به گزارش ایسنا، کبری آسوپار در یادداشتی در روزنامه جوان نوشت:
دو سال پیاپی است که رهبر انقلاب در آستانه روز میلاد حضرت زهرا سلامالله علیها دیداری اختصاصی با بانوان دارند. دیدار امسال که ۶ دی ماه جاری برگزار شد، همچون دیدار سال گذشته، محتوای سخنان بانوانی که در این دیدار سخن گفتند، از موضوع فعالیت سیاسی زنان تهی بود، بماند که کسی در مورد فعالیت زنان در رسانه هم سخن نگفت و امید است در دیدارهای آتی با بانوان این کاستی در ترکیب سخنرانان جبران شود. سخنرانان مهمان گرچه در باب فعالیت سیاسی زنان سخنی نگفتند، اما خود حضرت میزبان به دفعات و در جای جای سخنرانی از فعالیت سیاسی زنان فرمودند و حتی با نقل جملهای از حضرت امام خمینی، دخالت در سیاست را «تکلیف» زنان دانستند.
در یک دستهبندی کلی میتوان موضوع «توجه دادن فعالیت سیاسی زنان» در سخنرانی ششم دی ماه امسال رهبر را در چهار عنوان کلی بیان کرد:
اول، توجه دادن به بعد سیاسی شخصیت حضرت زهرا: حضرت آیتالله خامنهای در آغاز سخنان خود، درباره لزوم الگو قرار دادن حضرت زهرا از سوی همگان صحبت میکنند و اینکه «هیچ زنی در دنیا نمیتواند الگویی بهتر از او پیدا کند.» در این بخش، ایشان پس از نام بردن از خانواده و رفتار با پدر و همسر و فرزند، از رفتار ایشان در «عرصه اجتماع، در مسئله سیاست، در مسئله خلافت» به عنوان ابعادی که باید مورد الگوبرداری قرار بگیرد، نام میبرند و این امر در واقع تأیید ضمنی و توجه دادن به کنشگری سیاسی حضرت است. کمااینکه رهبری یک هفته پس از این دیدار و در جلسه با مداحان اهلبیت علیهم السلام هم که در روز ولادت حضرت زهرا سلام الله علیها برگزار شد، باز هم به وجهی از شخصیت بانوی عظیمالشأن التفات دادند که وجه سیاسی و اجتماعی است: «در میان خصوصیات برجسته و ممتاز فاطمه زهرا سلام الله علیها، یکی از خصوصیات بسیار برجسته جهاد تبیین فاطمه زهرا است. ایشان دو خطابه ممتاز و نامدار ایراد کردند... این دو خطابه «جهاد تبیین» فاطمه زهرا سلام الله علیها در مدّت کوتاهی بعد از رحلت پیغمبر است.»
بعد خانوادگی و نقش دختری و همسری و مادری حضرت همواره از زبان افراد مختلف محل تأکید بوده است، اما این فراتر دیدن حضرت زهرا و توجه دادن به نقش سیاسی ایشان و درخواست الگوبرداری زنان از ایشان در این امور هم (در کنار آن نقش خانوادگی) حایز اهمیت است.
دوم، غیرجنسیتی دانستن مسئولیتهای اجتماعی: در بخشی از سخنرانی، رهبرانقلاب به بیان مواردی میپردازند که اسلام به طور کلی بحث جنسیت را نادیده میگیرد. یکی از مواردی که در ذیل این موضوع بیان میکنند، «مسئولیتهای اجتماعی» است. در این بخش ایشان با نقل قولی از حضرت امام، دخالت در سیاست را نه فقط حق زنان، بلکه تکلیف آنها بیان میکنند: «امام رضوان الله علیه در یک جایی گفتند که دخالت در سیاست و در مقدّرات اساسی کشور وظیفه زنان و تکلیف زنان است؛ حقّ زنان و تکلیف زنان است؛ یعنی واجب کردند که زنها بایستی در مقدّرات کشور و وظایف اساسی کشور دخالت کنند و وارد بشوند... یعنی در این زمینهها بین زن و مرد هیچ تفاوتی وجود ندارد.»
در ادامه این بخش، رهبری تأکید دارند که در پرداختن به امور جامعه، جنسیت نقشی ندارد و جالب آنکه از باب مثال، جنگ غزه و حضور در غزه برای کمک به مردم را مثال میزنند، گرچه نقش زن در چنین نبردی را مثلاً پزشکی عنوان میکنند که فی الحال به خاطر بسته بودن راه امکانش فراهم نیست.
در واقع نقش آفرینی سیاسی وظیفهای بر دوش بانوان است و نباید آن را کاری مردانه بدانند و برای خود در صحنه اجتماع وظیفهای قائل نباشند.
سوم، طرح مشاغل اجرایی و وزارت برای بانوان: در جایی از سخنرانی، رهبری در مورد مشاغل مدیریتی و حتی وزیر شدن زنان میگویند و تأکید دارند که در این زمینه هم مسئله جنسیتی مطرح نیست. ایشان در این بخش حتی شغلی در سطح وزارت را هم شامل همین نکته میدانند و در واقع به طور رسمی نظر مثبت خود پیرامون وزیر شدن زنان را مطرح میکنند که با توجه به جایگاه بالای وزارت در ساختار سیاسی کشور، التفات ویژه به نقش آفرینی سیاسی زنان در جامعه است.
«یک مسئله، مسئله مشاغل اجتماعی و مدیریتها است که این را بعضی از خانمها از من سؤال کردند. اینجا هم مسئله جنسیت مطرح نیست. در مدیریتهای گوناگون، مشاغل گوناگون اجتماعی و دولتی، حضور زنان هیچ محدودیتی ندارد... اینجا ملاک، شایستهسالاری است. یک جا هست که یک بانوی باسواد مجرّب کارآمد مثلاً برای وزارت بهتر از این مردی است که در این زمینه نامزد وزارت شده؛ این زن باید وزیر بشود. در مورد نمایندگی مجلس هم همینجور است... هیچ ترجیحی اینجا وجود ندارد، هیچ محدودیتی هم در این زمینهها وجود ندارد؛ یعنی نظر اسلام این است. بحث، بحث شایستهسالاری است.»
چهارم، توجه دادن به نقش زنان در انتخابات: بخش پایانی سخنان رهبر انقلاب در دیدار با بانوان توجه دادن به نقش زنان در انتخابات بود، برای اینکه اولاً خانواده را وادار به فعال بودن در انتخابات کنند و ثانیاً این فعال بودن را با تحقیق و دقت و شناخت پیش ببرند. حتی شناخت جریانها و اشخاص را در برخی موارد از سوی زنان دقیقتر دانستند.
این کلام گرچه پیرامون انتخابات بیان شده، اما در یک تقسیم بندی کلی توجه دادن به نقش آفرینی سیاسی دیگری از زنان است و در کلیت میتوان برآورد بخشهای سیاسی سخنان رهبری را همین امر دانست که سیاست زنانه و مردانه ندارد و امری فراتر از جنسیت است.
انتهای پیام