دومین و سومین مرحله استانی دوازدهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران با حضور هشت تیم دانشجویی از دانشکدگان فارابی، دانشگاه قم، دانشگاه طلوع مهر، دانشگاه شاهد، موسسه عالی امام خمینی (ره) و دانشگاه حضرت معصومه (س) به همت سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی استان قم در دانشکدگان فارابی و علمی - کاربردی جهاد دانشگاهی برگزار شد.
از هشت تیم شرکتکننده در دومین مرحله این مسابقات، چهار تیم بهعنوان گروههای منتخب به مرحله سوم مناظرهها راه یافتند. از این تعداد دو تیم برنده به مرحله فینال رفتند و دو تیم دیگر برای کسب مقام سومی در مرحله نیمه نهایی به مناظره پرداختند.
عنوان گزارهها و نظرهای تیمهای موافق و مخالف
در گزاره «حذف ایران از کریدورهای تجاری آسیا به اروپا نمیتواند مزیتهای ژئوپلیتیکی ایران را زیر سوال برد» گروه بازتاب بهعنوان تیم موافق در جایگاه حاضر شد که چکیده مطالب این گروه در ادامه میآید:
ژئوپلیتیک ایران یکی از موضوعات پیچیده و مهم در روابط بین الملل است. ایران یک کشور با تاریخ و فرهنگ غنی است که در منطقه خاورمیانه و جهان اسلامی نقش مهمی دارد. ژئوپلیتیک ایران به عنوان یک کشور با جمعیت بزرگ، منابع طبیعی غنی و موقعیت جغرافیایی استراتژیک بسیار پیچیده است؛ بنابراین ایران قابل حذف نیست.
ایران میتواند با روابط با کشورها، نقش و نفوذ خود را با تاثیرگذاری بر رویدادها و تحولات منطقهای و خنثی کردن تحریمهای بین المللی بر اقتصاد و سیاست خارجی، در منطقه و دنیا افزایش دهد.
گروه دادبان به عنوان تیم مخالف در گزاره" حذف ایران از کریدورهای تجاری آسیا به اروپا نمیتواند مزیتهای ژئوپلیتیکی ایران را زیر سوال ببرد" مطالبی را مطرح کرد که در ادامه میآید:
تیم دادبان سعی بر این دارد که با بیان اثرات کریدورهای تجاری آسیا به اروپا بر مزیت ژئوپلیتیک ایران بررسی کند. در حقیقت ژئوپلیتیک ایران در صورتی میتواند شکوفا شود که این کشور به کریدورهای تجاری ملحق شده باشد.
ما باید این وضعیت عالی ژئوپلیتیکی ایران را که سرمایه خدادادی است از بالقوه به فعلیت برسانیم. بهترین و پربازده ترین وسیله برای بالفعل کردن این گنج، عضویت در کریدورهای تجاری است. در واقع این عضویت مزیتهای بسیاری اعم از ایجاد منبع درآمدی جدید و شکوفایی روند اقتصادی ایران، ایجاد اعتبار و مقبولیت جهانی، ارتقاء جایگاه دیپلماسی و کمتر شدن تأثیرات تحریمها برای ایران دارد؛ و از طرف دیگر عضو نشدن میتواند پیامدهایی منفی که مهمترین آن تبدیل شدن ایران به سیاه چاله است را بهدنبال داشته باشد پس چرا از این فرصت به بهترین نحو استفاده نکنیم.
در بخش دیگر مناظرات دانشجویی، در گزاره "غربالگری پیش از زایمان باید اجباری باشد" گروه عدالت آتیه به عنوان تیم موافق مطرح کرد:
در جهان امروز منشأ بسیاری از ناهنجاریها، در دوران بارداری است و الزام به غربالگری میتواند بسیاری از ناهنجاریها را کاهش محسوس دهد؛ اما بسیاری از زیرساختهای کنونی شایسته بهبود است و با وجود چنین مشکلاتی نباید صورت را پاک کرد.
استفاده از قواعد فقهی لاضرر و لاحرج و دفع الافسد بفاسد، دلایل اجتماعی و اقتصادی، پیشگیری بهتر از درمان، دفع خطر احتمالی لازم است و آمارهای دریافتی از جامعه پزشکی از جمله موارد استدلال این گروه بود.
