به گزارش ایسنا، بهرام عیناللهی در «بیستونهمین جشنواره تحقیقات و فناوری علوم پزشکی رازی» که صبح امروز، دوشنبه ۲ بهمن در دانشگاه علومپزشکی ایران برگزار شد، اظهار کرد: هیچ کشوری مانند جمهوری اسلامی ایران تحت هجمههای همهجانبه قرار نگرفته است.
وی با بیان اینکه «خودکفایی» را در کانون توجه قرار دادهایم، اظهار کرد: بنابر اظهار سازمان بهداشت جهانی، قویترین سیستم بهداشتی و درمانی منطقه از آن ایران است، گفت: دستیابی چنین جایگاهی به راحتی حاصل نشده است؛ تلاشهای بسیاری برای تحقق این موضوع طی سالهای انقلاب صورت گرفته است. جمهوری اسلامی ایران به قلههای عرصه سلامت دستیافته و توانسته مشکلات مردم را حل کند.
عیناللهی با بیان اینکه امید به زندگی در ابتدای انقلاب اسلامی ۵۶ سال بود، گفت: در حال حاضر، امید به زندگی به ۷۶ سال رسیده است. میزان امید به زندگی، یکی از شاخصهای مهم عرصه سلامت به حساب میآید.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه میزان مرگ و میر نوزادان کاهش یافته است، اظهار کرد: میزان مرگ و میر نوزادان در ابتدای انقلاب به میزان ۳۲ در هزار بود؛ اما این عدد به ۸ در هزار رسیده است. همچنین میزان مرگ و میر مادران در پیش از انقلاب معادل ۲۵۵ در ۱۰۰ هزار تولد زنده بود که این عدد به ۲۵ در ۱۰۰ هزار تولد زنده رسیده است. همچنین میزان مرگ و میر کودکان از ۱۳۵ در هزار تولد زنده به ۱۳ در هزار تولد زنده رسیده است.
وی ادامه داد: همچنین بیماریهای واگیردار در کشور کنترل شده است؛ همچنین توانستهایم خانههای بهداشت را توسعه دهیم و تعداد آن را به ۱۸ هزار مورد برسانیم. دسترسی مردم در تمام نقاط کشور صورت گرفته است و پاسخگویی به نیاز جامعه از دیگر اقدامات انجام شده است.
عیناللهی با بیان اینکه به دنبال تحقق هدف ایجاد نظام پیشرفته سلامت در نظام نوین تمدن اسلامی هستیم، اظهار کرد: ما باید حوزه سلامت را همزمان با رشد تمدن اسلامی انجام دهیم و به طور قطع، پژوهش میتواند نقش عمدهای در ایجاد نظام پیشرفته سلامت داشته باشد.
* جشنواره رازی، نماد فعالیتهای پژوهشی وزارت بهداشت
عیناللهی با بیان اینکه آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت کشور ادغام شده است، توضیح داد: سال ۶۵، آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت کشور ادغام یافت و ثمرات فراوانی به ارمغان آورد. ۲۷۰ هزار دانشجو ۶۷ دانشگاه علومپزشکی در کشور مشغول به تحصیل هستند؛ همچنین تعداد اعضای هیاتعلمی نیز ۲۲ هزار نفر است. ۸۶۱ مرکز تحقیقاتی، ۷۲ پژوهشکده و ۱۰۱ مرکز تحقیقاتی، ۳۶ بیوبانک و بالغ در وزارت بهداشت مشغول به فعالیت هستند.
وی با بیان اینکه برگزاری جشنواره رازی را میتوان نماد فعالیتهای پژوهشی وزارت بهداشت درنظر گرفت، گفت: هدف اصلی وزارت بهداشت از فعالیتهای پژوهشی این است که به علم نافع دست یابیم و برای ارتقاء مادی و معنوی کشور فعالیت کنیم. پژوهش ها با هدف حل نیازهای کشور انجام میشود.
وزیر بهداشت با بیان اینکه «جشنواره تحقیقات و فناوری علوم پزشکی رازی» مزین به نام یکی از دانشمندان برتر ایرانی است، گفت: ایران کشوری است که هویت علمی و پژوهشی دارد و جشنواره رازی که برگرفته از نام یک اندیشمند ایرانی است هویت ایران را بیان میکند. ما با بهرهگرفتن از هویت و خودباوری میتوانیم بسیاری از کارهای بزرگ را علیرغم تحریمها و تهدیدهای متعدد انجام دهیم.
عیناللهی گفت: دانشمندان ما در دوران کرونا توانستند به موفقیتهای بسیاری دستیابند. بررسیها بیانگر این است جمهوری اسلامی ایران جزو کشورهای موفق در زمینه کنترل و پیشگیری کرونا به حساب میآید.
وزیر بهداشت دولت سیزدهم با بیان اینکه روُسای دانشگاههای علومپزشکی باید اولویتها و سیاستهای خود را تعیین کنند، افزود: این احتمال وجود دارد که برخی از سیاستها در دانشگاهها مشترک باشد و به شکل خاصی در یک دانشگاه یا یک استان اجرا شود. ماموریتگرایی از انتظارات وزارت بهداشت به حساب میآید، ما از دانشگاههای علومپزشکی انتظار داریم که با توجه به ویژگیهای منطقه ای که در آن قرار دارد ماموریتهایی را انجام دهد.
وی با بیان اینکه برنامه «عدالت، تعالی در نظام سلامت» توسط وزارت بهداشت در دولت سیزدهم پیگیری میشود، گفت: با توجه به چنین دیدگاهی، تمام دانشگاههای علومپزشکی میتوانند برای ارتقاء پژوهش و دانش نقشآفرینی کنند و با توجه به ماموریتهایی که به آنها واگذار میشود در جهت ارتقاء علم گام بردارند. امیدوارم که با کمک یکدیگر بتوانیم به مرجعیت علمی که مورد تاکید مقام معظم رهبری است، دستیابیم. ما با دیپلماسی علمی، بهبود اقتصاد دانشبنیان و حرکتهای علمی میتوانیم به مرجعیت علمی دستیابیم.
