به گزارش ایسنا، جهان نیوز نوشت: بیش از ۹۰ روز از آغاز جنگ غزه میگذرد. جنگی که تاکنون موجب به شهادت رسیدن بیش از ۲۳ هزار غیرنظامی فلسطینی و البته مجروح شدن بیش از ۵۷ هزار تن دیگر شده است. البته که بر اساس آمارها و تحلیلهای اواخر ماه دسامبر سال ۲۰۲۳ میلادی نیز، چیزی در حدود ۷۰ درصد از ساختمانها و تاسیسات مدنی شمال نوار غزه در نتیجه حملات سنگین هوایی و توپخانهای صهیونیستها، نابود و ویران شده است.
معادلهای که یکی از عینیترین جلوههای نسل کشی و پاکسازی قومیتی را در دوران معاصر خلق کرده و به طور خاص سبب شده تا شاهد باشیم جدای از سرازیر شدن سیلی از ابراز محکومیتهای بینالمللی علیه رژیم اشغالگر قدس، دولت آفریقای جنوبی به تازگی در اقدامی، علیه رژیم صهیونیستی در دیوان بینالمللی دادگستری، به دلیل ارتکاب به نسل کشی، دست به شکایت بزند. اقدامی که با حمایتهای گسترده بینالمللی نیز رو به رو شده است.
با این همه، رصد حداقل ۳ نکته قابل تامل در رابطه با جدیدترین تحولات مرتبط با جنگ غزه، حاکی از این مساله است که صهیونیستها نه تنها به هیچکدام از اهداف اعلامی خود در قالب جنگ مذکور نرسیدهاند بلکه نشانههای روشنی از شکست قریب الوقوع آنها نیز در حال آشکار شدن است.
یک: ابطال قانون «لغو برهان عدم معقولیت»
از ابتدای جنگ غزه تاکنون، بسیاری از محافل خبری رژیم اشغالگر قدس به این مساله اشاره داشتهاند که طیفها و جریانهای سیاسی و امنیتی در درون سازوکارهای حکمراتی رژیم صهیونیستی وجود دارند که قویا معتقدند رفتارها و رویههای نتانیاهو و متحدان افراطیاش در قدرت، رژیم صهیونیستی را به نقطه بحرانی کنونی خود رسانده است.
با این حال، این جریانها با توجه به شعلهور شدن جنگ غزه و برقراری برخی ملاحظات و مقررات نظامی، به نحوی صریح و آشکار نمیتوانند ابراز عقیده کنند. از این رو، به تازگی و تنها اندکی قبل از سه ماهه شدن جنگ غزه، شاهد بودیم که دادگاه عالی رژیم اشغالگر قدس، در اقدامی معنادار، قانون «لغو برهان عدم معقولیت» را که پیش از آغاز جنگ غزه توسط پارلمان رژیم صهیونیستی به مثابه بخشی از لایحه اصلاحات قضایی نتانیاهو به تصویب رسیده بود و بر اساس آن، دادگاه عالی صهیونیستها صلاحیتهای نظارتی خود را بر عملکرد نخستوزیر و کابینه مستقر وی در اراضی اشغالی تا حد زیادی از دست میداد، باطل کرد.
حرکتی که بسیاری از آن به مثابه یک زلزله بزرگ در اراضی اشغالی یاد کرده و به طور خاص افرادی نظیر ایتامار بن گویر وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی و یا وزیر دادگستری صهیونیستها، آن را در تضاد با وحدتی توصیف کردند که رژیم اشغالگر قدس در بحبوحه جنگ غزه به آن نیاز دارد.
*نشریه «اسپکتیتور» در گزارشی با اشاره به ابطال قانون «لغو عدم برهان معقولیت» توسط دادگاه عالی رژیم صهیونیستی، آن را یک چالش بسیار بزرگ و مهم برای نتانیاهو در بحبوحه جنگ غزه توصیف میکند و تاکید دارد که این اقدام، حال پیامهای معناداری به نخست وزیر اسرائیل است.
به طور کلی، لغو قانون مذکور، پالس و هشداری روشن را به دولت نتانیاهو از سوی جریانهای مخالف و منتقد به آن میرساند و وقوع آن در شرایطی که صهیونیستها در میدانهای جنگ غزه به دستاوردهای چندانی نرسیدهاند، سیگنالهای روشنی را از شکست و ناکامی جدیشان در قالب جنگ مذکور مخابره میکند.
پالسهای ناامید کنندهای که در صورت فرسایشی شدن بیشتر جنگ غزه و افزایش بیش از پیش خسارتها علیه صهیونیستها، ماهیت به مراتب جدیتر و بحرانیتری را نیز خواهند گرفت.
دو: شکست صهیونیستها در جنگ تونلی با حماس
تقریبا اغلب ناظران و تحلیلگران مسائل نظامی و راهبردی چه در داخل اراضی اشغالی و چه در سطح بینالمللی، بر این گزاره تاکید دارند که رژیم اشغالگر قدس در جنگ علیه شبکه تونلهای زیرزمینی جنبش حماس، شکست سختی را متحمل شده است. صهیونیستها به کرات از موفقیتهای خیالی خود در حمله به تونلهای زیرزمینی حماس و خنثی کردن آنها سخن گفتهاند با این حال، هر مرتبه، رزمندگان مقاومت با استفاده از ظرفیتهای همین تونلها، آنها را غافلگیر کردهاند و ضربالت سنگینی را نیروهای صهیونیست وارد کردهاند.
