منظور:

بودجه را متوازن‌سازی می‌کنیم/بخش فرهنگ مظلوم بود

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: در فرایند تدوین بودجه سال آینده کشور، سهم‌بندی بودجه بخش‌های مختلف، بررسی و بازنگری شد و متوازن‌سازی سهم‌ها را در پیش گرفتیم که یکی از بخش‌های مظلوم در بودجه، بخش فرهنگ بود.

به گزارش ایسنا، داود منظور در نشست با فعالان و فرهیختگان جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی که شب گذشته برگزار شد، اظهار کرد: سازمان برنامه بودجه به تبع مسئولیت و مأموریتی که دارد و انتظارات مقام معظم رهبری و دولت از این سازمان، بر خود لازم می‌داند که گفت‌وگوهای سازنده و مؤثری را با صاحبنظران ‌در موضوع‌ها و ابعاد مختلف نظام مسائل کشور، برگزار کند.

وی افزود: بر این اساس، تاکنون چند جلسه در موضوع‌های دیگر با صاحب‌نظران حوزه‌های مربوطه برگزار کرده‌ایم و هدف ما این است که از رهنمودها و نظرات کارشناسان برای حل مسائل کشور استفاده کنیم.

معاون رئیس‌جمهور با بیان اینکه موضوع امشب ما گفت‌وگوی فرهنگی و شناخت دقیق مسائل فرهنگی است، بیان کرد: اکنون که در آستانه تنظیم بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۳ که عمدتاً در حوزه مصارف و هزینه‌ها است، قرار داریم، این گفت‌وگوها حائز اهمیت است.

باید نگاه تک‌سویه به اقتصاد کنار گذاشته شود و رویکرد جامع‌نگر جایگزین شود

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور افزود: اگر به دنبال توسعه و پیشرفت کشور هستیم، باید همان‌گونه که رهبر معظم انقلاب نیز بارها تاکید کرده‌اند، نگاه تک‌سویه به توسعه اقتصاد را کنار بگذاریم و یک رویکرد جامع‌نگر و پیشرفت همه‌جانبه را دنبال کنیم.

وی در ادامه گفت: پیشرفت فرهنگی و اصلاح ساختار فرهنگی کشور، مستلزم این است که دقیقاً بدانیم نظام مسائل فرهنگی چیست و اولویت‌ها کدام است و بر اساس اولویت‌بندی آنها حرکت کنیم.

سازمان برنامه و بودجه باید بر اساس نظام اولویت‌ها عمل کند

منظور با اشاره به منویات رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه سازمان برنامه و بودجه باید بر اساس نظام اولویت‌ها عمل کند، گفت: در کشور مسئله‌های زیادی داریم؛ پس باید بررسی کنیم که کدام یک از مسائل اولویت دارد تا به آنها بپردازیم. سازمان برنامه و بودجه کشور به اعتبار اینکه متولی تدوین و اجرای برنامه‌ها و تخصیص بودجه است، باید به مسائل فرهنگی کشور ورود کند که این کار مستلزم کار فکری و پژوهشی بوده و در ادامه نیازمند عمل و اقدام است.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: اگر به مجموعه مسائل کشور نگاه کارشناسی بیندازیم، مشاهده می‌کنیم که در موضوعاتی مثل زن و خانواده، حجاب، سبک زندگی، رسانه و مواردی از این دست، امروز در جامعه به اجماع، همفکری و انسجام بیشتری نیاز داریم و ضرورت تحول در سازوکارها و نظامات فرهنگی، یکی از اولویت‌هایی است که بیشتر باید به آن بپردازیم. در حوزه فرهنگ باید همه مقوله‌ها از جمله فیلم و سریال، کتاب و رسانه تا مسائل عادی که مردم در زندگی با آن مواجه هستند مانند آسیب‌های اجتماعی را در کنار هم ببینیم که البته این موارد به لحاظ اولویت با هم متفاوت هستند.

رویکرد فعالانه برای صیانت از فرهنگ و جامعه

معاون رئیس‌جمهور گفت: دشمن علاوه بر اینکه به شدت در جنگ اقتصادی و امنیتی با ما وارد شده، در موضوع جنگ نرم و فرهنگی هم برنامه‌ریزی گسترده‌ای کرده است و این موضوع می‌طلبد که ما هم بتوانیم متقابلاً در جنگ نرم، علاوه بر اینکه واکنش سریع به این تحرکات داشته باشیم، رویکرد فعالانه برای صیانت از فرهنگ و جامعه داشته باشیم.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور افزود: برخی فعالان فرهنگی گلایه دارند که موضوع فرهنگ در برنامه‌ریزی و بودجه‌ریزی مورد غفلت قرار گرفته و نگاه‌ها در تخصیص منابع، بیشتر به مسائل اقتصادی و زیربنایی معطوف شده است که انتقاد بجا و درستی است؛ یعنی باید اهتمام نظام برنامه‌ریزی به بخش فرهنگ و مؤلفه‌های فرهنگی کاملا متفاوت شود و یک تغییر رویکرد جامع‌نگر اتفاق بیفتد.