* سهم دانشگاههای علومپزشکی از مقالات چاپ شده
عیناللهی با بیان اینکه موضوع بهرهوری از اهمیت فراوانی برخوردار است، گفت: موضوع بهرهوری و استفاده از امکانات موجود، دیگر خواسته وزارت بهداشت از اساتید علومپزشکی به حساب میآید. ما باید امکانات را تجهیز کنیم و آزمایشگاههای مرکزی را ایجاد کنیم. ما باید حداکثر استفاده از تجهیزات موجود را داشته باشیم؛ اما باید امکانات و منابع به صورت عادلانه میان دانشگاههای علومپزشکی تقسیم شود.
وی با بیان اینکه جایگاه ایران در عرصه جهانی در زمینه نگارش مقاله بهبود یافته است، گفت: ما در جایگاه شانزدهم جهان قرار داشتهایم که با ارتقاء یک پلهای در جایگاه پانزدهم قرار گرفتهایم. ما جایگاه نخست حوزه سلامت منطقه را از آن خود کردهایم. همچنین از منظر شاخص نوآوری در جایگاه ۶۲ جهان قرار داریم.
وزیر بهداشت درباره سهم وزارت بهداشت از مقالات منتشر شده گفت: تعداد ۷۷ هزار و ۷۹۱ مقاله در کشور به چاپ رسیده که سهم دانشگاههای علومپزشکی از تعداد مقالات چاپشده معادل ۳۱ هزار و ۸۶۴ مورد است. بر این اساس، حدود ۴۰ درصد از تولیدات علمی کشور متعلق به دانشگاههای علومپزشکی است.
* تجاریسازی محصولات اهمیت دارد
عیناللهی با بیان اینکه معاونت علمی ریاستجمهوری برای شرکتهای دانشبنیان تسهیلات بسیار خوبی درنظر گرفته است، گفت: ۱۵ پارک علم و فناوری را در وزارت بهداشت احداث کردهایم و زمینههای رشد برای شرکتهای مستقر در این پارکها فراهم است که با توسعه شرکتهای دانش بنیان بتوانیم نیازهای حوزه سلامت را برطرف کنیم.
وی با بیان اینکه ارتباط میان دانشگاه و صنعت بسیار اهمیت دارد، گفت: به منظور تحقق این موضوع نیازمند یک جهش بزرگ هستیم و این جهش بزرگ باید از مرحله دانشبنیان تا تجاریسازی صورت بگیرد. اگر محصولی مورد تایید قرار بگیرد، تلاش میکنیم که آن محصول را در کشور گسترش دهیم. ۳۵ قرارداد سیتی اسکن برای دانشگاهها منعقد کردهایم و تلاش خواهیم کرد که این دستگاه را به کشور وارد نکنیم. خواسته شرکتهای دانشبنیان این است که محصول آنها تجاری شود و اگر محصول یک شرکت دانشبنیان تجاریسازی نشود تلاشهای آنها بیثمر میماند.
وزیر بهداشت دولت سیزدهم با بیان اینکه ۳۱۳ شرکت دانشبنیان در سال جاری مشغول به فعالیت شدهاند، گفت: ۱۴۴۱ شرکت دانشبنیان تحت نظارت وزارت بهداشت فعالیت میکنند که از این تعداد، ۳۱۳ شرکت در سال جاری فعالیت خود را آغاز کردهاند. ۲۱۸ محصول سلامت محور نیز به تازگی مجوز خود را دریافت کردهاند، همچنین ۷۴۰ محصول تجاریسازی شده در مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری سلامت ایجاد شده است. ۸ هزار دانشمند در شرکتهای دانشبنیان مشغول به کار هستند.
* توسعه روشهای نوین درمانی
وی با بیان اینکه علم به سرعت در حال رشد است، گفت: ما نباید به آنچه که در دست داریم اکتفا کنیم؛ چرا که علم به شدت در حال پیشرفت است. امروز، مباحث بهکارگرفتن تمام علوم در عرصه درمان مطرح میشود. دانشگاهها باید در علوم جدید مثل سلولدرمانی، ژن درمانی، مهندسی بافت ورود کنند و کمیتههایی تشکیل دهند. در برههای از تاریخ، علوم درمانی متمرکز بر داروها شد و شاید بتوان گفت که برخی از شرکتهای دارویی بزرگ دنیا نمیخواهند که روشهای نوین درمانی مطرح شود. تجارت دارو، دومین تجارت بزرگ دنیا به حساب میآید.
وزیر بهداشت گفت: ما با استفاده از علوم نوین مانند سلولدرمانی میتوانیم در زمینه درمان بیماریها گام برداریم. زندهیاد کاظمی آشتیانی در زمینه سلولدرمانی فعالیت کرده است. ما باید در مسیر طرق و روشهای جدید گام برداریم.
وی با بیان اینکه جذب دستیار پژوهش و سرباز نخبه را در کانون توجه قرار دادهایم، گفت: نخبگان میتوانند در مراکز تحقیقاتی سپری کنند و خواهان افزایش عضو هیاتعلمی پژوهشی هستیم و تصور میکنم در این خواسته آینده نزدیک عملیاتی میشود. ما در زمینه تحقیقات دانشجویی به دستاوردهای مهمی دست یافتهایم و از ابتکاراتی است که توسط وزارت بهداشت انجام میشود. حدود ۵۰۰ نخبه در نیماد با وزارت بهداشت همکاری میکنند.
انتهای پیام