به گزارش ایسنا، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار هزاران نفر از مداحان اهل بیت(ع) و شاعران آیینی (دی ۱۴۰۲) قدرت نرم را نافذتر و موثرتر از قدرت سخت خواندند و گفتند: «به همین علت است که آمریکا با وجود همه سلاحهای پیشرفته، در عرصههایی مانند رسانه، هنر، ادبیات و سینما بیشترین سرمایهگذاری را میکند».
براساس این بیان رهبر معظم انقلاب ، هنر یکی از ابزارهایی است که این روزها بیش از هر چیز دیگری توانایی و قدرت نفوذ در افکار عمومی را دارد. همچنین هنر یکی از مهمترین ابزارهای جهاد تبیین نیز به شمار میرود.
اما برای برخی این سوال وجود دارد که آیا ابزار هنر را میتوان در جایی مثل هیاتهای مذهبی نیز استفاده کرد؟، در پاسخ باید گفت بله؛ امروز هیات فراتر از برگزاری صرف مناسک دینی است و بسیاری از هیاتهای جدای از دقت در انتخاب یک سخنران یا مداح به فضای بصری هیات و المانهایی که در فضای محیطی هیات نصب میشود نیز دقت دارند.
به همین منظور خبرگزاری ایسنا به سراغ «هیات هنر اصفهان» رفته که در سال ۱۳۷۱ تاسیس شده است. در همین راستا با زهرا والیانی -یکی از اعضای هیات هنر اصفهان- هم صحبت شدیم که در ادامه میخوانید.
هیات هنر اصفهان، هیاتی برای دانشجویان، دانشآموختگان و علاقمندان هنرِ شهرِ هنرمندپرور اصفهان است. هدف اصلی آنها به زبان ساده و خلاصه، رنگ بخشیدن به هنر با تبرک نام حسین بن علی(ع) است و برای رسیدن به این هدف از تلاشی فروگذار نبودهاند. از جمله فعالیتهای این هیات، میتوان به برگزاری مراسمات مذهبی و ملی در مناسبتهای مختلف، برگزاری کارگاههای هنری متناسب با مناسبت های مذهبی، برگزاری کلاسهای آموزشی با هدف تقویت رسانه هیات کل کشور اشاره کرد.
در واقع هیات هنر اصفهان چندین سال است که به سمت استفاده از ابزار هنر برای فضای محیطی هیات رفته است که زهرا والیانی در این خصوص میگوید: «ایده تشکیل چنین هیاتی از آنجا میآید که ممکن است هیاتی متناسب برای همه سلایق هنری وجود نداشته باشد از این رو ما برای اینکه شخصیتهای هنری هم در یک فضای امن اما هیاتی بتوانند حضور پیدا کنند به سراغ تشکیل هیات هنر رفتیم».
هنر امروز در بخشهای مختلف خود میتواند به هیات نیز کمک کند، کاری که هیات هنر اصفهان از آن بهره میبرد، زهرا والیانی میگوید: «ما در هیات هنر اصفهان کارگروههای مختلف از جمله کارگروه محتوا، کارگروه گرافیک و رسانه، کارگروه فضاسازی، کارگروه تدارکات و کارگروه صنایع دستی هستیم که در هر یک از کارگروهها متناسب با عنوانش فعالیتهای مرتبط انجام میگردد، در اصل هر یکی از بخشهای هنری ما دارای یک کارگروه است که اکثر فعالیتها و مسئولیتها ذیل این کارگروهها شکل میگیرد، سپس محور اصلی فعالیت بین کارگروههای به اشتراک گذاشته و بر همان اساس کارهای هنری تولید میشود».
وی میگوید: « هیات هنر اصفهان شامل کارگروههای مختلفی است. از جمله کارگروه محتوا، کارگروه گرافیک و رسانه، کارگروه فضاسازی، کارگروه تدارکات. در هر یک از کارگروهها، متناسب با عنوانش فعالیتهای مرتبط انجام میگردد، در اصل هر یکی از بخشهای هنری ما دارای یک کارگروه است که اکثر فعالیتها و مسئولیتها ذیل این کارگروهها شکل میگیرد، سپس محور اصلی فعالیت بین کارگروهها به اشتراک گذاشته و بر همان اساس کارهای هنری تولید میشود».