همچنین گروه شفق به عنوان تیم مخالف در این گزاره استدلال کرد:
این موضوع را از نظر شرعی، قانونی، اخلاقی و سیاسی مورد بررسی قرار دادند و نتیجه گیری کردند که غربالگری عموم مادران چه واجد و چه فاقد شرایط به صورت اجباری به هیچ وجه منطقی و عقلانی نیست و آثار سوء فراوانی به سلامت مادر و جنین و بارداریهای بعدی و جمعیت وارد میکند.
در بخش بعدی مناظرات در گزاره " نگاه به شرق بدون تعامل با غرب به شکست میانجامد" گروه مسیر سبز به عنوان تیم موافق به ارائه مطالب پرداخت:
ما برای شناختن جامعهی جهانی همچنین ورود به جامعه جهانی و تبدیل شدن به یک دولت قوی نیازمند شناخت جوامع غربی هستیم زیرا با توجه به گسترش جامعه غربی و نفوذ آن عدم تعامل با آن غیرممکن است.
با توجه به رابطه خصومتآمیز که در سالهای اخیر شرق نسبتبه غرب گرفته است و هر دو جانب این خصومت را در جنگ دنبال میکنند؛ و به دنبال تشکیل بلوکی برای مقابله با هم هستند. عدم تعامل ایران با غرب و تأکید او به تعامل فقط با شرق در جهان به شکل مقابله با دولتهای غربی درمیآید که در نتیجه تهدید امنیتی ایران، تحریمها و بدجلوه شدن در افکار عمومی را بهدنبال دارد.
در گزاره " نگاه به شرق بدون تعامل با غرب به شکست میانجامد" گروه نور به عنوان تیم مخالف با فرض بر درستی این گزاره به بررسی آمار رشد جمهوری اسلامی ایران، بررسی آمار کشورهای متعامل با غرب و همچنین بررسی دلایل ارتباط ایران با شرق پرداخت و سپس نتیجه گیری کرد:
با توجه به تفکرات شهید مطهری اقتباس مسلمانان از غرب نامطلوب نیست، ولی هضم در این تمدن و الگوگیری از نقاط منفی آن مشکلاتی را برای ما در پی خواهد داشت. کوتاه سخن آن که نمیتوان غرب را به صورت کلیتی تفکیک ناپذیر که باید تمامی آن را پذیرفت، به حساب آورد. در نهایت آن که داشتن تعامل چه با غرب و چه با شرق به خودی خود بد نیست به شرط آنکه باعث پیشرفت واستقلال بیش از پیش ما شود.
در ادامه این مناظرات در گزاره " اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به افزایش فرزندآوری منجر خواهد شد" گروه فرهیختگان به عنوان تیم موافق به ذکر دلایل خودشان در این حوزه پرداختند.
سپس گروه آبان به عنوان تیم مخالف در این گزاره مطرح کردند:
فرزندآوری و فرآیندهای مرتبط با آن از شخصیترین امور زندگی هر زوجی است که با فرهنگ و سبک زندگیشان در ارتباط مستقیم است. نمیتوان با ارائه چند مشوق نهچندان جالب اقتصادی و نیز محدودسازی فرآیندهای پیشگیری از بارداری افراد را وادار به فرزندآوری کرد. باید دانست که تغییر نگاه زوجها به فرزندآوری بهعنوان مسئلهای مبنایی در کاهش نرخ جمعیت مؤثر است.
امروزه با گسترش بهداشت عمومی در کشور ما بقای فرزندان متولد شده با ضریب بالایی تعیینشده است در صورتیکه تا چند دهه گذشته بسیاری از نوزادان و کودکان در ایام طفولیت درمیگذشتند؛ لذا والدین برای تضمین بقای نسل انگیزه بیشتری برای فرزندآوری داشتند.
از طرفی در نبود سازوکارهای بیمه و بازنشستگی مناسب فرزندان نقش قابلتوجهی در تأمین مالی والدین در ایام کهنسالی داشتند که این نیاز نیز امروزه تا حدود زیادی کاهش یافته است. امروزه مباحث عاطفی و تضمین انتقال ژنها به نسل بعدی از طریق بقای نسل اهمیت بیشتری در فرآیند فرزند آوری یافتهاند و این در حالی است که در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به این موارد توجه چندانی نشده است.
