در مقایسه با کلاس‌های حضوری مطرح شد

تاثیرگذاری مناسب کلاس‌های مجازی برای «آمادگی زایمان»

نتایج یک مطالعه پژوهشی نشان از آن دارند که برای آماده کردن زنان باردار به منظور داشتن یک زایمان خوب و سالم، کلاس‌های آموزش مجازی نیز از تاثیراتی مناسب نظیر کلاس‌های حضوری برخوردارند و در شرایط ویژه می‌توانند به خوبی مورد استفاده قرار گیرند.

به گزارش ایسنا، عملکرد سلامتی در دوران بارداری را می‌توان به عنوان اقداماتی که به نحوی بر سلامت زنان باردار، جنین و نوزاد و پیامدهای بارداری تاثیرگذار هستند، تعریف کرد که بایستی در طول مراقبت‌های دوران بارداری شناسایی و کسب شوند. این اقدامات شامل مراقبت‌های روتین دوران بارداری، آموزش درمورد بارداری و زایمان، دریافت مکمل‌ها و ویتامین‌های تجویزشده، ورزش منظم، افزایش وزن مناسب، عادات غذایی سالم، مراقبت از دندان و ترک رفتارهای ناسالم مانند مصرف دخانیات و الکل و اعمال جنسی پرخطر هستند. ازآنجاکه ارتقاء سلامت مادران، اولویت اصلی اکثر کشورها و سازمان‌ها از جمله سازمان جهانی سلامت است، آموزش در این خصوص می‌تواند نقشی ویژه ایفا کند.

به اعتقاد متخصصان، آموزش‌های دوران بارداری، ازطریق یک فرایند پویا منجر به افزایش اطلاعات و آگاهی مادر از بارداری، زایمان و نگهداری از کودک، کاهش مصرف دارو درطی بارداری و زایمان، کاهش درد مادر هنگام زایمان، کاهش استرس، اضطراب و افزایش راحتی مادر، کسب مهارت جهت مقابله با دردهای زایمان ازطریق آمادگی جسمانی مانند آرام سازی و روش‌های تنفسی و نیز کمک به مادر در جهت کسب یک تجربه لذتبخش از بارداری و زایمان می‌شوند. همچنین کلاس‌های آموزش قبل از تولد، فرصت مغتنمی را  فراهم می‌کنند که باورهای غلط و اطلاعات نادرست در مورد بارداری، زایمان و مسائل پس از زایمان که موجب بسیاری از اضطراب های مادر و عدم اعتماد به نفس او می شوند، شناسایی و اصلاح شوند.

در تحقیقی در همین خصوص، محققان دانشگاه علوم پزشکی تهران، ستاد مرکز بهداشت جنوب تهران و دانشکده علوم پزشکی سیرجان، اثربخشی انجام انواع مجازی چنین آموزش‌هایی را در دوره آمادگی زایمان بر عملکرد سلامتی زنان باردار مورد بررسی قرار داده اند.

آنها در این مطالعه مداخله‌ای، وضعیت ۶۳۳ زن باردار تحت پوشش مراکز و پایگاه‌های جامع سلامت شهری تحت پوشش مرکز بهداشت جنوب تهران را مطالعه کرده‌اند.

حدود نیمی از این زنان در گروه مداخله قرار گرفته و نیمی دیگر به گروه کنترل یا شاهد وارد شدند. برای افراد گروه مداخله کلاس‌های آموزش مجازی آمادگی زایمان برگزار شد و سپس، وضعیت آمادگی زایمان در آنها با گروه دیگر در هفته ۳۴ تا ۳۸ بارداری از طریق روش‌های علمی مقایسه شد.

طبق نتایج حاصل از این تحقیق، کلاس‌های آموزش مجازی آمادگی زایمان، تأثیر مثبتی روی عملکرد سلامتی زنان باردار دارند. لذا در مواردی که نمی‌توان آموزش‌های آمادگی زایمان را به صورت حضوری برگزار کرد، آموزش‌های مجازی، جایگزین مناسبی قلمداد می‌شوند.

مجریان این تحقیق، مهناز آشورخانی، استادیار گروه آموزش و ارتقای سلامت دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران و چهار همکار دیگرش می‌گویند: «یافته‌های ما نشان می‌دهند میانگین نمرات مادران باردار در گروه مداخله در ابعاد تغذیه، مراقبت‌های ویژه و اطلاعات صحیح بارداری به طور معنی‌داری بالاتر از گروه کنترل بود. همچنین میانگین نمره کل عملکرد سلامتی زنان باردار در گروه مداخله نیز به شکلی قابل توجه دارای وضعیت بهتری بود».

این محققان می‌افزایند: «با توجه به اثربخشی بالای این نوع آموزش یعنی آموزش مجازی بر بهبود وضعیت آمادگی زایمان در زنان باردار، می‌توان از آن در هر شرایطی که امکان حضور درکلاس‌های حضوری گروهی برای مادران باردار وجود ندارد نظیر شیوع هر نوع بیماری واگیر، آلودگی هوا یا بیماری وشرایط جسمی مادر استفاده کرد تا علاوه بر دستیابی به اهداف آموزشی مدنظر، از مزایای جانبی کلاس‌های مجازی نیز بهره مند شد».

همچنین اشاره شده است که در کنار کلاس‌های آموزش حضوری، می‌توان چند جلسه از دوره آموزشی مربوطه را به صورت مجازی برگزار کرد، چرا که با رویکرد آموزش ترکیبی می‌توان از مزایای هر دو شیوه آموزشی بهره‌مند شد.

اطلاعات فنی و کامل این یافته‌ها به صورت مقاله‌ای علمی پژوهشی در فصلنامه «آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ایران» متعلق به انجمن علمی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ایران منتشر شده است.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۲۲ دی ۱۴۰۲ / ۰۸:۲۳
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 1402102215556
  • خبرنگار : 30163