در این نشست سجاد محمدیان مدیرکل پژوهش و آموزش نهاد کتابخانه های عمومی کشور شامگاه ۲۹ آذرماه با اشاره به سیاست کتابخانه های عمومی کشور مبنی بر ارتباط بیشتر با دانشگاهها اظهار کرد: این نشست ها که با اساتید دانشگاه با هدف کمک به افزایش مخاطبان برگزار می شود باید ادامه یابد.
محمدیان از ظرفیت خوب کتابخانه های عمومی کشور به لحاظ فضای فیزیکی خبر داد و گفت: در حال حاضر یک میلیون و ۵۰۰ هزار متر مربع مجموعه کتابخانه های عمومی کشور است ۸ هزار پرسنل دارد.
وی تعداد کتابخانه های عمومی کشور را بالغ بر ۲ هزار و ۷۰۰ کتابخانه اعلام کرد و یادآور شد: این تعداد حتی از تعداد کتابخانه های عمومی کشور ترکیه که گفته میشود سرانه مطالعه آن بالا است بیشتر است.
مدیرکل پژوهش و آموزش نهاد کتابخانه های عمومی کشور بر آموزش مناسب کتابدارها تاکید کرد و ادامه داد: باید سرفصل های ارشد کتابداری در دانشگاهها تغییر یابد تا مثمرثمر باشد.
پیگیر بورسیه دانشجویان کتابداری هستیم
محمدیان بورسیه شدن دانشجویان کتابداری را یکی از راههای ایجاد انگیزه در این میان بیان کرد و گفت: از وزارت علوم به دنبال این هستیم که این اتفاق بیفتد.
وی با بیان اینکه خواندن و مطالعه باهم متفاوت است، افزود: مطالعه یادگیری محسوب می شود اما خواندن برای لذت بردن است و گاها بی هدف است.
این مسئول با بیان اینکه هر طرح و پایان نامه ای که با موضوع کتابخانه عمومی باشد مورد حمایت قرار میگیرد، متذکر شد: مدیریت در کتابخانه باید با سیستم کشور خودمان صورت گیرد و نمی توان با ساختار یک کشور دیگر کار انجام داد.
محمدیان به سیاستگزاری کتابخانه های عمومی اشاره کرد و گفت: هیچ سند سیاستی در کشور نداریم تنها یک سند به نام سند نهضت مطالعه مفید نوشته شده است.
وی با بیان اینکه به لحاظ تعداد کتابخانههای عمومی به لحاظ جمعیتی در کشور کم داریم، خاطرنشان کرد: باید دسترسی به کتابخانه ها را افزایش دهیم و این نیازمند مطالعه و مدل نظری است.
مدیرکل پژوهش و آموزش نهاد کتابخانه های عمومی کشور از افزایش تعداد کتابخانه های سیار خبر داد و گفت: این کتابخانه ها میتواند به جبران کمبود کتابخانه های عمومی کشور در جاهایی که دسترسی کمتری وجود دارد کمک کند.
در ادامه "افشین موسوی چلک" دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه پیام نور با بیان اینکه هر کتابی در کتابخانه های عمومی کشور و استان باید به لحاظ محتوایی قوی باشد تا بتواند مخاطب را جذب کند، اظهار کرد: هر کتابخانه ای نیز باید به لحاظ جانمایی و جغرافیایی در جای مناسب احداث شود وگرنه بازخورد لازم را نخواهد داشت.
وی با تاکید براینکه باید بدانیم میزان تحصیلات مردم شهر تا چه میزان است، افزود: در برنامه ریزی که برای جذب مخاطب قرار است انجام شود این اطلاعات می تواند به ما خط دهد.
وی با ابراز گلایه از ارتباط ضعیف مسئولان کتابخانه ها و کتابدارها با مدارس تصریح کرد: فرزندان ما باید از همان زمان بچگی با کتاب و مطالعه آشنا شوند و ارتباط برقرار کنند زیرا از ۲۰ سالگی به بعد فایده ندارد و این اموزش باید از پیش دبستانی آغاز شود.
این دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی در ادامه با بیان اینکه ارتباطمان با مردم در کتابخانه های عمومی با مباحث روز قطع است، گفت: باید در کتابخانه های عمومی کلاس های آموزشی روز برای مردم گذاشته شود و یک اطلاع رسانی صورت گیرد تا بدین صورت جذب مخاطب انجام شود.
