این در حالی است که با هجوم مشکلات اقتصادی، برای حفظ بنیان خانواده نیاز است سهم زنان در انجام فعالیتهای اقتصادی و مشارکت آنان در این زمینه افزایش یابد، اما شواهد و قرائن برخلاف آن است؛ بهویژه آنکه بنا به اعلام مرکز آمار ایران، نرخ مشارکت زنان در سال گذشته۱۳.۷ درصد بوده و در سال جاری نیز از این میزان بالاتر نرفته و این نشان میدهد در بخشهای اقتصادی سهم مردان بیش از زنان است.
نرخ مشارکت اقتصادی زنان در خراسان رضوی بالاتر از کشور است
بدون شک توسعه هر جامعهای در گرو حضور و مشارکت همه افراد آن جامعه است، لذا زنان به عنوان نیمی از پیکره جامعه و با توجه به نقشی که در خانواده و تربیت نسل آینده دارند، میتوانند در توسعه و تعالی جامعه نقش مهمی ایفا کنند؛ این در حالی است که همواره این ظرفیت مورد غفلت واقع میشود.
شیوا خوشنسب، مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی در این خصوص در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: بهرغم وجود مشکلات پیش روی زنان برای نقشآفرینی در حوزه اقتصاد، نرخ مشارکت اقتصادی زنان استان در سال ۱۴۰۱ برابر ۱۳.۸ درصد بوده که از نرخ کشور بالاتر است.
وی افزود: نوسانات نرخ ارز و تأثیرات آن بر بازار، بالا بودن هزینه و طولانی بودن فرآیند صدور مجوز، عدم وجود وحدت رویه در فرآیند پرداخت تسهیلات توسط بانکهای عامل، فقدان شبکههای قوی جهت تأمین مواد اولیه و پیگیری بازار فروش محصولات تولیدشده توسط بانوان، پایین بودن سقف مبلغ تسهیلات حوزه اشتغال بانوان با توجه به تغییر شرایط اقتصادی، وجود مشکل فروش تولیدات خانگی و عدم تخصیص غرفه ارزانقیمت و نمایشگاههای دائمی جهت فروش محصولات تولیدی، کم بودن اعتبارات برای تسهیلات ارزانقیمت و مشکلات ضمانت وامها ازجمله مهمترین مشکلات پیش روی زنان در زمینهٔ مشارکت اقتصادی است.
مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی در خصوص افزایش سهم مشارکت اقتصادی زنان تصریح کرد: اگرچه نرخ مشارکت اقتصادی بانوان در خراسان رضوی نسبت به نرخ کشوری از درصد بالاتری برخوردار است، اما ضرورت دارد نسبت به رسیدگی به موانع و مشکلات زنان فعال اقتصادی و تسهیلگری برای رفع موانع آنان، شناسایی زنان کارآفرین پیشران، شناسایی زنان روستایی کارآفرین دارای برند تجاری و معرفی این بانوان به نمایشگاههای داخلی و خارجی اقدام کرد.
خوشنسب عنوان کرد: ما با اجرای طرحهای توانمندسازی آموزشی و مهارتی از قبیل آموزش رشتههای خیاطی، صنایعدستی، نانوایی حجیم و سنتی، شیرینیپزی، تعمیر لوازمخانگی، نقاشی روی سفال، تولید محتوا، پتینه روی سفال و پتینه کاری، سرویس و نگهداری خودرو، کیف چرم، قالیبافی، تاب استری، ساخت محصولات چرمی و فناوری اطلاعات در شهرستانها و روستاهای استان و پرداخت تسهیلات قرضالحسنه اشتغال به بانوان سرپرست خانوار و تأمین ضمانت برای بانوان سرپرست خانوار فاقد ضامن و برگزاری بازارچههای موقت فروش محصولات تولیدی مشاغل خانگی برای افزایش سهم مشارکت اقتصادی زنان در استان تلاش کردهایم.
