شاعر زنجانی مطرح کرد:

وجود اشعار بدون مفهوم و محتوا، چالش بزرگ حوزه شعر

یک شاعر زنجانی معتقد است: یکی از بزرگ‌ترین آسیب‌هایی که شعر را تهدید می‌کند و موجب لطمه زدن به آن می‌شود، وجود اشعار بدون مفهوم و محتواست.

ناصر دوستی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه شعر خلق یک اثر هنری است که توأم با یک حس ناگهانی رخ می‌دهد و در قالب کلمات روی کاغذ می‌آید، اظهار کرد: از گذشته تا کنون اشعار نغز و زیبایی سروده شده‌اند که هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند. شعر زیبا، شعر نغز یا همان شعر پخته فقط از لسان شاعران خلاق و توانمند تراوش می‌کند. اگر شعر چند لایه باشد به خوبی معنا و مفهوم درونی خود را به منصه ظهور می‌رساند، ولی نباید فراموش شود که شعر در حالت‌های مختلف شکل می‌گیرد.

وی با بیان اینکه وقتی عناصر در شعر دچار به‌هم ریختگی و رخوت شوند شعر برای مخاطب غیرقابل درک می‌شود، ادامه داد: صرفاً تموج تصویر و عاطفه در شعر کافی نیست و باید به سایر عناصر شعری هم پرداخته شود، حتی می‌توان برای شعر به‌عنوان یکی از زیباترین رشته‌های هنری اهمیت بیشتری قائل شد، بخصوص در شعر جوان که حرف‌های زیادی برای گفتن دارد.

شاعر زنجانی بیان کرد: از دیگر آسیب‌های شعر که می‌تواند مانع شود به‌عنوان یکی از رشته‌های هنری مستقل عمل کند، این است که شعر نباید تک‌محور باشد، بلکه باید موضوع‌های متنوع نیز در نظر گرفته‌ شود. نشناختن معارف اسلامی در حوزه شعر آیینی نیز می‌تواند به‌عنوان یکی از آسیب‌های این حوزه مطالعه شود، البته غلو در شعر آیینی یکی از مهم‌ترین آسیب‌های این حوزه است.

دوستی درباره حضور شاعران در جشنواره‌ها نیز با بیان اینکه حضور در جشنواره و کنگره‌های ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی می‌تواند موثر و مفید باشد، بعضی جشنواره‌ها در جریان شعر و ادبیات کاملا موثر بوده‌اند، ادامه داد: جشنواره شعر فجر در صورت برطرف کردن برخی آسیب‌ها می‌تواند بیشتر مفید باشد. شاعران جوان برای به‌دست آوردن سرو جشنواره شعر فجر با هم رقابت تنگاتنگی دارند و این رقابت تنگاتنگ برای رسیدن به جایزه بزرگ‌ترین جشنواره ادبی کشور به شرط اینکه رقابت کاملاً عادلانه و منصفانه باشد و داوری‌ها در فضای کاملاً عادلانه باشد، اتفاق خوبی است.

وی با بیان اینکه باید انتظارها از جشنواره‌ها تبیین و تشریح شود، گفت: انتظار از جشنواره‌ها یعنی شاهد بلوغ ادبی در نسل شاعران جوان باشیم که با ایجاد یک رویش ادبی و التذاذ ادبی که در شعر جوان به مخاطب دست می‌دهد، به‌دست می‌آید که باید دید آیا جشنواره شعر فجر این رویکرد را دنبال می‌کند. جشنواره‌های ملی دیگری نیز وجود دارند که توانستند در حوزه شعر و ادبیات جریان‌ساز باشند، مثلاً جشنواره ملی ذوالفقار، جشنواره ملی ایثار، جشنواره ملی نیمه خرداد و جشنواره‌های حوزه دانشجویی مانند میعادگاه عاشوراییان و جشنواره طنز تلخند که هر سال در زنجان برگزار می‌شود. همچنین جایزه دوسالانه غزل منزوی، یکی از جشنواره‌هایی است که می‌تواند مثمرثمر باشد.

شاعر زنجانی با بیان اینکه شعر و ادبیات در استان روز به روز در حال رشد و شکوفایی است، اظهار کرد: این شعر سال‌هاست که با عبور از موانع صعب‌العبور و سنگلاخ‌ها سعی در رساندن خود به نزدیکای قله دارد، شعر و ادبیات هنوز از قله فاصله دارد و برای صعود به قله نیاز به رشد، بلوغ فکری و پرداخت به درون‌مایه‌های عمیق‌تر دارد.

او ادامه داد: انتظارها از شعر و ادبیات جوان زیاد است، باید روز به روز بر تلاش و کوشش خود بیفزاید تا بتواند صعودی موفق داشته باشد. در کنار شعر فارسی که روندی رو به رشد دارد و از رخوت چند سال پیش فاصله گرفته و با یک دگردیسی ادبی و پوست‌اندازی راه رسیدن به قله را در پیش گرفته، شعر ترکی نیز باید این روند را ادامه دهد، ترکی زبان مادری ماست و نباید نسبت به این زبان بی‌اهمیت بود.

دوستی با بیان اینکه تلنگری لازم است تا شعر ترکی دوباره به دوران شکوفایی خود برگردد و از قهقرا نجات یابد، افزود:‌ باید توجه بیشتری به فرهنگ بومی شود، شعر جوان نوازشگر روح است و تا عمق جان پیش می‌رود و این نشان از ترقی شعر و ادبیات جوان در استان است. استان زنجان چهره‌های برتر را در حوزه شعر و ادبیات (فارسی و ترکی) در سطح ملی معرفی کرده است و توصیه می‌شود، شاعران جوان به آثار این بزرگان دقت کنند و به عمق معانی آثار آنها پی ببرند.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۴ دی ۱۴۰۲ / ۱۲:۴۶
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 1402100402238
  • خبرنگار : 50295