موسوی چلک خاطرنشان کرد: به علت گران بودن قیمت کتاب، خرید آن در سبد خرید مردم جا ندارد بنابراین باید از کتابخانه های عمومی استفاده کنند و در این خصوص باید نیاز سنجی صورت گیرد.
کتابخانه محل تبادل فرهنگی است
وی با ارتباط بیشتر با دهیاران در روستاها تاکید کرد و گفت: کتابخانه محل تبادل فرهنگی است و تبادل اطلاعات باید در خود استان صورت گیرد.
موسوی چلک با اشاره به اینکه کتابخانه عمومی را هرچه بیشتر بشناسانیم به نفع ما است، افزود: کتابخانه عمومی به عنوان پایگاه فرهنگی شهر است و این موضوع باید در دستور کار قرار گیرد.
در ادامه "سید رسول تودار" عضو هیئت علمی دانشگاه گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن نیز با بیان اینکه در حال حاضر مطالعات به گونه ای شده است که اقبال به سمت کتابخانه های عمومی کم شده است، اظهار کرد: میزان مطالعه افزایش یافته است و حتی به ۱۴ تا ۱۵ ساعت در روز رسیده است اما اینکه چه مطالعهای انجام می شود و تا چه حد اثرگذاری دارد، مهم است.
وی افزود: در فضای مجازی مطالعات هرزی انجام می شود که نه تنها اثرگذاری ندارد و هدف کتابخوانی که اندیشمند کردن است حاصل نمی شود بلکه یک سری اخبار ناجور را به مخاطب القاء می کند که برای حاکمیت یک سری هزینه ها دربردارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن و رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان در ادامه چرخش مطالعاتی را یکی از رسالتهای مهم کتابخانه های عمومی برشمرد و گفت: کتابخانه عمومی باید بتواند سبک مطالعه را تغییر دهد.
تودار ادامه داد: با وجود فیلترینگ واتساپ، تلگرام و اینستاگرام هنوز هم خیلی از مردم از این فضا استفاده می کنند و اینکه کتابخانه های عمومی تا حد می توان در تولید محتوایی کمک کند بسیار مهم است.
سپس "هاجر زارعی" عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن نیز با بیان اینکه بخش اعظم کتابها در کتابخانه ها تکراری است، گفت: باید تعداد منابع در کتابخانههای عمومی افزایش یابد و اگر دائره المعارف ها را از کتابخانه ها حذف کنیم حتی برای هر نفر کمتر از نصف کتاب وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه هرسال فاصله ما از مردم به لحاظ استفاده از کتاب و مطالعه بیشتر میشود، افزود: باید مطابق با نیاز مردم جلو برویم و مبتین بر فناوری جدید باشد.
لزوم شناسایی نیاز مردم برای افزایش مراجعه به کتابخانه
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن خاطر نشان کرد: تا زمانی که نتوانیم نیازهای روز مردم را شناسایی و برآورده کنیم امکان ندارد مردم به کتابخانه عمومی مراجعه کنند.
زارعی بر جذاب بودن محیط کتابخانه تاکید کرد و گفت: در حال حاضر مراجعات به کتابخانه ها کم شده است و برخی کتابها قدیمی شده است و اغلب مراجعه کنندگان نیز دانشجویان و پشت کنکوری ها هستند.
وی بر ارتباط بیشتر کتابخانهها با دانشگاهها تاکید کرد و یادآور شد: کتابخانه باید تبدیل به پایگاه اجتماعی فرهنگی شود.
افتتاح کتابخانه مرکزی استان مازندران سال آینده در ساری
در پایان "سکینه خاتون مهدیانپور" مدیر کل نهاد کتابخانه های عمومی مازندران با بیان اینکه برگزاری جشنواره دو سالانه قصه گویی یکی از برنامه های مهم نهاد کتابخانه ها بوده است، اظهار کرد: در این جشنواره ها علاوه بر کودکان بزرگسالان و میانسالان نیز می توانستند شرکت کنند.
وی از افتتاح کتابخانه مرکزی استان در سال آینده در ساری خبر داد و گفت: این کتابخانه هفت هزار و ۶۰۰ متر مساحت دارد که ۶۰ نوع خدمات در آن ارائه خواهد شد.
انتهای پیام