مجتبی رضانژاد در گفت و گو با ایسنا عنوان کرد: علیرغم خشکسالیهای چند سال اخیر و به خصوص خشکسالی شدید در سال گذشته، افزایش چشمگیری در جمعیت حیاتوحش منطقه حفاظت شده افتخار شاهد بودیم.
وی افزود: بنا بر سرشماری یک روزه که در اواخر مهرماه انجام شد، جمعیت حیاتوحش این منطقه نسبت به دوره آماری قبل نزدیک به ۵۰ درصد افزایش داشته است.
رضانژاد اظهار کرد: بر اساس تمهیداتی که در پارسال و امسال اندیشیده شد موضوعاتی از جمله خشکسالی، کمآبی و کاهش علوفه مراتع که باعث آسیبپذیری حیاتوحش میشدند مورد بررسی قرار گرفت و سعی کردیم مشکلات را تا حد امکان مرتفع کنیم تا علیرغم شرایط سخت ناشی از خشکسالی، حیاتوحش در منطقه ماندگار و پایدار باشد.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست بجستان در زمینه تهدیدات خشکسالی بر حیاتوحش توضیح داد: خشکسالی علاوه بر کمبود منابع آبی باعث کاهش علوفه مناطق شده است، همچنین چرای دام در مناطق نیز به فقر پوشش گیاهی دامن زده که تمامی این مسائل تهدیداتی برای حیاتوحش به همراه داشته و بر جمعیت آنها اثرگذار است، به طوری که حیاتوحش مجبور میشود در جستجوی منابع آب و غذا به مناطق پرخطر که تهدیدات جانی را برایش به همراه دارد رفته و گاها توسط افراد سودجو شکار شود.
وی همچنین کمبود آب حیاتوحش را بزرگترین معضل و مشکل در زمینه حیاتوحش ذکر کرد و توضیح داد: برای تأمین آب حیاتوحش چندین باب مخزن ذخیره آب به صورت بتنی ساخته شده که با استفاده از سطوح آبگیر باران آبگیری شده و آب شیرین عاری از بیماری در فصول گرم و خشک در اختیار حیاتوحش قرار میگیرد.
رضانژاد همچنین افزود: گشتزنیهای مکرر و پایش مستمر منطقه توسط همکاران باعث شد که تخلفات شکار و صید نیز نسبت به قبل کمتر شده و در جمعیت گونه شاخص منطقه که کل و بز است افزایش قابل توجهی داشته باشیم.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست بجستان تصریح کرد: در سرشماری امسال برای اولین بار تعدادی آهو در منطقه سرشماری شد که نوید بخش پایدار شدن گونه آهو در منطقه است و امیدواریم که شاهد افزایش جمعیت آنها در سالهای بعد باشیم.
رضانژاد گفت: منطقه حفاظت شده افتخار با وسعتی حدود ۷۰ هزار هکتار در غرب شهرستان بجستان واقع شده و از جمله مهمترین گونههای جانوری آن میتوان به قوچ، میش، کل و بز، آهو، پلنگ و احتمالاً یوزپلنگ اشاره کرد.
وی ادامه داد: منطقه حفاظت شده هلالی از دیگر مناطق حفاظت شده شهرستان بجستان است که با وسعتی بالغ بر ۱۲۰ هزار هکتار بین گناباد و بجستان مشترک است و بیش از نیمی از وسعت آن در حوزه حفاظتی محیط زیست بجستان و در شرق شهرستان بجستان واقع شده است.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست بجستان در رابطه با تنوع زیستی منطقه همچنین گفت: شهر بجستان علیرغم اینکه در منطقه گرم و خشک واقع شده است، از تنوع زیستی و غنای ژنتیکی خوبی برخوردار است.
وی افزود: این شهرستان با برخورداری از دو منطقه حفاظت شده هلالی و افتخار و همچنین سایر مناطق آزاد، بیش از ۱۱۵ گونه پرنده، بالغبر ۳۵ گونه پستاندار و بیش از ۲۰ گونه خزنده را در خود جای داده است.
انتهای پیام