خلاء شیوههای تبلیغاتی موثر و الگوسازی از مادران با تعداد فرزندان زیاد از مواردی است که میتوان به عنوان نقض این قانون مطرح ساخت. باید توجه داشت با محدود سازی غربالگری و روشهای پیشگیری افزایش تولد فرزندان معلول و رشد سقط جنین به واسطه بارداری ناخواسته به وجود خواهد آمد که این مسائل بر رشد جمعیت اثر منفی دارند.
در سومین مرحله از دور مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران نیز ۴ تیم به مناظره پرداختند.
در ادامه این مناظرات، در گزاره" برای مهار تورم ابتدا باید با تعدیل بودجه برخی نهادها مخارج دولت را کاهش داد" گروه آبان به عنوان تیم موافق مطرح کرد:
دولت در ایران متصدی همه امور و بزرگترین فعال اقتصادی است. دولت به بهانه ارائه خدمات و تأمین رفاه شهروندان اقدام به گسترش دستگاه دیوانسالاری خود کرده است. بخش قابلتوجهی از کارکنان دولت مازاد هستند درحالیکه به پشتوانه وضعیت استخدامی رسمی و پیمانی با وجود بهرهوری پایین و هزینههای بالا امکان تعدیل ایشان وجود ندارد.
دولت همواره با مشکل جدی کسری بودجه مواجه است، بودجهای که بخش عمده صرف حقوق و مزایای کارکنان خودش میشود. برای رفع مشکل کسری بودجه جهت تأمین نهادهای دولتی دولت اقدام به استقراض از بانک مرکزی و خلق نقدینگی یا فروش ارز نفتی و تبدیل آن به ریال مینماید که منجر به افزایش پایه پولی و در نهایت ایجاد تورم میشود، پس باید بودجهی نهادها را تعدیل کرد.
در این گزاره گروه بازتاب به عنوان تیم مخالف چنین استدلال کرد:
قطعا تعدیل بودجه یکی از راهکارهای مهار است؛ ولی قطعا ابتدایی ترین نیست و موارد مهمتر و تاثیرگذارتر نیز وجود دارد.
در ادامه در گزاره " داشتن رویکرد امنیتی- انتظامی نسبت به مطبوعات داخلی، رسانههای معاند خارجی را تقویت میکند" گروه مسیر سبز به عنوان تیم موافق مطالب خویش را بیان کرد که در ادامه میآید:
این گروه سعی کرد با استناد به آمار در دست و همچنین رویدادهای تاریخی که به مراتب مصداقی از این گزاره را بر ما نمایان کردهاند؛ به تقویت شدن شبکههای خارجی، در نتیجه رویکرد انتظامی – امنیتی نبست به مطبوعات را استدلال کند.
یکی از این استدلالها اعلامیه حقوق بشر در مورد آزادی بیان است که یکی از مصادیق مهم آن آزادی بیان است، در صورتی که کشور آن را زیر پا بگذارد مردم را نسبت به خود بی اعتماد ساخته و آنها را به سوی شبکههایی که این عرف بین المللی را رعایت میکنند و حس اعتماد را به آنها القا میکنند گام برمیدارند.
در این گزاره گروه عدالت آتیه به عنوان تیم مخالف بیان کرد:
در جهان امروز رسانهها نقش مؤثری در سلامت روانی جامعه دارند و عدم نظارت امنیتی انتظامی دقیق میتواند نظم و سلامت جامعه را مخدوش نماید و با توجه به استدلالهای زیر میتوان با تزریق اطلاعات مناسب و مطابق با واقعیت هم نظم جامعه را مدیریت نمود و هم رجوع به رسانههای معاند را کاهش محسوسی داد.
مصلحت سنجی به عنوان یکی از ارکان اساسی حاکمیت اسلامی، ثبات سیاسی رویکرد همه دولتها از جمله خاورمیانه، نظریه قرارداد اجتماعی ژان ژاک روسو، آزادی نسبی رسانهها، قاعده لاضرر از جمله مسائلی بود که مطرح کردند.