یکی از اقدامات خوب این هیات این است که جدای از فعالیت بچههای هنری در هر کارگروه برای جذب شخصیتهای هنری به هیات در هر کارگروه یک کارگاه آموزشی هم برگزار میشود. زهرا والیانی در این راستا میگوید: «باتوجه به اینکه قشر مخاطب ما بیشتر دانشجویان رشته هنر هستند ممکن است برخی علاقهمند به حضور در هیات باشند از این رو متناسب با رشته هر دانشجو در هریک از کارگروهها یک کارگاه آموزشی برگزار میشود که با این کار ما دو هدف را انجام میدهیم. هم جذب چهرههای جدید هنری به هیات را داریم و هم سواد هنری افراد را ارتقاء میدهیم».
زهرا والیانی در مورد جزئیات اقدامات بخش هنری هیات هنر اصفهان میگوید: «با توجه به سیرهی سید شهیدان اهل قلم، ما هیچ گاه به جدایی فرم از محتوا قائل نبوده و نیستیم. و همین مهم سبب شده است که ما فرم و محتوا را باهم پیش ببریم. یکی از کارگروههای ما کارگروه "محتوا" است.که خط اصلی فکری و حرکتی هیئت را مشخص میکند، مثل مشخص کردن سیر محتوایی جلسات هفتگی، موضوع مورد بحث سخنرانان، برگزاری سیر مطالعاتی برای برادران و خواهران به صورت مجرا و همچنین تامین محتوای فضای مجازی و تامین محتوای ارزاق مراسمات».
هیات هنر اصفهان اگر امروز زنده و پویا است به خاطر اهمیت بچههای این هیات به موضوع محتوا است، در این باره میگوید «کارگروه "گرافیک و رسانه" تجلی تجسمی هیات هنر اصفهان چه در صفحات و پلتفرمهای مجازی چه در اطلاع رسانیهای حقیقی است. دغدغهی ما از ساخت محتوای مجازی، تعظیم شعائر به شیوهای هنرمندانه است. علاوه بر این، استفادهی سایر علاقمندان از این تولیدات و زنده کردن هر چه بیشتر نام و یاد مبارک اهل بیت علیهم السلام از دیگر اهداف این کارگروه است.
ما توانستیم قشر هنری را که تا به حال هیات نرفته یا کار فرهنگی نکرده بودند را پای کار هیات بیاوریمما در خصوص محتوای تولیدی بسیار حساس هستیم زیرا معتقدیم که تناسب فرم و محتوا است که باعث زنده ماندن هیات میشود. ما سعی کردیم محتوای هیات را هدفمند کنیم تا بتوانیم برای جامعه هنری هم تعلق خاطر ایجاد کنیم. ما در ابتدا تشکیل بخش هنری هیات تنها تعداد انگشت شماری بودیم اما به مرور توانستیم سایر دانشجویان دانشگاه هنر را با سلیقههای مختلف، پای کار هیات بیاوریم و امروز دانشکده هنر اصفهان پایگاه اصلی "هیات هنر اصفهان" است».
زهرا والیانی میگوید: «ما برای ایام شادی و عزاداری و همچنین اتفاقات ملی کارهای مختلف را طراحی و تولید میکنیم و به لطف حضرات معصومین سلام الله علیها تا حدودی در سطح کشور شناخته شدهایم. پس از این اتفاق خیلی از هیاتها از سراسر کشور با ما تماس گرفتند تا تجربهنگاری و هم فکری بین هیات صورت گیرد و همین امر موجب شد ما در کارگروه رسانه خود دورههای آنلاین برگزار کنیم که تا به امروز نزدیک به ۵۰۰ نفر در این دورهها شرکت کردند. علاوه بر این، هیات هنر اصفهان توانست در رویداد ملی هوای نو نشان شایستهی تقدیر هیات در حوزه هنرو رسانه، تولیدات کاربردی و فرا هیئت را دریافت کند».
آثار گرافیکی هیات هنر اصفهان را میتوانید در اینجا ببینید.
یکی از اقدامات این هیات فضاسازی محیطی است، زهرا والیانی در همین زمینه میگوید: «کارگروه "فضاسازی" کارگروهی مناسبتی است که با همکاری کارگروههای گرافیک و محتوا، مسیر ایدهیابی و اتودهای اولیه تا اجرای دکور برای هر مراسم را طی میکند».
