به گزارش ایسنا، یک رسانه لبنانی در گزارشی نوشت اساساً تمهیدات سیاسی در جنوب لبنان تا قبل از توقف جنگ علیه غزه وجود ندارد. این یک تحلیل نیست؛ بلکه بر مبنای گفتههای «سید حسن نصرالله» دبیرکل حزب الله لبنان در سخنرانی اخیرش در روز جمعه گذشته و نیز آن چیزی است که فرستادگان غربی از حزب الله چه از طریق میانجیگران یا به صورت مستقیم میشنوند. آخرین این فرستادگان نیز «جوزف بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بود که دیداری با «محمد رعد» از نمایندگان لبنانی عضو مقاومت داشت. «نجیب میقاتی» نخستوزیر پیشبرد امور لبنان نیز روز گذشته در مصاحبه با شبکه الحره گفت که «عاموس هوکشتاین» مشاور رئیس جمهور آمریکا در امور انرژی که هفته گذشته به تلآویو سفر کرد این هفته وارد بیروت خواهد شد و «آنالنا بربوک» وزیر خارجه آلمان نیز بزودی راهی بیروت میشود.
الاخبار به نقل از منابع سیاسی عالی رتبه خبر داد هوکشتاین قبل از این سفرش با «الیاس بوصعب» معاون رئیس پارلمان لبنان در یکی از پایتختهای اروپایی دیدار خواهد کرد. این روزنامه نوشت تماس تلفنی میان آنها پا برجاست و پیشتر نیز در دبی با یکدیگر دیداری داشتند.
اعلام سفر هوکشتاین باعث جلب توجه محافل سیاسی شده است، چراکه اطلاعاتی در مورد وجود زمینهای برای هرگونه راه حل سیاسی در دسترس نیست، به ویژه که «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی و یوآو گالانت، وزیر جنگ وی روز گذشته در بیانیه مشترکی اعلام کردند که جنگ نه در غزه و نه در مرزهای شمالی با لبنان به پایان خود نزدیک نشده است. با توجه به اصلی که سید حسن نصرالله مطرح کرده که بر اساس آن تا قبل از توقف تجاوزات به غزه هیچ راه حلی دنبال نمیشود، علامت سوالهای در مورد فایدهمند بودن این سفر مطرح میشود، به ویژه که به میانجیگر آمریکایی توصیه شده تا زمانی که شرایط راه حل فراهم نشده است، دست به این سفر نزند.
در همین حال، منابع میگویند به نظر میرسد واشنگتن اعتقاد بیشتری دارد که گزینه نظامی برای اسرائیل در هر رویارویی با حزب الله خوشایند نخواهد بود و این مسئله آمریکا را به حمایت از مذاکره جهت تدوین اصول یک توافق سیاسی قابل اجرا سوق میدهد.
در عمل، هوکشتاین این خواستهها را از لبنان خواهد شنید: اول: تعیین تکلیف لبنانی بودن نقطه B1 در رأس الناقورة. که این به معنی اصلاح حاکمیت بر نوار شناورهای دریایی در مقابل دو ساحل لبنان و فلسطین اشغالی است و این مسئلهای است که بعد از تفاهم در مورد مرزهای دریایی، همچنان حل و فصل نشده است. همچنین اینکه لبنان کنترل خود بر تمام تونل الناقوره را بازپس بگیرد و بر تضمین این امر تاکید شود که دشمن خط آبی را چه به صورت زمینی، دریایی یا هوایی نقض نمیکند.
دوم: لبنانی بودن مناطق زمینی مورد مناقشه در طول خط آبی از الناقوره تا منطقه خراج منطقه الماری (الغجر) تثبیت شود، اینجا مسئله ساکنان بخش شمالی منطقه الغجر برجسته میشود که در نظرسنجیها نشان داده شده که دوست دارند در بخشی که اسرائیل بر آن تسلط دارد بمانند در نتیجه سوالی در مورد سرنوشت ساختمانهایی مطرح میشود که ممکن است دشمن آنها را به صورت کامل ویران کند تا در آینده از آنها استفاده نشود.
سوم: به جریان انداختن اجرای تفاهم دریایی برای آغاز فعالیت شرکت حفاری نفت و گاز توتال در بلوکهای دریایی مجاور با مرزها با فلسطین لبنان.
در حالی که لبنان اصرار دارد هرگونه تفاهمی شامل تثبیت لبنانی بودن مزارع شبعا و عقب نشینی دشمن از آن باشد، روزنامه الاخبار اطلاع یافت که هوکشتاین به میانجیگران گفته است که ماموریتش محدود به خط آبی است و پرونده مزارع شبعا در دستور کار وی درج نشده است و راه حل در مورد آن یک مسئله لبنانی- سوری است.
بر این اساس میتوان گفت که پیشنهاد آمریکا مشخص شده است و مربوط به مناطق دریایی و زمینی است که هنوز تکلیف آنها مشخص نشده است. همچنین آمریکا نمیخواهد مسئله مزارع شبعا را با توجه به مرتبط بودن آن با سوریه مطرح کند. آمریکا همچنین میخواهد شرکتهای حفاری به فعالیت خود بازگردند و این پیشنهادی است که واشنگتن آن را بهترین وسیله برای اجتناب از جنگ میان لبنان و اسرائیل میداند. اما این راه حلی است که منابع سیاسی میگویند ارتباطی به راه حل در غزه ندارد و این امور نیازمند یک ثبات سیاسی داخلی در ارتباط با پرونده ریاست جمهوری لبنان، دولت و وضعیت اقتصادی است.
منابع گفتند که مناقشه در خصوص این مسئله متوقف نشده است بلکه به صورت موازی، کمیته پنج جانبه مرتبط با پرونده لبنان بررسی آن را بر عهده دارد.
انتهای پیام