سرآغاز فروپاشی یک امپراتوری

اعتماد به ارتش آمریکا رو به کاهش گذاشته و مشکلات در تمام شاخه‌های نیروهای آمریکایی ظاهر و به ظهور محاسبات و معادلات جدید منجر شده است. دنیای چندقطبی آغاز شده و شاهد افول شور و اشتیاق پیوستن به نیروهای مسلح آمریکا هستیم که مقدمه زوال هر امپراتوری و افول ستاره آن است. هنگامی‌که قدرت نظامی آتن کاهش یافت، مقدمه طبیعی برای رسیدن اسپارت به قله هرم رهبری جهانی بود.

به گزارش ایسنا، هنگامی‌که واشنگتن‌پست از هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه سابق آمریکا در جریان تلاش برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ درباره ابزارش برای حفظ نفوذ، اعتبار، قدرت و منافع این کشور در جهان سؤال کرد، پاسخ این بود که آمریکایی‌ها فقط پنج درصد جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند، اما می‌توانند با دو ابزار ارتش و دلار اراده خود را بر بقیه جمعیت جهان تحمیل کنند.

در تاریخ، زوال قدرت‌های بزرگ با افول مهم‌ترین عناصر قدرت همه‌جانبه دولت، یعنی ارتش و نیروهای مسلح مرتبط بوده است

به تدریج اعتماد به ارتش آمریکا رو به کاهش گذاشت و مشکلات در تمام شاخه‌های نیروهای آمریکایی ظاهر و به ظهور محاسبات و معادلات جدید منجر شد که تأیید می‌کند آنها قادر به انجام دو جنگ در دو جبهه (روسیه و چین) نخواهد بود. در واقع تمام ارزیابی‌های واشنگتن نشان می‌دهد ارتش آمریکا توانایی جنگ گسترده منطقه‌ای ندارد.

گرچه آمریکا در بودجه سال جاری میلادی خود حدود ۸۴۲ میلیارد دلار به ارتش اختصاص داده است، اما افزایش تورم نشان می‌دهد نیروهای مسلح این کشور از افزایش عظیم بودجه بهره‌مند نخواهند شد. این موضوع تردیدها را درباره توانایی‌های ارتش آمریکا افزایش می‌دهد؛ ارتشی که به‌عنوان قوی‌ترین ارتش جهان از پایان جنگ جهانی دوم توصیف می‌شود.

برنامه‌های پنتاگون برای افزایش تعداد پرسنل ارتش به ۱ ‌میلیون نفر دشوار است. علاوه بر مشکلات مربوط به سوءمصرف مواد مخدر، خشونت در داخل واحدهای نظامی و افزایش بیش‌ازحد چاقی در سربازان، کمبود بی‌سابقه خلبان در ارتش آمریکا وجود دارد که باعث ایجاد یک سری تردیدها در زمینه عملکرد ارتش آمریکا در آینده می‌شود.

در تاریخ، زوال قدرت‌های بزرگ با افول مهم‌ترین عناصر قدرت همه‌جانبه دولت، یعنی ارتش و نیروهای مسلح مرتبط بوده است. هر کس به مشکلاتی که ارتش آمریکا از آن رنج می‌برد فکر کند، متوجه خواهد شد اصلاح این نقایص با تخصیص‌های مالی بیشتر غیرممکن است، همانگونه که جو بایدن، رئیس‌جمهور این کشور به دنبال آن است و از زمان ورود به کاخ سفید بر افزایش بودجه ارتش  تأکید کرده است.

هزینه‌های ارتش آمریکا دو برابر بیشتر از کل هزینه‌های نظامی چین و روسیه و این یعنی هزینه‌های نظامی این کشور معادل ۳۶ درصد کل هزینه های نظامی جهان است. با وجود این، خروج پر هرج‌ومرج آمریکا از افغانستان و شکست نظامی بعد از ۲۰ سال جنگ با تروریسم، قوی‌ترین نشانه سستی و ضعف ارتش آمریکاست. بسیاری از مؤسسات آمریکایی کاهش شاخص قدرت نظامی آمریکا را به دلایل متعددی نسبت می‌دهند که مهم‌ترین آن‌ها فقدان اولویت‌ها و کمبود بودجه است که همه آن‌ها همگی تصویر کلیشه‌ای کسل‌کننده از ارتش این کشور را نه‌تنها در میان رقبا در عرصه بین‌المللی مانند روسیه و چین، بلکه در خود آمریکا ارائه می‌کند.

