کمال شهبازی ۱۹ دی در گفت وگو با ایسنا در رابطه با افزایش سطح زیر کشت پنبه در استان اردبیل در سال های اخیر گفت: سطح زیر کشت پنبه در استان اردبیل طی سالهای اخیر افزایش ۸۰ درصدی پیدا کرده است. معرفی ارقام جدید و پر محصول، افزایش قیمت خرید تضمینی و برداشت مکانیزه از عوامل مهم افزایش سطح زیر کشت پنبه در استان اردبیل است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل افزود: ارقام جدیدی که در سالهای اخیر معرفی شدهاند دارای خصوصیات برتری از جمله افزایش عملکرد وش تا ۱۲۵۰ کیلوگرم بیشتر از ارقام قبلی، طول الیاف بیشتر نسبت به رقم تجارتی مهر، زودرسی ۴۰ درصد بیش از رقم تجاری ورامین هستند.
شهبازی با بیان اینکه ارقام گلستان، ارمغان، لطیف، ساجدی طی سالهای اخیر توسط مؤسسه تحقیقات پنبه و با مشارکت محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل معرفی شدهاند، اظهار کرد: رقم پر محصول دیگری که هم اکنون هسته اولیه آن توسط محققان مرکز تکثیر و تولید میشود رقم شایان است و این رقم بیش از ۱۲۵۰ کیلوگرم بیشتر از سایر ارقام تجارتی مثل ورامین عملکرد داشته و از لحاظ صفات کیفی الیاف از قبیل طول الیاف، کیل، ظرافت، استحکام و کشش نسبت به ارقام قبلی برتری بسیار خوبی داشته و مورد استقبال زارعین پنبهکار قرار گرفته است.
وی ادامه داد: در سال ۱۳۹۸ نیز دو رقم جدید پنبه به نامهای پرتو و تابان معرفی شدند که حاصل استفاده صلحآمیز از انرژی اتمی بودند. این ارقام به دلیل داشتن تحمل بالا در مقابل شوری خاک و همچنین مقاومت در برابر بیماریهای ورتیسیلیوم پنبه و پژمردگی بوته دارای اهمیت خاصی هستند.
شهبازی گفت: ارقام جدید معرفی شده زودرس بوده، مقاوم به خشکی و شوری هستند، همچنین قابلیت برداشت با ماشینهای کشاورزی را دارند. در ارقام جدید معرفی شده حداقل ۲۰ درصد بهرهوری آب افزایش مییابد؛ همچنین بهرهوری تولید در برخی ارقام مانند خرداد و شایان تا ۱۲ تن در هر هکتار میرسد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل اجرای برنامه نظام نوین ترویج و حضور محققان در مراکز خدمات جهاد کشاورزی و ترویج اهمیت کشت پنبه در تناوب زراعی، افزایش قیمت خرید پنبه از طرف مراکز خرید و انطباق نسبی قیمتها با هزینههای تولید، افزایش قیمت محلوج در کارخانجات نساجی، افزایش سطح اطلاعات زارعین با تدوین نشریات ترویجی، پایش مزارع پنبه از لحاظ آفات و بیماریها در قالب اکیپهای مشترک بخش تحقیقات و بخش اجرا و برگزاری کارگاههای آموزشی و ترویجی را از جمله دلایل افزایش سطح زیر کشت پنبه در سالهای اخیر برشمرد.
وی خاطرنشان کرد: همافزایی و همگرایی تحقیقات، اجرا و ترویج و اشتراک دانش بومی بهرهبرداران در ارتقای بهرهوری و تقویت ارتباط مؤثر با تولیدکنندگان بخش کشاورزی نوید بخش ترویج کشاورزی دانشبنیان در استان اردبیل خواهد بود.
انتهای پیام