مجتبی قائمی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه استاندارد مصرف نمک برای یک فرد سالم ۱۰ تا ۱۲ گرم در روز است، اظهار کرد: بر اساس بررسیهای صورت گرفته ۸.۶ درصد خانوارهای شهرستان کاشمر در ۹ ماهه امسال نمک تصفیه شده بدون ید مصرف کردهاند.
وی بیان کرد: این میزان نمکی که مصرف دارند در سر سفره بوده و علاوه بر نمکی است که هر روز حین پخت غذا به مصرف شهروندان میرسد.
رئیس مرکز بهداشت کاشمر افزایش فشارخون و نارسایی کلیه را از عوامل مصرف زیاد نمک دانست و اظهار کرد: طبق بررسیهای انجام شده، میانگین مصرف نمک در شهرستان کاشمر بیشتر از متوسط کشوری است.
وی خاطرنشان کرد: عدم استفاده از نمکدان در سفره، کاهش مصرف غذاهای حاوی نمک و به اندازه خوردن نان را از بهترین اقدامات پیشگیری از عوارض مصرف نمک دانست.
کاهش مصرف نمک روزانه راهکار مهم در کاهش فشارخون
قائمی با اشاره به اینکه اغلب شهروندان هنگام خرید بر میزان نمک موجود در مواد غذایی، توجهی ندارند، عنوان کرد: با توجه به اینکه در حال حاضر ۱۴.۷ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال شهرستان مبتلا به فشارخون بالا هستند، بنابراین کاهش مصرف نمک روزانه به عنوان یک راهکار بسیار مهم، میتواند در کاهش فشارخون مؤثر باشد.
وی نمک را یکی از عوامل خطر ابتلا به پرفشاری خون اعلام کرد و گفت: میزان توصیه شده مصرف نمک برای بیماران با فشارخون بالا حداکثر سه گرم است.
معاونت بهداشتی کاشمر در ادامه به اهمیت نمک برای بدن اشاره کرد و افزود: باید مراقب نمک پنهان که بیشترازغذاهای فرآوری شده است باشیم، ملاک صرفاً شور بودن غذا نیست چون کیکها، شیرینیها و بسیاری از غذاها مزه شوری ندارند اما ترکیبات سدیم دارند که عامل مهم افزایش فشارخون در نمکها است.
وی با بیان اینکه مصرف نمک به مقدار حدود ۳-۵ گرم (نصف قاشق مرباخوری) در روز مورد نیاز بدن است، خاطرنشان کرد: یکی از مواد مورد نیاز برای سوخت وساز مواد غذایی در بدن، انتقال پیامهای عصبی و کارکرد صحیح عضلات نمک است.
نمک مناسب برای بدن
قائمی با اشاره به اینکه نمک به مقدار محدود مورد نیاز بوده و مصرف متعادل آن لازم است، اذعان کرد: نمک دریا، نمک صورتی هیمالیا، نمکهای آبی و بنفش، نمک رودخانه و نمک یددار تصفیه از جمله انواع نمکهای موجود هستند.
وی در همین خصوص گفت: چون نمک دریا در اثر تبخیر آب دریا در سواحل دریا انباشته میشود و از سویی به دلیل اینکه در معرض آفتاب و هوای آزاد قرار میگیرد مقادیر قابل توجهی از ید خود را در اثر تبخیر از دست میدهد؛ بنابراین نمک دریا فاقد مقادیر کافی ید برای تأمین نیاز روزانه است.
رئیس مرکز بهداشت کاشمر تأکید کرد: نمک دریا نمیتواند املاح دیگر مورد نیاز بدن مانند منیزیم و کلسیم را تأمین کند، همچنین این نوع نمک دارای انواع ناخالصی از جمله مواد نامحلول مانند شن، ماسه، خاک، گچ، مواد آلوده کننده و فلزات سنگین مانند سرب، جیوه، آرسنیک و کادمیوم است و میتواند عوارض نامطلوبی در دستگاه گوارش، کبد، کلیهها، ریه و سایر اندامهای بدن ایجاد کند و حتی منجر به مسمومیت شود.
