به گزارش ایسنا، در این مراسم محمد نبیونی، رئیس بنیاد نخبگان استان البرز درباره هدف برگزاری مراسم تجلیل از سرآمدان علمی استان گفت: این مراسم سی و هفتمین آیین تکریم و تجلیل از سرآمدان استان علمی است که در ۱۰ سال گذشته تاکنون برگزار شده است. با اینکه این سرآمدان در استان البرز تجلیل میشوند اما شاخصههای ملی و بینالمللی فراوانی دارند. حداقل شرط انتخاب به عنوان سرآمد علمی این است که یک ویژگی ملی و بینالمللی داشته باشند. سرآمدان علمی امروز که برای البرز افتخار و چهره کاملا آشنا هستند، از فرهیختگان به نام و جزء دانشمندان یک درصد برتر سطح دنیا هستند.
وی در ادامه با اشاره به پیشینه علمی و ادبی کشور اظهار کرد: همانطور که میدانیم ایران در حوزه ادبیات و فرهنگ پیش و پس از اسلام در موقعیتهای ممتاز دنیا قرار داشته است. از جمله بسیاری از خاورشناسان دنیا که مطالعهای درمورد فرهنگ و ادب ایران داشتهاند، اذعان کردهاند ایران هم در حوزه دانش و هم در فرهنگ و ادب سالهای سال در دنیا جایگاه ویژهای داشته است. نتیجه آن هم وجود افراد فرهیخته بینظیری است که چه در گذشته و چه در حال حاضر که به عنوان الگو و افتخار جامعه علمی محسوب میشوند.
نبیونی در ادامه با اشاره به پیشینه علمی کشور اظهار کرد: در تاریخ علمی و پزشکی ذکر شده که بدون شک قریب به ۴۰ درصد از دستاوردهای پزشکی دنیا مدیون ایرانیها است و همواره آثاری دانشمندانی چون زکریا رازی و ابوعلی سینا مورد توجه جهانیان بوده است. ذخیره خوارزمشاهی بزرگترین فرهنگنامه پزشکی در دنیا به حساب میآید و۱۷۵۰ سال پیش دانشگاه جندی شاپور در ایران تأسیس و فعالیت داشته و اولین کنگره جهانی اخترشناسی و مشاوره پزشکی در ایران برگزار شده است. این نشان دهنده پیشینه غنی علمی ما است و باید به این مسیر ادامه دهیم.
وی گفت: اگر تمدن اسلامی مطرح میشود، باید به پیشینههای علمی توجه کرد. لذا تکریم و تجلیل از سرآمدان علمیمان باید در امتداد معرفی به جوانان باشد، تا بدانند که میتوانیم. در راستای الگوسازی علاوه بر تجلیل و تکریم سرآمد علمی، دو رویداد دیگر در کنار این مراسم برگزار شد که باعث افتخار استان است. ۳۳ برنده المپیاد کشوری و بین المللی متعلق به استان البرز بود، نسل جوانانی که قدم در این راه گذاشته و در کنار سرآمدان علمی به عنوان الگو مورد تجلیل قرار گرفتند. همچنین از سه نفر از برگزیدگان کتاب سال جمهوری اسلامی هم تقدیر شد.
استفاده از بورسیه صنعتی برای پیوند دانشگاه و صنعت
در ادامه این آیین، محسن شاهرضایی مدیر کل تکریم و الگوسازی نخبگان بنیاد ملی نخبگان با اشاره به ضرورت جذب جوانان در عرصههای اشتغال گفت: نگاه ما به نسل جوان است. در این زمینه در بنیاد نخبگان به استخدام و جذب جوانان توجه کرده و در سالهای اخیر حرکتهای خوبی را آغاز کرده است. در این زمینه علاوه بر شرکتهای دانش بنیان، از طرح بورسیه صنعتی استفاده شده است.
وی افزود: در این راستا بر حسب نیازمندیها، ظرفیتهای هر استان و صنایع آن دانشجویان واجد شرایط را بورسیه صنعتی میکند تا از ابتدا نخبگان با صنعت آشنا شوند، این حرکتی بوده که بنیاد نخبگان و وزارت علوم آغاز کرده است. امسال هم برای ۲۰ نفر این سهمیه تدارک دیده شده که میتواند در سالهای بعد گسترش بیشتری پیدا کند.
شاهرضایی افزود: تکریم و اکرام از فرهیختگان علمی در بنیاد نخبگان که به عنوان مبدع این امر همسو با الگوسازی کنار قرار گرفته است و کارهای بسیار خوبی هم در این زمینه انجام شده که هنوز هم جای کار دارد. نکته قابل توجه این است که دانشکده کشاورزی یکی از دانشکدههای قدیمی بوده و جا دارد که تجارب دانشگاه و حتی سرآمدان علمی استان در تاریخ شفاهی نوشته شود و دانشجویان در این زمینه به منابع علمی دسترسی داشته باشند. آرمانهای نخبه هم مهم هستند که باید ثبت شوند و نباید فقط به برگزاری آیینها بسنده کنیم. باید الگو سازیها هم مورد توجه قرارگیرد.
وی تاکید کرد: البته پیوستاری توسط بنیاد ایجاد شده، از دانشجویان المپیادی تا اساتید و نخبگانی که معرفی میشوند باید حفظ شوند و این آیینها باید به حوزههای غیر علمی که نوآوری در آنها اتفاق افتاده ورود کند. بنیاد نخبگان بر آن است که به حوزههای ادبی وارد شده و نخبگان ادبی را در سال آینده معرفی کند.
