محمد منان رئیسی در نشست تخصصی معماری و شهرسازی که در چارچوب چهارمین کنفرانس بینالملل فقه و قانون امروز، ۱۱ بهمن ماه در سالن شهید احمدی روشن دانشگاه قم برگزار شد، به ارائه مقالهای با موضوع«مقدمهای بر حکمرانی مسکن از منظر سبک زندگی اسلامی» پرداخت و عنوان کرد: انقلاب اسلامی توفیقات بسیار زیادی در عرصههای مختف داشته است اما در عرصه مسکن و شهرسازی بسیار نیاز به کار دارد و قطعا با بررسی نقاط ضعف در سالهای آینده به توفیقات خوبی دست مییابیم.
وی افزود: در حوزه دسترسی به مسکن استطاعت پذیر متأسفانه در جهان رتبه خوبی نداریم، متوسط جهانی سهم مسکن در سبد خانوار زیر ۲۰ درصد است، این درحالی است که در کشور ما و در شهر تهران ۶۰ درصد د آمد خانوار سهم تامین مسکن میشود.
مدیر پژوهشکده معماری و شهرسازی تصریح کرد: در کنار دلایل مختلف و روشنی که همگان می دانند، یکی از دلایلی که موجب شوریدن مردم علیه رژیم منحوس پهلوی شد غفلت این رژیم از وضعیت مسکن مردم به ویژه در کلان شهرهایی همچون تهران بود، امام خمینی(ره) اولین پیام اقتصادی که بعد از انقلاب اسلامی صادر فرمودند در خصوص لزوم توجه حاکمیت (جمهوری اسلامی) در مورد مسکن بود.
وی اضافه کرد: امام خمینی(ره) در این پیام فرمودند که در زمان رژیم منفور پهلوی مسئله مسکن یکی از مصیبتبارترین مشکلات اجتماعی مردم ما بود؛ لذا امام (ره) در این پیام مسکن را صرفا یک چهار دیواری نمیبینند بلکه یک بعد اجتماعی برای آن در نظر میگیرند، چرا که اگر این امر درست پیگیری و طراحی نشود از این ظرف نامتناسب تبعات نامناسب با گفتمان انقلاب اسلامی بروز و ظهور پیدا میکند.
عضو هیات علمی دانشگاه قم تاکید کرد: ما در رابطه با بحث مسکن در واقع خلاف این توصیهها عمل کردهایم، برخی مسئولین دلیلشان این است که اگر شهرها بیشتر از این گسترده شود هم هزینه خدمات شهری بیشتر میشود و هم هزینه آمادهسازی و زیرساختهای شهری نیز بالا میرود در حالی که این کار درستی نیست.
منان رئیسی در رابطه با مقایسه ساخت مسکن ویلایی و آپارتمان سازی تصریح کرد: شاید در ظاهر برای تأمین زیرساختها تفاوت اندکی در هزینههای ساخت آپارتمانهای چند طبقه و مسکنهای دوطبقه ویلایی باشد، اما در واقع با احتساب هزینههای مشاعاتی که در آپارتمانسازی مردم میپردازند و همچنین هزینههای غیر مستقیم اعم از آلودگی هوا و غیره روشن میشود که این عمودیسازی به نفع مردم جامعه نیست.
وی گفت: طبق گزارشات سالانه ۶ تا ۷ هزار نفر به علت آلودگی هوا فوت میکنند؛ همچنین هر ساله شاهد تعطیلی مدارس، صنایع و ادارات به علت آلودگی هوا هستیم که خسارتهای اقتصادی را برای کشور به دنبال دارد و همه این مسائل تحت تاثیر شهرسازی نادرست است. تهران سال گذشته تنها ۳ روز از ۳۶۵ روز سال هوای پاک داشته است.
مدیر پژوهشکده معماری و شهرسازی بیان کرد: طبق گزارش وزارت بهداشت در سال ۱۴۰۰، خسارت حاصل از مرگ و میر شهروندان به علت آلودگی هوا ۱۲ میلیارد دلار بوده است، در واقع حدود ۲۴۰ هزار میلیارد تومان خسارت این مسئله بوده است، این هزینههای پنهان باید محاسبه شود.
وی تاکید کرد: ساختمان سازیهای عمودی و متراکم سنخیتی با سبک زندگی ایرانی اسلامی ندارد؛ اینها همه هزینههایی است که باید در نوع ساخت و ساز شهری مورد توجه قرار گیرد که متاسفانه مغفول مانده است، این در حالی است که خود غربیها نیز شهرهایشان را دیگر به این شکل نمیسازند اما ما همچنان مقلد ساخت و سازهای چندین سال پیش آنها هستیم.
انتهای پیام