محمود طغرایی ششم دیماه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: آسبادهای تاریخی شهر سنگان شهرستان خواف به شماره ۳۳۹۶۶ و مورخ یازدهم مردادماه ۱۴۰۲ در فهرست آثار ملی ایران ثبت و به استان خراسان رضوی ابلاغ شد.
وی افزود: این آس بادها که در جنوب شرقی شهر کنونی سنگان قرار دارد، شامل ده دستگاه سازه آسباد است که به صورت خطی و متصل به هم از دوره قاجار تاکنون باقی ماندهاند.
رئیس اداره ثبت وحریم آثار تاریخی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی ادامه داد: آسبادها، سازههای نسبتاً بلند خشتی هستند که درگذشته در مسیر بادهای موسمی یا محلی ساخته میشدند و با استفاده از توان باد و تبدیل آن به نیروی چرخشی و اتصال آن به سنگ آسیاب، گندم و سایر غلات را آرد میکردند، آسبادها عمدتاً در نواحی شرقی ایران و اغلب در مسیر بادهای ۱۲۰ روزه سیستان ساخته شدهاند.
طغرایی تصریح کرد: سازه آسبادهای سنگان از نمونه آسبادهای دو طبقهاند، طبقه بالائی که پرههای چوبی در آن قرار دارد، پرخانه و طبقه پایین که سنگ آس در آن قرار گرفته است، آسخانه نام دارد.
وی اظهار کرد: آسبادها به عنوان نماد معماری پایدار، خلاقانه و منحصر بهفرد که هماهنگ با اقلیم منطقه ساخته شده و در گذشته نقش حیاتی در زندگی مردم داشته، مورد توجه جهانیان قرار گرفته و بهعنوان یک عنصر ایرانی معرفی و در شرف ثبت جهانی قرار دارند.
رئیس اداره ثبت وحریم آثار تاریخی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی گفت: این میراث فرهنگی غیرمنقول با ویژگیهای معماری و فنی- مهندسی بسیار ارزشمندی که در آنها نهفته است، میراثدار جنبههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مردمان گذشته و بهعنوان میراثی ارزشمند از دانش نیاکان در بهرهبرداری پایدار و مناسب از اقلیم و شرایط محیطی به نسلهای آینده محسوب میشوند.
طغرایی تأکید کرد: ضروری است پس از ثبت ملی این آثار، اقدامات اساسی در راستای مرمت، حفاظت و باز زندهسازی آنها ادامه یافته و بهعنوان جاذبههای گردشگری فرهنگی، در معرض نگاه علاقهمندان میراث فرهنگی قرار گیرد.
وی یادآور شد: در شهرستان خواف چندین مجموعه آسباد دیگر از جمله آسبادهای نشتیفان، آسبادهای شهر خواف، آسبادهای خرگرد، آسبادهای مهرآباد، آسبادهای برآباد و آسبادهای تیزاب در شهرستان خواف نیز در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
انتهای پیام