شکاف بین تولید علم و مصرف علم
سیدمحمد علی ابراهیم زاده موسوی سرآمد علمی و رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی به عنوان سرآمد علمی منتخب در این مراسم اظهار کرد: تجلیل و تکریم از علم است تا عالم و این سنتی است که در کشورمان دارای هویت و ریشه بوده و از گذشته تا کنون باقی است.
وی افزود: شکوفایی علوم نوین پزشکی، ریاضی و نجوم از برکت گذشتگان است. همه سرمایهها و پیشینهها و اقلامی که برای پیشرفت و استقلال در کشور نیاز است، در کشور ما وجود دارد. مراسمهایی از این دست به نوعی یادآوری این تاریخچه و هویت ملی است که از این منظر بسیار با ارزش است. امیدواریم تکرار این کارها در کنار پرورش تفکری که کشور نیاز به علم و عالم دارد، باعث حرکت کشور به سمت قلههای پیشرفت شود و پرورش این تفکر که نیاز به علم و عالم است، جای خود را بیشتر در مدیریت باز کند.
وی افزود: بعد از انقلاب از لحاظ رشد علمی جایگاه خوبی پیدا کردیم ولی جای تأسف دارد که در مصرف علم رتبه پایینی داریم به طوری که شکافی بزرگی بین تولید علم و مصرف علم وجود دارد که این نیاز به یک مدیریت دارد که خلا موجود را پر کند.البته این حرکتها این رویکردها میتواند به رفع این شکافها کمک کند.
ابراهیم زاده موسوی ادامه داد: لذا جا داشت در این مراسمها از صنعت، کارآفرینان و صاحبان سرمایه، حضور داشته باشند، در واقع پیشبرد بسیاری از اهداف کشور با وجود مشکلات موجود به خاطر تلاش این افراد است. به نوعی این گردش علم تا ثروت تا تولید تا رونق در صورتی تمام عوامل در کنارهم قرار گیرند، ممکن است و در این صورت حتما خروجی بهتری خواهد داشت. قطعا اقداماتی انجام شده اما کار مستمرتری لازم دارد تا نمود استعدادهای جوانان و مردم این کشور را بیشتر ببینیم.
از منظر مصرف علم جایگاه خوبی نداریم
در ادامه این مراسم عباسعلی زالی از سرآمدان علمی منتخب سالهای گذشته گفت: استان البرز پرچمدار علم و فناوری است و باید این علم و فناوری به سایر بخشها توسعه یافته و شناسانده شود. در حال حاضر کشور در جایگاه علمی خوبی قرار دارد. فناوریها دستاوردهایی را در اختیار داریم که در گذشته کشور برای تامین آن به واردات و دانش سایر کشورهای دیگر نیاز داشت. اکنون پزشکان بسیار حاذقی در اختیار داریم و در دنیا به نحوی درخشیدهاند به طوری که در مجموع از نظر علمی در جایگاه ۱۴ جهان قرار گرفتهایم که این رتبه باید بهتر شود.
وی ادامه داد: اما از منظر مصرف علم جایگاه خوبی نداریم. با اینکه از نظر پزشکی و نظامی درخشیدهایم اما در صنعت کشاورزی آنطور که شایسته است در استان و کشور هنوز آن درخشش لازم را نداریم. هنوز بخش عمدهای از بذر مورد نیازمان را از خارج وارد میکنیم. چرا علمی که در اختیار داریم استفاده نکردهایم .
زالی افزود: یکی از مشکلات ما پیچیدگی دولتها است ما تعداد زیادی وزارتخانهها داریم. تنها وزارتخانه و دانشگاه داشتن ما را به جایی نمیرساند و علم و دانشگاهها باید به سمت مردم هدایت و توسعه داده شوند. معرفی چهرههای علمی باعث جدی گرفتن علم توسط دانشجویان میشود، ما باید از دستاوردهای علمی به نحو درست استفاده کنیم. برای این کار باید بخش خصوص علمی و توانمند وارد صحنه کنیم.
وی در ادامه گفت: علم باید به عمل تبدیل شود و زمینه برای رشد سرمایههای علمی و دانشجویی در استان فراهم شود. در حالی که قدیمیترین موسسه تولید و اصلاح بذر را داریم اما باید بذر را از خارج وارد کنیم، در حالی که علم داخل کتابچهها جزوات مانده است. همچنین تعداد زیادی دانشکده کشاورزی داریم که برای به کارگیری فارغ التحصیلان آنها در بخشهای دولتی اگر جایی نداریم، باید از یک بخش خصوصی علمی و توانمند برای به کارگیری و استخدام آنها بهره ببریم. نباید این سرمایههای ملی و فارغ تحصیل هدر بروند.
در این مراسم از دکتر سید محمد علی ابراهیم زاده موسوی رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی به عنوان سرآمد علمی منتخب تقدیر شد. همچنین از برگزیدگان المپیادهای علمی دانش آموزان سال ۱۴۰۱ و برگزیدگان کتاب سال هم تجلیل به عمل آمد.
به گزارش ایسنا، در راستای معرفی سرآمدان علمی در ۳۰ بهمن در آیین دیگری نفری دکتر حسن مهدیان از فرهیختگان علمی علم فیزیک تجلیل خواهد شد. در این مراسم از دانش آموزانی که در سال گذشته در آزمون سراسری رتبه برتر کسب کردهاند هم تقدیر و تجلیل به عمل خواهد آمد.
انتهای پیام