به گزارش ایسنا، آیین نکوداشت دکتر علی رواقی، استاد پیشکسوت زبان و ادب فارسی با حضور و سخنرانی جمعی از استادان و پژوهشگران زبان و ادبیات فارسی در تالار اجتماعات شهید مطهری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.
در این آیین، پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از سوی رئیس انجمن خوانده شد. همچنین پیام صوتی بهاءالدین خرمشاهی، حافظپژوه و قرآنپژوه برای حاضران پخش شد.
در متن پیام محمدمهدی اسماعیلی آمده بود: «جغرافیای پررمز و راز این سرزمین الهی در دامان پرمهر خود گوهرهای درخشانی پرورانده است که بیش از هر چیز عشق به وطن اسلامی و نگاهبانی و نگاهداری از میراث این سرزمین اجدادی را وظیفه ذاتی خویش میدانند. استاد علی رواقی، قرآنپژوه شاهنامهشناس و عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی در زمره این نگاهبانان فرهنگ و تمدن ایرانی - اسلامی است که میراث ادبی بهجامانده از او در عرصههای گوناگون چنان درخشان و مایهور است که نمیتوان به سادگی از کنار آن عبور کرد؛ با انبوهی از کتابها، مقالات پژوهشها، ترجمهها و تصحیح متون کهن فارسی و نشانهای افتخار ملی و بینالمللی و نیز توصیفهای بسیار از آنچه بود و آنچه کرد.
استاد رواقی عصارهای از دانش و خرد و فروتنی است و آثارش دری به باغ سرسبز فرهنگ و تمدن ایرانی - اسلامی و زبان فارسی میگشاید. در یکایک آثاری که این چهره ماندگار پدید آورده، شعلههایی از حقیقتجویی و اصالتهای ناب انسانی به چشم میخورد و از جامعیت در ادب پارسی و عربی و توانایی مثالزدنی وی در تصحیح متون کهن و تحقیقات ارزنده ادبی و تاریخی حکایت میکند که نشان از دغدغه بازیابی هویت ایرانی - اسلامی و خوانش درست گونههای زبانی و فرهنگی زبان فارسی در ادوار و حوزههای مختلف دارد.
اهل فضل به نیکی واقفند که وی در کنار تکاپوهای پژوهشی سترگ در شناخت زبان شاهنامه و رمزگشایی از واژگان ناشناخته فارسی نوین و نیز گونهشناسی تاریخی - تطبیقی زبان در عرصه پژوهشهای قرآنی و ترجمههای قرآن کریم نیز کارهای ارزندهای انجام داده که از جمله آنها میتوان به تصحیح قرآن قدس از مجموعه گنجنامه قرآنی آستان قدس رضوی اشاره کرد و بدون تردید یکی از نقاط درخشان کارنامه علمی و فرهنگی این محقق پرکار به شمار میآید.
اینجانب ضمن بیان مراتب قدرشناسی خود از این استاد پژوهشگر و با اغتنام فرصت از خداوند جان و خرد سلامتی و طول عمر بابرکت برای ایشان و اهل فضل و تحقیق و عموم خدمتگزاران فرهنگ و ادب را درخواست میکنم. سایهسارشان در این مرز و بوم پاینده باد.»
تسلط بر شاهنامه و دیگر متون ادبی
محمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی نیز در سخنانی در این آیین گفت: استاد رواقی از محققان و استادان برجسته و نامدار در حوزههای مختلف علمی خاصه در فرهنگ و ادب فارسی است و در این میان تسلط ویژه ایشان بر شاهنامه حکیم فردوسی و سایر متون ادبی بسیار مهم و ارزشمند است.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: در زمینه قرآنپژوهی و معارف دینی نیز جناب دکتر رواقی تحقیقات فراوانی دارند که در قالب آثاری گرانسنگ به زیور طبع آراسته شده است.
شالویی تأکید کرد: انجمن آثار و مفاخر فرهنگی مفتخر است که در سلسله آیینهای بزرگداشت مفاخر ایران، مراسم نکوداشت دکتر علی رواقی را به عنوان یکی از مفاخر در قید حیات کشور برگزار میکند تا از رهگذر این اقدام، گوشهای از سلوک علمی - فرهنگی و میراث گرانسنگ پژوهشی و تحقیقی ایشان به ایرانیان معرفی شود.