البته این هیات جدای از فضای مناسکی همراه با کار هنری اقدامات دیگری هم دارند، زهرا والیانی در این راستا میگوید: «از دیگر فعالیتهای هیات هنر اصفهان میتوان به برگزاری کارگاه های هنری اشاره کرد. هدف ما از برگزاری این کارگاهها توجهی هنرمندانه به مناسبتها و مناسک مذهبی است. کارگاه ساخت پیکسلهای سفالی متبرک به القاب حضرت زهرا به مناسبت فاطمیه، کارگاه کلاژ، کارگاه نقاشی روی پارچه به مناسبت روز دختر (ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها)، کارگاه کتیبه دوزی القاب حضرت مهدی(عج) به مناسبت نیمه شعبان، کارگاه کتیبهنگاری (محرمهای هر سال با مشارکت دانشجویان دانشگاه هنر)، کارگاه طراحی کتیبه (فاطمیه ۱۴۰۱) و کارگاه طراحی پوستر برای ۲۲ بهمن. جدای از برگزاری کارگاههای هنری حضوری، به علت اهمیت وحدت هنرمندان مذهبی کل کشور و همینطور عدم توانایی فعالیتهای حضوری در ایام کرونا، برگزاری پویشهای مجازی از دیگر فعالیتهای این هیات است. همانند پویش شبیه مادرم(پویش و توزیع اقلام ضروری، جهت اهداء به خانوادههای نیازمند)، پویش بوی بهشت میدهد نامت (تایپوگرافی نام سردار عزیز حاج قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس به مناسبت اولین سالگرد شهادتشان)، پویش مشق عشق (تایپوگرافی نام مبارک علی(ع) به مناسبت عید سعید غدیر) و پویش آه حسرت (ساخت پادکست، روایت احساس و خاطرات شما از پیاده روی اربعین)».
یکی از اصلیترین شاخصههای هنر، ارتباط آن با مردم است. هیات هنر اصفهان تا کنون سعی بر حفظ این هدف والا داشته است که ارتباط هنرمندان هیاتی با مردم شهر همیشگی و رو به افزایش باشد. در همین راستا زهرا والیانی میگوید: «برای صعه گذاشتن به این هدف ما فعالیتهای زیادی را داشتهایم. از جمله این فعالیتها میتوان به برگزاری مراسم دمام زنی و چهارپایه خوانی در ۳ شبانه روز در ۳ نقطه مختلف شهر، برپایی موکب ساخت مهرهای متبرک سید الشهدا در اربعین ۱۴۰۰ در پل بزرگمهر، مراسم غبارروبی و رنگ آمیزی قبور مطهر شهدا، برگزاری دو سال موکب ساخت مهرهای متبرک به القاب حضرت امیر(ع) در ایام عید سعید غدیر، برگزاری کاروان غدیر در سطح شهر که متشکل از دانشجویان و هنرمندان اصفهانی بود، برپایی کاروان الرحیل (کاروان سفر اربعین هیئت هنر اصفهان) و برپایی جشن برای کودکان کار در ایام غدیر اشاره کرد».
هیات هنر اصفهان امروز با تولید آثار فرهنگی و هنری متناسب با فضای هیات به بازار اقتصادی نیز رسیده است، زهرا والیانی در همین خصوص میگوید: «یکی از مهمترین اتفاقاتی که در طول این یک دهه برای هیات هنر اصفهان اتفاق افتاده است موضوع فروش محصولات فرهنگی و هنری است، به هر حال خیلی از بچههای هنری پایشان به این هیات باز شده است و دلی کار میکردند اما پس از دیده شدن کارهای ما امروز خوشبختانه از سراسر کشور سفارشاتی برای تولید محصولات فرهنگی و هنری مختلف متناسب با فضای هیات داریم که همین امر سبب درآمدزایی برای هیات نیز شده است ».
هیئت هنر اصفهان، از دیروز تا امروز، فراز و نشیبهای زیادی گذرانده، اما بچه هیاتیهای اهل هنر، هرگز نگذاشتند علم اباعبدالله(ع) بر زمین بیافتد. هنر زبان فطرت است و حسین بن علی امام فطرت. اهالی هیات هنر اصفهان، هنر را در زیر لوای هیات به امامت حسین بن علی(ع) سپردهاند و در مسیر نور، گام بر میدارند.
برای آشنایی بیشتر با «هیات هنر اصفهان» فیلم زیر را ببینید:
البته هیات هنر اصفهان مختص ایام مذهبی و ملی نیست، بلکه جلسات هفتگی آنها به طور منظم برگزار میشود.
انتهای پیام