به گزارش ایسنا، عبدالحسین خسروپناه در نشست هماندیشی و آیین تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاههای علومپزشکی که صبح امروز، یکشنبه ۱۰ دی ماه برگزار شد، اظهار کرد: بهروزرسانی نقشه جامع علمی کشور ضرورت دارد و ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی در جهت به روزرسانی سند جامع علمی کشور گام برداشتهایم.
وی با بیان اینکه سند جامع علمی کشور در ۱۳ سال گذشته تنظیم شده است، افزود: هنگامی که سند جامع علمی کشور تنظیم شده است، حوزه پزشکی را جدی نگرفتهاند. شورای عالی انقلاب فرهنگی به فرهنگستان علومپزشکی ماموریت داده که در تدوین سند نقشه جامع علمی کشور در حوزه علومپزشکی مشارکت داشته باشد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه چهار ستاد در شورای عالی انقلاب فرهنگی وجود دارد، گفت: این چهار ستاد وجود دارد؛ اما ستاد مستقلی برای علوم پزشکی وجود ندارد و مسائل مرتبط ذیل ستاد علم و فناوری تعریف میشود.
* بهروزرسانی سند نقشه جامع علمی کشور ضرورت دارد
وی ادامه داد: کمیسیونی در شورای عالی انقلاب فرهنگی با مشورت وزیر بهداشت تشکیل شده است. این کمیسیون میزهای متعددی برای پیگیری مسائل علوم پزشکی دارد. این کمیسیون با مشارکت وزارت بهداشت و فرهنگستان علوم پزشکی، نقشه جامع علمی علوم پزشکی و سلامت را تدوین میکنند و بعد در شورای عالی مصوب میشود تا نگاه حکمرانی و سیاستگذاری داشته باشیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه با توجه به رشد علم، باید نقشه جامع علمی کشور هر سه سال بهروز رسانی شود، گفت: اگر نقشه جامع علمی کشور تا ۱۰ - ۱۳ سال به همان شکل بماند قطعاً با نگرش حکمرانی منافات دارد. وقتی درباره نقشه جامع علمی کشور صحبت میکنیم، به این معنا نیست که نقشه علمی کشور برای ۱۰ سال آینده تهیه کنیم، زیرا علم دائم در حال تحول است و باید با نگاه تحولی بهروزرسانی شود.
خسروپناه ادامه داد: فعالیت دومی که ضرورت دارد ،حکمرانی سلامت و علوم پزشکی است. حکمرانی یک فرآیند از سیاستگذاری، تا تنظیمگری و تصدیگری است و این حلقهها متصل به یکدیگر هستند. اگر بهترین سند را بنویسیم اما تنظیم گری و سیاستگذاری نباشد، موفق نخواهیم بود. تنظیم گری به معنای قانونگذاری، ساختارسازی، گفتمانسازی و نظارت و ارزیابی است. اینکه قوانین و ساختارها متناسب با سیاستها نباشد موفق نخواهیم شد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: بحث حکمرانی علوم پزشکی بسیار مهم است. هنگامی مرجعیت علمی در علومپزشکی میتواند موفقیتآمیز باشد که حکمرانی صنعت پزشکی را با توجه به مالکیت معنوی مطرح کنیم. در توضیح این موضوع میتوان به تولیدات دانش بنیان اشاره کرد.
وی با بیان اینکه در نظر داریم که بحث مالکیت معنوی را در حکمرانی صنعت پزشکی مطرح کنیم، گفت: بررسی علمرد شرکتهای دانشبنیان بیانگر این است که اقدامات مناسبی در حوزه سلامت صورت گرفته است؛ اما هنگامی که این شرکتها میخواهند محصول خود را تجاریسازی کنند، متوجه میشوند که محصولی که توسط آنها تولید شده است توسط یک نهاد یا مجموعه به کشور وارد میشود. این موضوع به دلیل عدم وجود بحث مالکیت معنوی است؛ بدون سند مالکیت معنوی در زمینه علم و مالکیت علم موفق نخواهیم بود. اگر بخواهیم شرکتهای دانشبنیان در حکمرانی علم، سلامت و پزشکی جایگاه داشته باشند باید به بحث مالکیت معنوی توجه کنیم.
خسروپناه ادامه داد: مالکیت معنوی به این معنی است هنگامی که یک تولیدکننده به تولید تجاری یک فناوری رسید اجازه واردات همان محصول داده نشود. یکی از کارهای مهم در شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین سند مالکیت معنوی است. بدون سند مالکیت معنوی در حکمرانی علم و فناوری موفق نخواهیم بود.
خسروپناه با اشاره به بازدید از شرکتهای دانشبنیان گفت: من از ۲۰۰ شرکت دانشبنیان بازدید کردهام؛ این شرکتها خواهان دریافت کمکهای دولتی نیستند؛ اما خواهان اجرای قانون مالکیت معنوی هستند که در زمینه تجاریسازی با مشکل مواجه نشوند.