در واقع، شبکه تونلی حماس هنوز هم پاشنه آشیل راهبردهای دفاعی و نظامی این جنبش است و چالشهای جدی و عدیدهای را برای صهیونیستها ایجاد میکند. در این چهارجوب، نشریه "فارین پالیسی" به تازگی در گزارشی مبسوط، به این مساله میپردازد که نکته مهم در مورد رویکرد ارتش اسرائیل به تونلهای زیرزمینی حماس این است که این ارتش علی رغم برخورداری از تسلیحات و فناریهای مدرن، هنوز نتواسنته نقشه و ارتباطات شبکه تونلی حماس را به خوبی درک کند و بفهمد.
*نشریه «فارین پالیسی» در گزارشی با اشاره به جنگ اسرائیل علیه شبکه تونلی جنبش حماس، به طور خاص به این نکته اشاره میکند که اسرائیل در عرصه عمل نتواسته به دستاوردهای چندانی در خنثی کردن تونلها به عنوان یک اهرم مهم دفاعی و نظامی که نیروهای حماس سال هاست از آنها استفاده میکنند، برسد. تونلهایی که مدام صهیونیستها را شگفت زده و شگفت زدهتر کرده و میکنند.
جالبتر اینکه صهیونیستها هر مرتبه با شگفتانههای تازهتری در قالب این شبکه تونلی و به رو میشود. طرحهای آنها نظیر آب بستن به شبکه تونلی حماس نیز تاکنون ناکارآمدیهای خود را به دلایل زیادی نشان داده است. از جمله انها میتوان به دور بودن برخی تونلهای حماس از خط ساحلی و همچنین عدم متصلبودن تمام تونلهای حماس به یکدیگر اشاره کرد.
با این حال، مساله مهم این است که نیروهای حماس با استفاده از همین تونلها، در نقاطی ظاهر میشوند که نظامیان اسرائیلی به هیچ عنوان انتظار آن را ندارند و پس از اینکه حمله خود را انجام میدهند، میتوانند ظرف چند ثانیه ناپدید شوند. مسالهای که تاکنون تلفات سنگینی را به نظامیان اسرائیلی وارد کرده است.
سه: عقب نشینی ۵ تیپ نظامی صهیونیستها از نوار غزه
رژیم اشغالگر قدس به تازگی از خروج ۵ تیپ نظامی ارتش خود از نوار غزه خبر داده است. البته که پیشتر نیز نیروهای تیپ گولانی ارتش اسرائیل، به دلیل تحمل تلفات سنگین مجبور به عقب نشینی از نوار غزه شده بودند. اگرچه صهیونیستها مدعی هستند که این نیروها را با هدف آرایش مجدد و تقویت قوا از نوار غزه حارج کردهاند، با این حال، انتشار اخبار مختلف از عمق اراضی اشغالی، تا حد زیادی پرده از واقعیتهای حرکت اخیر صهیونیستها بر میدارد.
مثلا برخی گزارش حاکی از این هستند که مراکز روانشناسی و توانبخشی ارتش اسرائیل دیگر ظرفیت پذیرش نظامیان آسیب دیده اسرائیلی در جریان جنگ غزه را ندارند. و یا برخی رسانههای صهیونیست همچون آنچه رهبران مقاومت فلسطین و لبنان میگویند، اذعان دارند که آمارهای نظامیان کشته شده اسرائیلی چند برابر بیشتر از آمارهایی است که مقامهای اسرائیلی به صورت رسمی اعلام میکنند.
نیروهای ویژه گولانی نیز که در ابتدای جنگ غزه مسوول آزادسازی اسرای اسرائیلی بودند، دست از پا درازتر و به دلیل تحمل تلفات سنگین مجبور به عقب نشینی از نوار غزه شدند. همه اینها در شرایطی است که بیش از ۱۰۰۰ تانک و خودروی زرهی ارتش اسرائیل نیز هدفِ راکتهای رزمندگان مقاومت گرفته است. البته که عملیاتهای موشکی نیروهای مقاومت به بخشهای مختلف اراضی اشغالی نیز همچنان ادامه دارد.
*نشریه «گاردین» در گزارشی با اشاره به اقدام ارتش اسرائیل در عقب کشیدن ۵ تیپ نظامی خود از نوار غزه و البته با ذکر ادعاهای ارتش اسرائیل مبنی بر اینکه این اقدام آن در چهارچوب بخشی از آغاز مرحله جدید اقدام نظامی علیه نوار غزه صورت میگیرد، به این مساله پرداخته که این حرکت در شرایطی انجام شد که اسرائیل در ابعاد مختلف نظامی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، به دلیل جنگ غزه و تبعات و پیامدهای وخیم آن، با بحرانهای جدی رو به رو شده است و سطح فشارها علیه این رژیم به نحو قابل توجهی افزایش یافتهاند.
اگر مولفههایی که در این گزارش به آنها اشاره شد را در کنار دیگر مسائل نظیر محدودیتهای جدی دولت بایدن در رابطه با مساله فرسایشی شدن جنگ غزه و یا افزایش سطح نارضایتیهای سیاسی و اجتماعی در میان افکار عمومی صهیونیستها و البته افکار عمومی جهانی در رابطه با حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه قرار دهیم، کاملا روشن است که چشم اندازهای شکست صهیونیستها بیش از هر زمان دیگری خود را به نمایش میگذارند.
این در حالی است که حداقل تاکنون، هیچ نشانهای دال بر اینکه حماس ضعیف و نابود شده، قابل مشاهده نیست. موضوعی که تاکنون به کرات از سوی کارشناسان و تحلیلگران و حتی مقامهای سابق نظامی و امنیتی اسرائیلی نیز مورد اشاره قرار گرفته است.
انتهای پیام