سازمان برنامه و بودجه باید رابطه گفتمانی خود را با جریان انقلاب تقویت کند

منظور با بیان اینکه سازمان برنامه و بودجه کشور باید برای ایفای مأموریت خودش رابطه گفتمانی خود را با جریان انقلاب تقویت کند، افزود: باید بررسی شود که چه سازوکاری را برای تقویت این رابطه پیدا کنیم تا در انجام مأموریت‌ها، ظرفیت‌های بخش مردمی با دولت به هم پیوند بخورند و هم‌افزایی ایجاد شود که در این صورت، نتایج خوبی حاصل خواهد شد.

وی افزود: سازمان برنامه و بودجه به لحاظ نیروی انسانی و سازماندهی کارها و ارتباط با بدنه دولت، توان بالایی دارد و یکی از قدیمی‌ترین تشکیلات در نظام دیوانسالاری دولت است و البته در مراحل مختلف شکل‌گیری و تکوین این سازمان از ابتدای تأسیس تاکنون، نوساناتی در ایده‌ها و گفتمان‌ها، وجود داشته است که برآیند این تجربه‌ها، یک دانش انباشته ارزشمند است.

معاون رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه ریشه همه مشکلات کشور و راه حل همه مسائل نیز در سازمان برنامه و بودجه است، افزود: این سازمان به‌عنوان قوه عاقله دولت، یکی از سازمان‌هایی است که توان بسیار بالایی برای حل مسائل کشور دارد و با مسئله‌شناسی کارشناسانه، در جهت حل مسائل کشور، تدبیر و تلاش می‌کند و برنامه می‌دهد و تدبیر خود برای مسائل کشور را در قالب بودجه‌های سالانه به اجرا در می‌آورد.

منظور افزود: این ظرفیت ممتاز، در سازمان برنامه و بودجه کشور وجود دارد و ما در این سازمان، رابطه رفت و برگشتی با دستگاه‌ها داریم. یعنی در تدوین برنامه‌ها، از دستگاه ها اطلاعات می‌گیریم و در مرحله اجرای برنامه‌ها از سوی دستگاه‌ها، بر آن نظارت می‌کنیم.

برنامه هفتم بر مبنای اولویت‌بندی مسائل کشور تدوین شده است

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با بیان اینکه در تدوین برنامه هفتم توسعه، رویکرد متفاوتی در پیش گرفته شد و تلاش کردیم که تنظیم و تدوین برنامه بر مبنای حل مسائلی باشد که در سیاست‌های کلی ابلاغی شناسایی شده بود، افزود: در چارچوب ابلاغ شده به سازمان برنامه و بودجه کشور، بخش عمده‌ای از مسائل و چالش‌های کشور، مسائل اقتصادی و در حوزه‌هایی مانند رشد اقتصادی، تورم، ناترازی انرژی، صندوق‌های بازنشستگی، آب و مواردی از این دست است.

وی گفت: از این رو، در سازمان برنامه و بودجه تلاش شد که مجموعه‌ای از اقدامات اصلاحی بر اساس مدل حل مسئله برای رفع این چالش‌ها تعریف شود و در جای جای برنامه، نگاه این بوده که حتما رویکردها و تدابیر مقام معظم رهبری و سیاست‌های کلان نظام پیاده‌سازی شود.

منظور افزود: در تدوین برنامه هفتم، نظرات دستگاه ها گردآوری شد و بر اساس دانش انباشته موجود در سازمان برنامه و بودجه کشور، این لایحه تدوین و به دولت و مجلس تقدیم شد.

وی با اشاره به اینکه یکی از امتیازات لایحه بودجه ۱۴۰۳، وجود ارتباط منطقی با اصول و رویکردهای اتخاذ شده در لایحه برنامه هفتم است، گفت: تلاش کردیم بر اساس آنچه که در برنامه هفتم آورده‌ایم، در تدوین بودجه ۱۴۰۳ در نظر بگیریم.

معاون رئیس‌جمهور با بیان اینکه دولت اصلاح ساختار بودجه سال ۱۴۰۳ بر مبنای تکالیف برنامه هفتم را آغاز کرده‌ است، افزود: کاهش تراز عملیاتی بودجه، کاهش وابستگی بودجه به نفت و حرکت به سمت درآمدهای پایدار، ‌ از جمله ویژگی‌های اصلاحی بودجه سال آینده است.

منظور افزود: در فرایند تدوین بودجه سال آینده کل کشور، سهم‌بندی بودجه بخش‌های مختلف، بررسی و بازنگری شد و متوازن‌سازی سهم‌ها را در پیش گرفتیم که یکی از بخش‌های مظلوم در بودجه، بخش فرهنگ بود.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با تأکید دوباره بر لزوم جبران مسائل بخش فرهنگ در بودجه، افزود: ما برای رعایت عدالت بین استانی و متوازن‌سازی سهم بخش‌های مختلف در بودجه، ساماندهی ردیف‌ها را در پیش گرفتیم و ردیف‌های متفرقه را در ذیل بودجه دستگاه‌ها ساماندهی کردیم.