* به توریسیم سلامت توجه کنیم
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به چالشهای موجود بر مسیر شرکتهای دانشبنیان گفت: اعضای هیئتعلمی در زمین ورود به شرکتهای دانشبنیان با محدودیت مواجه بودند؛ در حال حاضر، این محدودیتها برداشته شد؛ اما اکنون کارمند دانشگاه هم اگر در این شرکت دانش بنیان کار کند سازمان بازرسی کل کشور به دلیل شغل دوم به این کارمند اجازه فعالیت نمیدهد. این مانع و محدودیت باید رفع شو؛ در واقع با دست خودمان کاری میکنیم که نخبگان نتوانند در حوزه دانش بنیان کار کنند.
وی افزود: رفع موانع از راههای تحقق حکمرانی سلامت است. نکته دیگر تمرکز بر فناوریهای پیچیده است.
خسروپناه گفت: ما باید در حوزه سلامت و علوم پزشکی به سمت فناوریهای پیچیده برویم که درآمدزایی داشته باشد. اکنون بحث توریسم درمان یک امر مهمی در دنیاست. فرض کنید در آبادان و خرمشهر بهترین بیمارستانها ساخته شود میتواند چقدر درآمدزایی برای کشور به همراه داشته باشد. این موارد حوزههایی است که وزارت بهداشت میتواند تمرکز کند.
وی با بیان اینکه کشورهایی مانند ژاپن و چین توانستهاند از فناوریهای پیچیده کسب درآمد کنند، گفت: درآمد نباید محدود به درآمدهای نفتی باشد. ما در حوزه پزشکی میتوانیم در مسیر فناوریهای پیچیده گام برداریم و از طریق فناوریهای پیچیده کسب درآمد کنیم. . درآمدهایی که چین و ژاپن و بعضی از کشورهای منطقه از فناوریهای پیچیده در این سالهای اخیر را ببینید که اصلاً با درآمدهای نفتی قابل مقایسه نیست.
خسروپناه با بیان اینکه اگر بخواهیم در حوزه درمان به مرجعیت علمی برسیم باید به کرامت پزشکان توجه کنیم، گفت: کرامت از پزشکان و نخبگان به معنای تجلیل از این افراد در هفته پژوهش نیست باید شرایطی را ایجاد کنیم که این افراد با انیگزه کار کنند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: به طور مثال، در یک بیمارستان یک تخلفی یا شبهه تخلفی رخ داده، شرایط قانونی آن مشخص است، شاکی میتواند شکایت کند و هیأت نظارت وزارت بهداشت هم وجود دارد؛ اما اینکه یک دادیار با بی حرمتی با پزشک برخورد کند و پزشک را مدتی یک سلول نگهدارد تا شبهه رفع شود، مصداق بی حرمتی به پزشک است. ما چطور انتظار داشته باشیم پزشکان با انگیزه کارشان را انجام دهند در حالی که این بی حرمتیها رخ میدهد.
* امکانات لازم بری تربیت دانشجویان پزشکی وجود ندارد
وی با اشاره به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره افزایش ۲۰ درصدی ظرفیت رشتههای پزشکی برای ۴ سال گفت:همراه با مصوبه افزایش ظرفیت، این طور از سازمان برنامه و بودجه خواسته شده است که زیرساختهای لازم برای افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی را فراهم کند. شرایط به نحوی است که دانشگاههای علومپزشکی با کمترین امکانات در جهت تربیت پزشکان آینده گام برداشتهاند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: کرامت پزشکان باید در کنار موضوع افزایش ظرفیت در کانون توجه قرار گیرد؛ منظور این است که زیرساختهای لازم برای تربیت پزشکان فراهم شود. ای کاش هنگام که مصوبه افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی صادر شد بر سازمان برنامه و بودجه تاکید مضاعف میشد که زیرساختهای لازم برای افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی را فراهم کند.
خسروپناه افزود: کرامت پزشکان یعنی اینکه در کنار افزایش ظرفیت دانشجویان، زیرساختهای آموزش دانشجو هم فراهم شود. در سفرهای استانی خود با اساتید علوم پزشکی صحبت کردم، این استادان تاکید کردند که امکانات لازم برای تربیت دانشجو وجود ندارد.
وی با بیان اینکه با مسئله مهاجرت پزشکان روبرو هستیم، گفت: ما باید درجهت جلوگیری از مهاجرت پزشکان اقدام کنیم. افزایش دانشجو، راهکار مقابله با مهاجرت دانشجویان نیست بلکه ما باید ایجاد کرامت از پزشکان در آنها احساس خوشایند ایجاد کنیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی کمیسیون سلامت و علوم پزشکی را با هدف تعریف این مسائل راه اندازی کردیم. میزهای تخصصی این کمیسیون باحضور متخصصان شکل گرفته است تا متخصصان این موانع را رفع کنند.
خسروپناه در پایان گفت: ثبت کرسیهای نظریهپردازی در علوم انسانی و اسلامی در کشور وجود داردغ اما ثبت کرسیهای علومپزشکی در کشور وجود ندارد. من از وزیر بهداشت میخواهم که پیشنهاد موضوع ثبت در کرسیهای علومپزشکی را مطرح کند. یکی از شراط مالکیت معنوی، ثبت در کرسیها است و ثبت معنوی از شرایط مالکیت معنوی است.
انتهای پیام