وی با اشاره به اینکه برای ایجاد اشتغال زنان، تسهیلات قرضالحسنه اشتغال به بانوان سرپرست خانوار و شرکتهای دانشبنیان فعال پرداختشده است، گفت: سهمیه این تسهیلات در استان طی سال جاری افزایشیافته است. در سال گذشته در حوزه اشتغال روستایی ۴۸ درصد تسهیلات به بانوان اختصاص یافت که نسبت به سال پیش از آن ۴ درصد رشد داشته است.
مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی با بیان اینکه در حوزه مشاغل خانگی ۶۵ درصد تسهیلات در سال ۱۴۰۰ و ۷۷ درصد در سال ۱۴۰۱ به بانوان اختصاصیافته است، بیان کرد: مبلغ تسهیلات پرداختی رشد ۵ درصدی نسبت به کل مبلغ تسهیلات پرداختشده داشته و از ۶۸ به ۷۳ درصد رسیده است. همچنین تعداد تسهیلات پرداختی در سال ۱۴۰۱ افزایش ۱۴ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۰ داشته است.
ضرورت تغییر نگاه جامعه به فعالیتهای اقتصادی زنان
همچنین مهوش نستری، یک فعال اقتصادی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: طی سالهای گذشته زنان با کسب دانش و به دست آوردن مدارج علمی پرشمار و پیشی گرفتن از مردان در امر تحصیل و کسب تجربه و مهارت پیشتاز بودهاند اما به جایگاه خوبی در حوزههای مختلف ازجمله اقتصادی نرسیدهاند.
وی ابراز عقیده کرد: برای مردان، پذیرش زنان به عنوان معیار سخت است، لذا اغلب آنها کموبیش تلاش میکنند چوب لای چرخ کسبوکار زنان بگذارند و از سوی دیگر وقتی یک زن استقلال مالی داشته باشد، مرد از فرمانرواییاش در محیط خانه و خانواده کم میشود و این مسائل دستبهدست هم میدهند تا شرایط اجتماعی به سمتی برود که سهم زنان در حوزه اقتصادی ناچیز باشد.
این فعال اقتصادی که در زمینهٔ صنایع غذایی فعال است، تصریح کرد: بر اساس نگاه سنتی غالب، همواره کار زن در بیرون از خانه و نقشآفرینی او در اقتصاد چندان موضوع مهم و تأثیرگذاری نبوده اما امروزه با توجه به تغییر شرایط اجتماعی زنان و کسب دانش و تجربه و ... باید سهمی خاص برای زنان در اقتصاد در نظر گرفت.
نستری عنوان کرد: خوشبختانه در بخش خصوصی که کارآیی و توانمندی افراد در نظر گرفته میشود، طی سالهای اخیر فضای بیشتری برای عرضه توانمندیهای مطلوب زنان فراهم شده اما هنوز شرایط با ایده آلها فاصله دارد.
وی خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی با توجه به تنگناهای معیشتی، حضور زنان در فعالیتهای اقتصادی و نقشآفرینی آنان در زمینهٔ اقتصاد خانوار میتواند گرهگشا باشد.
این فعال اقتصادی یادآور شد: با توجه به اینکه در گذشته همواره زنان و ظرفیت و توانمندیهای آنان مورد غفلت قرار گرفته باید ضمن اصلاح ساختار فرهنگی و تجدیدنظر در باورها و نگرشها، شرایط مساعد برای رشد و سپردن مسئولیتها و استفاده از ظرفیت زنان در حوزههای مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی فارغ از چارچوبهای تنگنظرانه را فراهم کرد.
بدون شک در شرایط امروز جامعه علاوه بر تلاش برای توانمندسازی زنان باید برای استفاده از تواناییهای آنان همت کرد. با توجه به اینکه از نظر اسلام زن و مرد اگر چه دو جنس مخالف اما از یک روح به وجود آمده و هر دو دارای کرامت انسانیاند، باید با درک تفاوتهای بین این دو، شرایط برابر و عادلانه برای حضور آنان را در عرصههای مختلف فراهم کنیم.
انتهای پیام