چهره برجسته واژهپژوهی
همچنین میرجلالالدین کزازی در سخنانی گفت: استاد رواقی در میان ایرانیان خاصه استادان و پژوهندگان و کسانی که دل در گرو شاهنامه فردوسی دارند، چهرهای نامآشناست.
این استاد زبان و ادبیات فارسی و شاهنامهشناس تصریح کرد: من پروا ندارم که بگویم در میان پژوهندگان در زبان فارسی، دکتر رواقی از دید واژهشناسی، چهرهای برجسته است زیرا شناخت واژگانی او دانشورانه است.
کزازی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: استاد رواقی از سالیان دور، گروهی از پژوهندگان را سامان داده است که سرودههای زبان پارسی را میخوانند و میپژوهند و گنجینهای از واژههای فارسی را فراهم آوردهاند.
این نویسنده و مترجم تأکید کرد: من نیز وقتی پرسشی درباره واژههای پارسی دارم از جناب دکتر رواقی بهره میگیرم؛ چرا که پاسخهای علمی بیچند و چون ایشان، قابل استناد است.
کزازی در پایان گفت: ارزندهترین تلاش دکتر رواقی، در حقیقت همت ایشان در پایهریزی و گسترش زبان فارسی و گونهشناسی آن است.
شخصیتی نامآور در فرهنگ، عرفان و ادب ایرانی
در ادامه مهدی ماحوزی به ایراد سخن پرداخت و گفت: دکتر رواقی استاد مسلم پژوهشهای نوین در عرصه هنر و ادب ایران است. او شخصیتی نامآور در فرهنگ، عرفان و ادب ایرانی است که در آذرماه ۱۳۲۰ شمسی در مشهد مقدس، دیار فردوسیپرور و عطارنشان، متولد شد و پرورش یافت.
این استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی تأکید کرد: از دکتر رواقی آثار علمی، تحقیقات و پژوهشهای جاودانی فراهم آمده است که امیدواریم در آینده نیز از این دست آثار و تحقیقات به جامعه علمی ایران عرضه کنند.
رواقی؛ قرآنپژوه و شاهنامهپژوه برجسته
سیدحسن امین نیز در این آیین سخنرانی کرد و گفت: دکتر رواقی استاد برجسته زبان و ادب فارسی است. ایشان به سه گونه این زبان، یعنی فارسی دری، تاجیکی و فارسی ایرانیان تسلط فراوان دارند که در نوع خود منحصر به فرد است.
این استاد و پژوهشگر حکمت و ادبیات فارسی تأکید کرد: ایران باستان و ایران پس از اسلام همواره محل توجه مورخین و پژوهشگران است، در ایران پس از اسلام، مقدسترین کتاب، قرآن کریم است و دکتر رواقی نیز قرآنپژوهی برجسته و نامدار است.
امین در بخش دیگری از سخنان خود گفت: کسانی که به مطالعه و تحقیق در بینش ایران باستان علاقهمندند باید به شاهنامه حکیم فردوسی توجه و عنایت ویژهای داشته باشند؛ در این راستا نیز باید اشاره کرد که استاد رواقی، شاهنامهپژوهش برجستهای هستند که آثار ایشان همواره مطمح نظر پژوهشگران ایرانی و غیرایرانی است.
خراسان؛ سرزمین عجایب
سخنران پایانی این آیین نیز مهدی محبتی بود. او با اشاره به ریشهخانوادگی دکتر علی رواقی گفت: خراسان سرزمین عجایب است، و ادبای خراسانی از جمله دکتر علی رواقی در حیطه گسترش زبان و ادبیات فارسی تلاش زایدالوصفی انجام دادهاند.
عضو هیأت علمی دانشگاه زنجان در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد: شاعران خراسانی مانند دیگر مناطق، به شاعران کلاسیک و نوگرا تقسیم میشوند و بزرگان این دیار معمولا نگهدار فرهنگ و فرهنگمدار هستند.
در پایان این مراسم، لوح سپاس و تقدیر و نشان زرین انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، هدایایی از سوی بهاءالدین خرمشاهی و رایزن فرهنگی سفارت تاجیکستان در ایران به دکتر علی رواقی اهدا شد.
انتهای پیام