به گزارش ایسنا، آبی احمد، نخستوزیر اتیوپی در سخنرانی که در نشستهای کمیته مرکزی حزب حاکم در آدیس آبابا داشت، در اولین اظهارنظر درباره بحران به وجود آمده میان کشورش و سومالی بر سر توافقاتی که آدیسآبابا با منطقه «سومالیلند» کشور سومالی داشته تاکید کرد که آدیس آبابا تمایلی به خصومت با دولت و ملت سومالی ندارد.
نخستوزیر اتیوپی در ادامه گفت: هیچ کشور در حال توسعهای همانند اتیوپی بهای ثبات در سومالی را نپرداخته است.
آبی احمد اظهار کرد: مشکلی میان دو دولت اتیوپی و سومالی هرگز وجود نخواهد داشت و اتیوپی تمایل دارد اختلافنظر فعلی را به شکلی متمدنانه و آرام رهبری کند تا نفرت و اختلافنظرهایی میان دو ملت ایجاد نشود.
به گزارش آژانس مطبوعاتی آفریقا، او در ادامه گفت گامی که کشورش ابتدای سال جاری میلادی در مسیر امضای توافق با منطقه «سومالیلند» برداشته و به موجب این توافق به یک بندر تجاری و پایگاه نظامی در خلیج عدن دست یافته، تنها با هدف استفاده از دریا بوده نه چیز دیگری و این «حق عادلانهای» است که کشورش برای آن تلاش میکند.
همچنین نخستوزیر اتیوپی گفت: سومالی بیش از هر کشور دیگری همسایه برادر اتیوپی است، در طول ۱۰ سال گذشته هزاران اتیوپیایی زندگی خود را برای حفظ صلح و ثبات سومالی از دست دادند.
او افزود: دولت فعلی اتیوپی برای اولین بار نه در گفتار که در عمل تلاش کرد تا سومالیاییها را متحد کند.
آبی احمد توافقی را با موسی بیهی عبدی، رهبر «سومالیلند» امضا کرده که به موجب آن گذرگاهی به سمت دریای سرخ به طول ۲۰ کیلومتر شامل بندر «بربره» و یک پایگاه نظامی به مدت ۵۰ سال در اختیار اتیوپی قرار گرفته و در مقابل آدیس آبابا «سومالیلند» را به عنوان کشوری مستقل به رسمیت میشناسد.
دفتر آبی احمد دوم ژانویه جاری اعلام کرد که آدیس آبابا توافق اولیهای را با اقلیم جداییطلب «سومالیلند» جهت استفاده از بندر بربره واقع در دریای سرخ امضا کرد.
رئیس این اقلیم امروز اعلام کرد که به توافق خود با آدیسآبابا پایبند است.
عبدی در مصاحبهای تلویزیونی گفت: اتیوپی در تلاش است بخشی از خط ساحلی «سومالیلند» در دریای سرخ را جهت ایجاد یک پایگاه نظامی دریایی اجاره کند و در مقابل آن اقلیم ما را به عنوان کشوری مستقل به رسمیت خواهد شناخت.
اقلیم سومالیلند با وجود اینکه در سال ۱۹۹۱ اعلام خودمختاری کرد اما به شکل گستردهای در سطح بینالملل به رسمیت شناخته نشد و سومالی هم تاکید دارد که این اقلیم بخشی از خاکش است.
اتحادیه عرب نیز در بیانیهای همبستگی خود را با سومالی در رد و محکومیت این توافق اعلام کرد.
اتحادیه عرب در ادامه نیز این توافق را به منزله نقض حاکمیت کشور سومالی و تمامیت ارضی دانست.
مصر نیز در واکنش به این توافق ضمن هشدار درباره سیاستهای یکجانبه اتیوپی در نقض قوانین بینالمللی و اصول حسن همجواری تاکید کرد که اتیوپی این سیاستها را با هدف اعمال سیاست واقعیت موجود بدون توجه به منافع کشورها و ملتهای آفریقایی انجام میدهد و عامل ایجاد تنش در منطقه اطرافش است.
انتهای پیام