باران که می‌بارد، مالا دل به دریا نمی‌زند

باران که می بارد پره‌های صیادی نمی‌توانند به دریا بروند و تور پهن کنند و تا وقتی هوا آفتابی نشده، از صید خبری نیست.

صید از دریای خزر یکی از مشاغل کهن پیوند خورده با فرهنگ استان‌های شمالی کشور از جمله گیلان است و یکی از روش‌های رایج که از گذشته های دور تا به امروز ادامه دارد، صید به روش پره است.

صید پره یا تور گستر یکی از قدیمی‌ترین روش‌های صید ماهیان استخوانی در حاشیه جنوبی دریای خزر است که قدمتی چند صد ساله دارد. در این روش یک سر توری که معمولاً ۱۰۰۰ متر طول و ۷ الی ۱۰ متر ارتفاع دارد توسط قایق چوبی بزرگی در دریا به شکل حرف U انگلیسی گسترده می‌شود و سر انتهایی تور با فاصله حدوداً صد متری از نقطه اولیه به ساحل بازمی‌گردد.

در زمان‌های قدیم، کشیدن و جمع کردن تور توسط نیروی صیادان (مالاها) و با کمک حیوانات صورت می‌گرفت و صیادان با خواندن اشعار محلی انسجام و شور ویژه‌ای را ایجاد می‌کردند. اما امروزه این کار توسط نیروی مکانیکی تراکتور صورت می‌گیرد.

صید پره عموما در نیمه دوم سال انجام می شود و امسال نیز فصل کار صیادان گیلانی از اواخر مهرماه آغاز شد ولی روزهایی که باران می بارد و دریا در تلاطم است صیادان نمی توانند به دریا بروند و تا بند آمدن باران و سرزدن آفتاب، عملا تورهای آنها خالی است و نمی توانند نان صید کنند.

در همین رابطه کوروش خلیلی، مدیرکل شیلات گیلان در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: از شروع فصل صید سال جاری عملا بیش از نیمی از روزهای صیادی پره، شرایط جوی نامناسب بود.

وی با بیان اینکه میزان صید ماهی در روش پره ارتباط زیادی با شرایط جوی و آب و هوایی دارد، افزود: در حال حاضر ۴۵ شرکت فعال پره صیادی با اشتغال ۴ هزار صیاد از آستارا تا چابکسر در استان گیلان صید به روش پره انجام می دهند.

خلیلی تصریح کرد: از ابتدای فصل صید امسال تاکنون ۶۷۰ تن انواع ماهی استخوانی صید شده که از این میزان ۵۰ درصد ماهی سفید، ۴۸ درصد کفال و دو درصد نیز سایر گونه‌های ماهیان استخوانی بود که ارزش ناخالص این میزان صید ۱۷۷ میلیارد تومان است.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۲۸ دی ۱۴۰۲ / ۱۴:۳۱
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 1402102820238
  • خبرنگار : 50283