به گزارش ایسنا، در جامعهی ایرانی که عدهی زیادی شیپور دفاع از حقوق زن را به دست گرفتهاند، شاید کمتر کسی نام «الگوی سوم زن» به گوشش خورده باشد. الگویی که از منظومهی فکری رهبر معظم انقلاب اسلامی استخراج شده، منطبق بر آیین اسلام بوده و خط مشی زندگی زن انقلاب اسلامی را مشخص میکند؛ اما نام این الگو را حتی بسیاری از انقلابیها نیز تاکنون نشنیدهاند. الگوی سوم تعریفی بین زن متحجر خانه نشین و زن غربی که عفاف برایش تعریف نشده است بوده و میتوان آن را به زن با عفتِ فعال تعمیم داد که علاوه بر حضور در جامعه، هویت و اصالت خود را حفظ میکند و برای کسب ارزش خودنمایی نمیکند. این الگو، الگویی درست و واقعی برای زنان بوده که رهبری به آن الگوی سوم زن میگویند.
«وظیفه زن مطلقا این نیست که در خانه کار کند»، «در مدیریّتهای گوناگون، مشاغل گوناگون اجتماعی و دولتی، حضور زنان هیچ محدودیّتی ندارد»، «اگر رفتار شوهر جوری باشد که زن را از احساس امنیّت محروم کند، شوهر بددهنی کند یا بسیار بدتر و فجیعتر، دستش را به کار بیندازد، این مطلقاً قابل قبول نیست و راهش قوانین سخت است.» و... همه و همه جملاتی بودند که رهبر معظم انقلاب، این اندیشمند بزرگ اسلام در دومین دیداری که به طور ویژه با بانوان در ششم دی ماه داشتند مطرح کردند و از یک سو به مذاق انقلابیان متحجری که خود را فدایی رهبری میدانند خوش نیامد و از سوی دیگر مردمی که این روزها ژست براندازی به خود گرفتهاند از این سخنان تعجب کرده و باورش برایشان سخت بود که رهبر معظم انقلاب ما اینچنین صحبتهایی کند.
اما حقیقت امر آن است که ولی ما سالیانی متمادی است که در تلاش برای تبیین الگوی سوم زن برای جامعه اسلامی و انقلابی است. الگویی که براساس آن زن انقلاب اسلامی متمایز از زنان دیگر میشود؛ از یک سو از زن غربی که الگوی تعریف شده برای آن حضور در جامعه بدون هیچ حد و مرزی و با به نمایش گذاشتن بدن خود و به دنبال آن سوء استفادههایی که برای لذت جویی و سودجویی از آن میشود و الگوی دوم زن شرقی بوده که براساس دیدگاههای متحجرانه و مردسالارانه بایستی در خانه یا به عبارت بهتر در آشپزخانه مانده، تمام زندگیاش در شست و شو و پخت و پز گذشته و هیچ حقی برای حضور در جامعه ندارد.
سوالی که اکنون و پس از شنیده شدن سخنان رهبر انقلاب از رسانههای مختلف به وجود میآید این است که با وجود اینکه سالهاست ولی امر مسلمین بر نکات خود مبنی بر حقوق زنان تاکید داشته، اما چرا تاکنون این سخنان به گوش همگان نرسیده است؟
درپاسخ به این سوال باید گفت که مسئولین کشور ما در این حوزه کم کاریهایی داشته اند و به قدر کفایت به این موضوع مهم نپرداختهاند و علی رغم آن که تئوریسینهای انقلاب ما مثل امام خمینی (ره) و امام خامنهای مکرر این موضوع را یادآور شدند، اما این مسئله جدی گرفته نشده است. دلیل آن هم همان نگاه متحجر و مردسالار است که زن را لایق حضور در اجتماع و به خصوص مناصب سیاسی ندانسته و نگاه تمدنی به زن را ندارند و نمیدانند تا زمانی که زنان به رشد و جایگاه واقعی خود نرسند این پازل تکمیل نخواهد شد و جامعهی آرمانی ساخته نخواهد شد. پیامد این بی توجهی نیز آن بود که در ایرانی که باید پرچم دار حمایت از زن میبود جنبشی به نام زن در سال گذشته شکل گرفت. اما این جنبش سیلی خوبی برای مسئولین کشور بود تا از خواب بیدار شوند و رویکرد خود را تغییر دهند.
اینکه رهبر انقلاب دیداری ویژه بانوان تدارک میبینند و این سخنان را در دیداری زنانه میگویند به این دلیل است که لازم میدانند در قدم اول در زنان انگیزه ایجاد کرده تا خودشان خواهان ایجاد تحول شوند، برای تغییر وضع موجود تلاش کرده و پا به عرصهی سیاسی جامعه بگذارند یا به زبان دیگر در وجود خود زنان نیز نگاه متحجرانه از بین برود.
اینکه زنان جامعه کنشگر سیاسی شده، در انتخابات شرکت کرده و دیگران را نیز تشویق به شرکت کردن کنند، مبانی سیاسی را تبیین کنند، در سیاست به مرتبهای رسیده که بتوانند رفع شبه کنند بسیار مهم است اما همین هم کافی نبوده و باید به بیشتر از اینها فکر کنند و اگر جایی نیاز است در رقابتهای سیاسی برای گرفتن مناصب سیاسی قرار بگیرند برای آن که علاوه بر خانوادهی خود در سطح کلان نیز بتوانند تحول ایجاد کنند.
یکی از لوازم تحقق کامل اسلام در کشورمان داشتن نگاه تمدن ساز به مسئله زن است که اگر این نگاه هم در زنان و هم در مردان تصحیح شود و الگوی سوم زن در جامعه پیاده شود، زن و مرد، هر دو میتوانند با حضور بر اساس شایستگیهای خود در جایگاههای مختلف، ایران را برای رساندن به تمدن اسلامی یاری دهند؛ چرا که بدون اصلاح این نگاه به بیان رهبر انقلاب، اسلام ما اسلام نیمه کاره خواهد بود.
شکوفه جم_ دبیر انجمن اسلامی دانشکده شریعتی
انتهای پیام