وی گفت: نمک صورتی هیمالیا و نمکهای آبی و بنفش و نمک رودخانه به دلیل اینکه نه تنها اثرات مفیدی بر روی سلامتی ندارند بلکه موجب آسیب به سلامت کلیه و کبد میشود برای مصرف مناسب نیستند.
استفاده از نمک یددار تصفیه شده تنها راه رساندن ید به بدن
قائمی همچنین در خصوص نمک یددار تصفیه افزود: بر اساس بررسیهای صورت گرفته استفاده از نمک یددار تصفیه شده تنها راه رساندن ید به بدن برای انجام اعمال حیاتی که وابسته به این ریزمغذی هست، است.
وی تأکید کرد: نرسیدن ید کافی به بدن با عوارض بیشماری شامل گواتر، ناهنجاریهای مادرزادی، افزایش موارد سقط و مرده زایی، هیپوتیروئیدی مادرزادی، کرولالی مادرزادی، کاهش بهره هوشی همراه است و به این دلیل وزارت بهداشت تأکید بر مصرف نمک یددار تصفیه شده که میتواند ید مورد نیاز را به بدن برساند، میکند.
معاونت بهداشتی کاشمر افزود: این گونه نمکهای تصفیه شده یددار فاقد فلزات سنگین شامل سرب، آرسنیک و... (عوامل ایجاد کننده سرطان) و ناخالصیهای محلول مانند گچ و... است، از طرفی میزان محاسبه شده ید در نمک تصفیه شده باعث پیشگیری از بیماری گواتر و به دنبال آن باعث پیشگیری از عقبماندگی جسمی و ذهنی، سقط جنین و ... خواهد شد.
مراقب نمک پنهان باشید
وی در ادامه با تأکید بر اینکه هرچند مدام بر مصرف نمک کم توصیه میشود اما همان میزان اندک هم حتماً تصفیه شده ید دار باشد، اظهار کرد: باید توجه داشت که مصرف بیش از حد هر نوعی از نمک (نمک یددار تصفیه شده، نمک دریا، نمک صورتی، سنگ نمک) به دلیل داشتن سدیم بالا میتواند باعث مشکلات کلیوی و فشارخون بالا، سرطان معده، پوکی استخوان شود و این موضوع تنها مختص به نمکهای کارخانهای نیست.
قائمی ادامه داد: علیرغم اینکه در کشورهای توسعه یافته بیشتر از ۸۰ درصد نمک مصرفی نمکهای پنهان در مواد غذایی هستند ولی در کشور ما با توجه به الگوی مصرف مواد غذایی، بیشترین منبع نمک غذاهای خانگی است.
وی گفت: با توجه به اینکه نان غلات قوت غالب در کشور و به تبع کاشمر است روزانه مقادیر زیادی نمک و سدیم به صورت نامحسوس وارد بدنمان میشود که بیش از نیاز بدن است.
وی با اشاره به اینکه باید مراقب نمک پنهان بود و از آوردن نمکدان سر میز یا سفره پرهیز کرد، افزود: توصیه میشود بیشتر از دیگر ادویهجات برای طعم دار کردن غذا استفاده نمود، همچنین در صورت استفاده کردن نمک در طبخ غذا، آن را در انتهای پخت اضافه کنید زیرا ید موجود در نمک به حرارت حساس بوده و در صورت اضافه شدن در ابتدای پخت بخش زیادی از آن از بین میرود.
وی خاطرنشان کرد: در کاشمر ۱۳ هزار و ۶۲۰ نفر مبتلا به فشار خون بالا هستند که ۱۱۸۲ نفر بیمار جدید مبتلا به فشار خون بالا در کمپین غربالگری فشار خون که اخیراً در شهرستان به اتمام رسیده شناسایی شدهاند، در حال حاضر ۱۴.۷ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال شهرستان مبتلا به فشار خون بالا هستند.
کاشمر در فاصله ۲۲۸ کیلو متری مشهد قرار دارد.
انتهای پیام