در دور پایانی مناظرات در گزاره "قطع حمایت ایران از جبهه مقاومت برای بهبود روابط با همسایگان برخلاف منافع ملی است" گروه بازتاب بهعنوان تیم موافق در جایگاه حاضر شد که چکیده مطالب این گروه در ادامه میآید:
قدرت مانور ایران مقاومت است و تمامی دسترسیهای ایران بخش مهمی از مقاومت است. باید بدانیم که ایران بدون مقاومت به چه چیزی منتهی میشود و اگر مقاومت نباشد آرمان امام و مزیت ژئوپلتیکی ایران کجا میرود.
در همین گزاره، گروه مسیر سبز به عنوان تیم مخالف در جایگاه حاضر شد که چکیده مطالب این گروه در ادامه میآید:
از آنجایی که روابط بینالمللی بر اساس منافع شکل میگیرد، باید به تمامی بعد منفعتی یک کشور توجه داشته باشیم، از اینرو سعی داریم با اشاره به ابعاد اقتصادی، امنیتی و فرهنگی به آوردههایی که قطع حمایت از جبهههای مقاومت برای کشورها دارد اشاره کنیم.
باید با توجه به توان نظامی بیشتر دولت مرکزی، بعد امنیتی کشور را مدنظر قرار دهیم که اگر ما با دولت مرکزی که توان بیشتری دارد ارتباط بگیریم امنیت بیشتری برایمان حاصل میشود؛ هم چنین به دلیثل حمایت از جبهه مقاومتف ممکن است ما روابطمان با همسایگان را از دست دهیم و در اینصورت منافع اقتصادی ما به خطر میافتد.
در گزاره "تحریم انتخابات به هر دلیلی که باشد سبب تضعیف مردم سالاری میشود. " گروه آبان به عنوان تیم موافق در در جایگاه حاضر شد که چکیده مطالب این گروه در ادامه میآید:
شهروندان میتوانند آزادانه نسبت به انتخاب قانون و قانون گذار از طریق انتخابات اقدام کنند و شیوه اعمال قدرت شهروندان در فرایند حکمرانی از طریق انتخابات و صندوق رأی است.
حتی اگر نتیجه انتخابات مطلوب شهروند نباشد، طیف متنوع آراء موجود در صندوق نشان میدهد که جامعه دارای تکثر است و حکمرانان باید علاوه بر توجه به خواست اکثریت، حقوق اقلیتها را نیز محترم بشمارند و تعامل خود را با ایشان تنظیم کنند.
در صورت تحریم انتخابات از سوی اکثریت، اقلیتی به قدرت میرسد که فاقد پشتوانه اجتماعی است، ناامیدی از صندوقهای رای، فضای رادیکال و هیجانی را ترویج میکند که میتواند منجر به آشوب و هرج و مرج شود که این امری خطرناک برای بقای ساز و کارهای مردم سالارانه به شمار میرود و ممکن است منجر به بروز وضعیت حاد شود و با توجه به موارد ذکر شده، تحریم انتخابات به هر دلیلی که باشد سبب تضعیف مردم سالاری میشود.
در همین گزاره گروه عدالت آتیه نیز به عنوان تیم مخالف در جایگاه حاضر شد و از مواضع خود سخن گفت.
به گزارش ایسنا، اختتامیه دوازدهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران مرحله استانی قم در مؤسسه آموزش عالی طلوع مهر برگزار شد.
در این مناظرات حجتالاسلام والمسلمین علی بنایی، رئیس دانشگاه طلوع مهر؛ حامد حیاتی، رییس جهاد دانشگاهی استان قم و علی حسینی، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی استان قم در این مناظرات حضور داشتند.
حجتالاسلام والمسلمین محسن مهاجرنیا، معاون پژوهشی دانشگاه طلوع مهر؛ علی شیرخانی، عضو محترم هئیت علمی دانشگاه آزاد اسلامی قم و دلاوری عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان داور دور پایانی مناظرات حضور داشتند.
از بین ۴ تیم مناظره کننده، رتبه اول این مناظرات را تیم عدالت آتیه از دانشکدگان فارابی کسب کرد. رتبه دوم این مسابقات تیم آبان از دانشگاه طلوع مهر و دانشگاه قم و رتبه سوم مسابقات را تیم مسیرسبز از دانشگاه حضرت معصومه(س) کسب کردند.
انتهای پیام