وی گفت: متولی حوزه فرهنگ در کشور، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و بخش اصلی بودجه فرهنگی کشور در اختیار این وزارتخانه قرار می‌گیرد. رویکرد سازمان برنامه و بودجه کشور، اعتماد به دستگاه‌هاست و با توجه به ظرفیت‌های بسیار خوب موجود در دستگاه‌ها، ضمن تعریف چارچوب‌ها و کلیات، در جزئیات بودجه در نظر گرفته شده برای دستگاه‌ها، نباید وارد شویم و در عین حال، باید نظارت‌های بودجه‌ای رعایت شود.

معاون رئیس‌جمهور با بیان اینکه تلاش می‌کنیم سازمان برنامه و بودجه را از سازمانی که در حال چانه‌زنی بودجه‌ای با دستگاه‌هاست، ‌تغییر دهیم، گفت: در چنین جلساتی نیز به دنبال شناسایی نیازمندی‌های واقعی دستگاه‌ها هستیم تا پس از شناسایی آنها، منابع لازم را برای آن نیازها در بودجه دستگاه‌ها ببینیم و تخصیص بودجه مورد نیاز را دستگاه‌ها انجام بدهند.

ارتباط با حلقه‌های میانی و مردمی توسط تمام دستگاه‌های اجرایی باید توسعه یابد

منظور با اشاره به ضرورت تقویت حلقه‌های میانی و مردمی به عنوان یکی از رویکردهای تحولی افزود: در مجموع باید به این سمت برویم که خود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پس از تخصیص اعتبارات، ارتباط با حلقه‌های میانی را انجام دهد تا مردمی‌سازی کارها که یکی از رویکردهای اصلی دولت سیزدهم است، به‌خوبی پیش برود.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور افزود: سایر دستگاه های اجرایی نیز مسئولیت ارتباط با حلقه‌های میانی و مردمی را در حوزه کاری خود به عهده دارند و رویکرد سازمان برنامه و بودجه، درگیر شدن در ایجاد این ارتباط نیست. چرا که این کار را از وظایف دستگاه‌ها می‌دانیم.

بیان دیدگاه‌ها و نظرات فعالان و فرهیختگان جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی

در این نشست، «سید احمد عبودتیان»، دستیار رئیس‌جمهور در امر مردمی‌سازی دولت؛ حجت الاسلام والمسلمین «عبدالحسین خسروپناه»، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ حجت الاسلام والمسلمین «ماندگاری»، کارشناس مذهبی؛ حجت الاسلام و المسلمین «محمد حاج ابوالقاسم»، استاد حوزه علمیه؛ «محمدحسین حسینی یکتا»، عضو شورای مرکزی قرارگاه عمار؛ «مجتبی مختاری»، مدیرعامل موسسه جوانان آستان قدس رضوی؛ حجت الاسلام و المسلمین «حسین ملانوری»، استاد حوزه علمیه؛ «حسین تاریخی»، دبیر کل اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش آموزان؛ «سید عبدالرسول علم‌الهدی»، استادیار دانشگاه جامع امام حسین؛ «علی یکتا»، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی فناوری اطلاعات و تحول اداری سازمان تبلیغات اسلامی؛ «رحیم آب‌فروش» دبیر جامعه ایمانی مشعر؛ «محمد صادق شهبازی»، دبیر اسبق جنبش عدالتخواه دانشجویی؛ «علی فروغی»، مدیر شبکه سه سیما؛ «سعید حسینی»، رئیس هیئت مدیره نوشت افزار ایرانی ایران‌نوشت؛ «زینب شریعتمدار»، بانوی مبلغ زبان عربی و اسپانیایی در ونزوئلا و استاد حوزه علمیه؛ «شکیبا محبی‌تبار»، دبیر ستاد ملی جمعیت؛ حجت الاسلام و المسلمین «سیدمصطفی حسینی»، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی؛ حجت الاسلام و المسلمین «سید حسین آقامیری»، واعظ؛ «میثم نعمتی»، استادیار دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری؛ «میثم نیلی احمدآبادی»، صاحب امتیاز و مدیر مسئول پایگاه اطلاع‌رسانی رجانیوز؛ حجت الاسلام «سید حسین موسوی»، واعظ و مداح؛ حجت الاسلام «علی نوری»، سخنگوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه؛ آیت الله «سید محمدمهدی میرباقری»، رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم؛ و حجت الاسلام و المسلمین «محمد قمی»، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی؛ به بیان دیدگاه‌های خود پرداختند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۳ بهمن ۱۴۰۲ / ۱۷:۳۱
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 1402110302477
  • خبرنگار : 80001