همه نظرسنجی‌ها حاکی از کاهش اعتماد شهروندان آمریکایی به ارتش این کشور است. نتیجه نظرسنجی مؤسسه «اِشلان اینسایتس» (Echelon Insights) در اکتبر ۲۰۲۳ نشان داد ۷۲ درصد بزرگ‌سالان آمریکایی نمی‌خواهند به ارتش بپیوندند و تصویر منفی از خدمت در ارتش دارند. حتی اگر کشورشان در جنگی بزرگ شرکت کند، آماده پیوستن به ارتش نیستند. مؤسسه گالوپ همچنین اعلام کرد، ۶۰ درصد آمریکایی‌ها برای ششمین سال متوالی به ارتش اعتماد ندارند.

این شکاف‌ها بزرگی مشکلات پیش روی ارتش آمریکا را برجسته می‌کند که برجسته‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از؛

کاهش تعداد نیروها: اقتصاد قوی و فرصت‌های شغلی پردرآمد باعث افزایش فاصله آمریکایی‌ها از ارتش شده است، اما بزرگ‌ترین دلیل کاهش تعداد سربازان در ارتش این کشور تعداد کم جوانان واجد شرایط برای خدمت سربازی به دلیل چاقی و سوءمصرف مواد مخدر است. آمار جدی از کاهش تعداد نیروها در ارتش از ۴۸۲ هزار سرباز در سال ۲۰۲۱ به ۴۷۳ هزار در سال ۲۰۲۳ میلادی منتشرشده است و انتظار می‌رود تنها۴۵۲ هزار پرسنل در نیروهای مسلح آمریکا در سال ۲۰۲۴ خدمت کنند.

فرسودگی یگان‌های ویژه و نخبه: فرماندهان نظامی آمریکا با تکیه صرف بر یگان های ویژه مانند رنجرز، تفنگداران دریایی و دلتا اشتباه بزرگی مرتکب شده‌اند و این باعث دو مشکل شد؛ نخست، خستگی و اشتیاق نداشتن واحدهای ویژه و دوم، تضعیف، نامناسب بودن و آماده نبودن واحدهای دیگر.

افزایش نرخ خشونت در داخل یگان های نظامی: در ۱۵ سال گذشته بیشترین جان باختگان ارتش آمریکا در جریان خشونت‌های داخلی و نه در جریان عملیات نظامی یا درگیری با دشمنان بوده است. طبق مطالعه کنگره ، ۹۳ درصد این حوادث در پایگاه‌های نظامی داخل آمریکا رخ داده است.

افزایش تجاوز جنسی: در سال ۲۰۲۲ میلادی تعداد گزارش‌های تجاوز جنسی نسبت به سال ۲۰۲۱ میلادی حدود ۱۳ درصد افزایش یافت که باعث ترس از پیوستن به ارتش به‌ویژه از سوی زنان شد.

مشکلات حمل‌ونقل: ارتش آمریکا قادر نخواهد بود در هیچ جنگی در اوراسیا به دلیل توانایی حمل‌ونقل سربازان و تسلیحات پیروز شود، زیرا ناوگان حمل‌ونقل ارتش این کشور قدیمی و فرسوده شده است. نیروهای آمریکایی از حدود ۶۵ کشتی بزرگ استفاده می‌کنند و ۴۰ درصد این کشتی‌ها طبق برآوردهای کمیته نیروهای مسلح کنگره، بسیار قدیمی هستند.

فرماندهان نظامی آمریکا با تکیه صرف بر یگان های ویژه مانند رنجرز، تفنگداران دریایی و دلتا اشتباه بزرگی مرتکب شده‌اند

بهره سخن

مشکلات ارتش آمریکا سیاست‌گذاران دفاعی این کشور را مجبور به تکیه بر شرکت‌های نظامی خصوصی کرده است، به‌ویژه به این دلیل که هزینه‌های سیاسی و اقتصادی آن‌ها بسیار پایین‌تر از هزینه‌های ارتش منظم است. در عرصه سیاسی، تعداد بالای جان باختگان و صدمات وارد شده به شرکت‌های نظامی خصوصی جزو خسارت های ارتش آمریکا به‌حساب نمی‌آیند و پنتاگون به شرکت‌های نظامی خصوصی فقط در زمان انجام عملیات پول پرداخت می‌کند، درحالی‌که ارتش این کشور در تمام سال پول دریافت می‌کند. به همین دلیل کاخ سفید در بازه زمانی ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۲ میلادی حدود ۳ هزار قرارداد کاری با شرکت‌های نظامی خصوصی امضا کرد.


آنچه از همه این‌ها مشخص است، اینکه دنیای چندقطبی آغاز شده و شاهد افول شور و اشتیاق پیوستن به نیروهای مسلح آمریکا هستیم که مقدمه زوال هر امپراتوری و افول ستاره آن است. هنگامی‌که قدرت نظامی آتن کاهش یافت، مقدمه طبیعی برای رسیدن اسپارت به قله هرم رهبری جهانی بود.

منبع: راهبرد معاصر

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۶ دی ۱۴۰۲ / ۱۳:۱۸
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 1402101611187
  • خبرنگار :