حسن حسنخانی در گفتوگو ایسنا، بیان کرد: با وجود زلزله در هرات که اقلیم ارزی ایران حساب میشود، حملههای تروریستی به کشور، مناقشه مرزی ایران و پاکستان، مناقشه فلسطین با رژیم صهیونیستی در پاییز، در این ماهها فضای ارزی در کشور آرام مانده بود و چندان تلاطمی رخ نداد. یکی از دلایل این موضوع، تقویت ذخایر ارزی بانک مرکزی ناشی از افزایش فروش نفت است.
وی درباره علت افزایش این روزهای نرخ ارز در بازار آزاد بیان کرد: تلاطماتی که در روزهای اخیر پیش آمده موقت است، نرخ ارز دوباره کاهش پیدا میکند و به کانالهای قبل برمیگردد و به نظر میرسد در دو ماه پایانی سال هم ناآرامی زیادی را شاهد نباشیم.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه بانک مرکزی از دو مسیر میتواند در بازار ارز آرامش ایجاد کند، گفت: یک تقویت اقتدار خودش هم تقویت روزافزون منابع ارزی در دسترس خود و هم اتخاذ سیاستهای ارزی درست و باثبات. مورد دوم هم بحث مداخله است. مداخلههای بانک مرکزی دیگر نباید از جنس ارز پاشیدن باشد، بلکه باید هوشمندانه باشد و با استفاده از منابع خود بازار دربازار مداخله کند.
حسنخانی ادامه داد: صرافان در فضای بازار اقدام به حملات سفتهبازانه میکنند، اما بانک مرکزی با تدابیری میتواند در بازار مداخله کند و نرخ را از بازار خریده و به بازار منتقل کند. بخشی هم در حراج هلندی چندگانه در بازار ارز رخ داده است. مداخله بانک مرکزی اگر هوشمندانه باشد و با استفاده از منابع خود بازار رخ دهد، حجم سفتهبازی در بازار کاهش مییابد، فاصله بین نرخ سیاستی و نرخ بازار آزاد کم میشود، منابع ارزی بانک مرکزی با ارزپاشی در بازار حراج نمیشود.
وی خاطرنشان کرد: اگرچه بانک مرکزی در یک سال اخیر در ابتدای این راه قرار دارد اما به نظر میرسد این ادبیات و سیاست ارزی در کشور شکل گرفته است. بانک مرکزی از یک طرف باید ذخایر ارزی خود را تقویت و سیاستهای خود را باثبات کند و فرماندهی واحدی را در حوزه ارز و تجارت شکل دهد و دستگاهها تعارض منافع ایجاد نکنند. از آن طرف هم مداخلات بانک مرکزی باید هوشمندانه و هدفمند باشد و با استفاده از خود بازار انجام شود. اینها رمز موفقیت و ثباتبخشی به بازار ارز است.
این کارشناس اقتصادی درباره تاثیر قیمت نفت بر نرخ دلار اظهار کرد: قیمت نفت هم اگر در همین محدوده بین ۸۰ تا ۱۰۰ دلار باشد، با توجه به افزایش میزان فروش نفت ما، چندان به مضیقه ارزی نمیافتیم. اگر بتوانیم روزانه ۱.۵ میلیون بشکه نفت صادرات داشته باشیم و ارز حاصل از صادرات در دسترس بانک مرکزی قرار گیرد، چندان مشکل خاصی نخواهیم داشت.
حسنخانی ادامه داد: با توجه به تنوع مبادی تامین کالا و تامین ارزی ما هم با روسیه و چین در حال افزایش است و وابستگی خود را از درهم امارات کاهش میدهیم، سالهای آینده میتواند سالهای آرامشبخشی برای بازار ارز باشد.
انتهای پیام