فلوریا مروتی فعال گردشگری در گفت و گو با ایسنا، گفاره وکول را آئینی باستانی در منطقه غرب ایران و بویژه شهرستان دالاهو خواند و اظهار کرد: مردم این منطقه اعتقاد دارد که در نوزدهمین شب از اولین ماه فصل زمستان، زنی گهواره به دوش به خانه های مردم سر می زند و نوید بهار(بهار کُردی) را می دهد، بهاری که 12 روز بعد شروع می شود.
وی افزود: طبق این آیین، مردم این منطقه برای پذیرایی از این میهمان، آشی را به عنوان "دانه کولانه" یا "دنک" با حبوباتی مانند گندم، عدس و نخود می پزند و هنگام شب یک کاسه از آن را کنار می گذارند تا وقتی که شب از راه رسید و اهل خانه خوابیدند، میهمانشان بیاید و از آن آش بخورد و برای آنها دعای خیر و برکت کند.
این فعال گردشگری تصریح کرد: صبح هنگام مادر خانه کاسه آشی که کنار گذاشته بود تا گفاره وکول از آن بخورد را دوباره داخل قابلمه آش می ریزد تا خیر و برکت وارد غذایشان شود و سپس آن را بین خانواده تقسیم می کند.
وی تاکید کرد: باتوجه به قدمت و دیرینگی این آیین کهن که سال گذشته هم به ثبت ملی رسید، امسال برنامه ریزی شد تا این جشنواره را با تاخیر چند روزه برگزار کنیم.
وی گفت: باتوجه به اینکه می خواهیم نسل جدید ما این آئین کهن را خوب بشناسند و آن را به نسل های بعدی بسپارند، بنابراین برگزاری این جشنواره با همکاری دانش آموزان کرندغربی برگزار شد.
این فعال گردشگری اضافه کرد: برگزاری یک نمایش آیینی از آمدن گفاره وکول به خانه و خوردن از آش دانه کولانه و دعای خیر برای اهالی خانه از برنامه های مهمی بود که اجرایی شد.
آیین گفاره وکول سال گذشته به نام شهر کرندغرب مرکز شهرستان دالاهو به ثبت ملی رسید.
انتهای پیام