواند در بند مربوط به «پایگاه های نظامی مرزی طبق توافقات گذشته» باشد. همان گونه که پیوست نشان می دهد، امان پیش تر با طرف آمریکایی برای ایجاد این پایگاه در خاک اردن در مناطق مرزی به توافق دست یافته بود. 

سؤال دیگر این است، آیا دولت اردن از این موضوع آگاه بوده یا اینکه بدون اطلاع آنها انجام شده است؟ سؤال سوم نیز این است، آیا توافق قبلی وجود نداشت و آمریکا آن پایگاه را بدون اطلاع اردن ایجاد کرده بود؟

آنچه به توافقنامه همکاری دفاعی اردن و آمریکا ارتباط دارد، همان گونه که در سال ۲۰۲۱ میلادی امضا شد، در اختیار قرار دادن سایت های مشخصی برای پایگاه های اعلام شده آمریکا در اردن است

در اینجا لازم است تناقض اظهارات سخنگوی دولت اردن بیان شود که در بیانیه دیگری با اعتراف به اینکه حمله در خاک اردن رخ داد، گفت: حضور آمریکا در نزدیکی مرز اردن در چارچوب همکاری میان دو کشور انجام می شود. اردن حمله تروریستی به سایتی پیشرفته در مرز خود را با سوریه که به کشته شدن سه سرباز آمریکایی منجر شد، محکوم می کند.

اظهارات دولت اردن که حمله را تروریستی خواند، نباید نادیده گرفت، زیرا می دانیم عملیات را مقاومت اسلامی عراق انجام داد. آمریکایی ها همان کسانی هستند که عراق را ویران کردند و بیش از ۱ میلیون نفر را در این کشور کشتند.


مقاومت اسلامی عراق مسئولیت حمله به پایگاه آمریکایی را برعهده گرفت و تأکید کرد، تاکنون ۱۷۸ حمله به پایگاه های آمریکایی در بیش از ۱۰۰ روز گذشته انجام داده است. مقاومت عراق همه منافع واشنگتن را در منطقه اهداف مشروع می داند و بی تردید حملاتش تا زمانی که آمریکا از حمایت از رزیم صهیونیستی و تأمین تسلیحاتی آن دست نکشد، متوقف نخواهد شد. در همین زمینه لیندسی گراهام، سناتور جمهوری خواه آمریکا اعلام کرد، بیش از ۱۰۰ حمله به پایگاه های آمریکایی در منطقه انجام شده است. آیا اردن اجازه دارد همه این فداکاری و مجاهدت ها را «تروریسم» بخواند؟

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۱۲ بهمن ۱۴۰۲ / ۱۳:۱۶
  • دسته‌بندی: دیدگاه
  • کد خبر: 1402111209016
  • خبرنگار :