به گزارش ایسنا، مطلبی که میخوانید به قلم دکتر محمد ثوابی، متخصص روانشناسی و استاد دانشگاه است که در روزنامه خراسان منتشر شده است:
ویژگیهای شخصیتی دختر و پسرها، پیشبینی کنندههای مهمی برای پایداری ازدواج دو نفر با یکدیگر هستند. برخی از ویژگیهای شخصیتی و اختلالات روانی، تنشها و تعارضات را بین زوجین افزایش میدهد. بنابراین اگر بخواهیم شایعترین الگوهای تکراری از ازدواجهای بسیار ناموفق و در شرف طلاق را بگوییم، به یکسری ترکیبهای شخصیتی محدودتر میرسیم. برای این منظور بهتر است دختر و پسرها قبل از گرفتن تصمیم نهایی با ۲ نظریه معروف و مهم در حوزه ازدواج آشنا شوند تا بتوانند با انتخابی آگاهانهتر، زندگیمشترک موفقتری را پایهگذاری کنند.
اما و اگرهای نظریه شباهت
بر اساس نظریه شباهت، افرادی که از لحاظ برخی ویژگیهای شخصیتی و رفتاری شبیه به هم هستند، میتوانند رابطه خوبی با هم داشته باشند. با این حال همیشه شباهت مناسب نیست؛ مثلا دو نفر که از لحاظ ویژگیهای شخصیتی سلطهگر و هر دو دارای اختلال خودشیفتگی هستند و طرحوارههای استحقاق دارند، در زندگی با هم به احتمال زیاد به مشکلهای متعدد برخواهند خورد. دلیلش هم این است که هر دو دنبال اثبات برتری خود، بیتوجهی به احساس دیگری و تلاش برای کنترل فرد مقابل هستند. بنابراین، این نوع شباهتها مشکلساز خواهد بود، چون دو پادشاه در یک اقلیم نمیگنجند!
ازدواج درونگرا با برونگرا؟
ازدواج افرادی که بهصورت افراطی در دو سر این طیف قرار دارند، مشکلساز خواهد بود؛ چون از نظر علایق، فعالیت، صمیمیت و روابط بین فردی تفاوت بسیار زیادی با هم دارند. بهتر است در این رگه شخصیتی، دختر و پسرها شباهت داشته باشند.
ازدواج تجربهگرا با محافظهکار؟
ازدواج دختر و پسری که یکی تنوعطلب و تجربهگرا در حوزههای تحصیلی، شغلی، تفریحی و... است و دیگری محافظهکار و بسته، مشکلساز خواهد بود. بنابراین بهتر است که دختر و پسر در این ویژگی شخصیتی هم، شباهت داشته باشند.
متضاد در سازگاری اجتماعی
ازدواج افرادی که از لحاظ سازگاری اجتماعی با هم درتضادند، باعث می شود که خیلی زود دچار تعارضات زناشویی شوند. کیفیت پایین زندگی مشترک این افراد معمولا با ویژگی اختلال شخصیت خودشیفته، ضد اجتماعی و پارانوئید و بدبینی در ارتباط بین فردی همراه خواهد شد.
اما و اگرهای نظریه مکملبودن
بر اساس این نظریه، بهتر است دختر و پسرهایی که دارای ویژگیهای شخصیتی مکمل هم هستند، با هم ازدواج کنند، اما خود مکملیت هم میتواند به صورت سالم یا بیمارگونه باشد. مثلا زن و مردی که با هم ازدواج کردهاند و یکی از آنها فردی وابسته و بدون اعتمادبهنفس است و دیگری فردی کنترلگر، قدرتطلب و استثمارگر، بهظاهر مکمل هم هستند، اما در درازمدت یکی از طرفین در این رابطه آسیب میبیند و و رابطه آسیبزا میشود. ازاینرو این مکملیت، همیشه خوب نیست و این افراد نباید با هم ازدواج کنند. در مقابل، در مکملیت سالم مثلا شخصی که تا حدودی عصبی و تندمزاج است با فردی که نسبتا آرام و دارای کنترل هیجانی بهتر است، ازدواج کند، مکمل خوبی برای هم خواهند بود.
بیثباتی هیجانی را جدی بگیرید
از بین ویژگیهای شخصیتی، روانآزردگی میتواند پیشبینی کننده قوی برای شناسایی زوجین در معرض طلاق باشد. ازدواج دو فردی که ثبات هیجانی ندارند، موفقآمیز نخواهد بود؛ چون هر دو دارای مشکلات هیجانی و عاطفی هستند و به مرور مشکلات زیادی برایشان ایجاد میشود. به همین دلیل است که بررسی شخصیتی دختر و پسرها قبل از ازدواج ضروری است. البته آنچه مهم است شیوه تعیین این الگوهای شخصیتی است که حتما باید توسط متخصصان مشاوره خانواده و ازدواج انجام گیرد. افراد برای انتخاب مناسب همسر باید اول خودشان را بشناسند و با خصوصیات شخصیتی و معیارها و ملاکهای خود و نقاط قوت و ضعفشان آشنا شوند. گام بعدی، شناخت طرفمقابل و تطبیق خصوصیات شخصیتی او با ویژگیهای خود و تعیین درجه تناسب است. سپس یک مشاور میتواند کمک زیادی به شما برای انتخاب بهتر داشته باشد.
انتهای پیام