مازنی‌ها در حد توان آماده «چله شو» می‌شوند

"شب یلدا" و مناسبت‌های این چنینی فضایی را برای افراد سودجو ایجاد می‌کنند تا با گرانفروشی نظم بازار را دچار چالش کنند همین اختلال در بازار موجب می‌شود قدرت خرید مردم کاهش یابد.

یکی از مهم‌ترین و قدیمی‌ترین جشن‌هایی که ایرانیان در طول سال برپا می‌کنند، مراسم شب یلدا است. شب یلدا آخرین شب پاییزی و بلندترین شب سال و در واقع محدوده زمانی بین غروب ۳۰ آذرماه تا سپیده اول دی ماه در تقویم شمسی است که رسوم خاص خود را دارد. کمتر مراسمی در دنیا برگزار می‌شود که قدمت دیرینه‌ای همچون" یلدا" داشته باشد.

در زبان فارسی به شب یلدا، «شب چلّه» نیز می‌گویند و در مازندران نیز یلدا را با همین نام یعنی «چلّه شو» می‌شناسند.

در شب چلّه، لحاف کرسی، میز زیبایی از انواع خوراکی ها بود که با نور فانوس یا چراغ گردسوز با نوری کم سو مزین می‌شد.

مردم با خرید انواع خوراکی‌هایی که اغلب تب گرم دارند همچون آجیل، شکلات و شیرینی اقدام می‌کنند اما هندوانه یکی از ارکان اصلی سفره شب یلداست که هیچ سنخیتی با فصل زمستان ندارد اما زینتی است که قرمزی هندوانه با تب سردش علاوه بر زیبایی سر سفره در اول فصل زمستان دل را هم جلا می‌دهد.

وقتی برای تهیه انواع خوراکی و تنقلات شب یلدا به بازار می‌رویم شلوغی حاکی از این است که مردم به سنت‌ها احترام می‌گذارند اما تنها بخشی که موجب بی انگیزگی از استقبال این مناسبت‌ها می‌شود گرانی اقلام مورد نیاز حتی درجه‌های دو و سه آجیل و انواع میوه‌ها است.

با تمام این اوصاف، قیمت انار و آجیل بالاست، اما با وجود وضعیت اقتصادی، تورم و پایین آمدن قدرت خرید مردم اما هنوز زنده نگه داشتن این سنت دیرینه حائز اهمیت است و کنترل بازار توسط دستگاه ‌های ذیربط موثر خواهد بود.

در این راستا، اسماعیل هادی‌نژاد، سرپرست معاونت نظارت و بازرسی اداره کل صنعت، معدن مازندران، در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به آغاز نظارت‌های ویژه شب یلدا اظهار کرد: در هر مقطع زمانی که بازار با حجمی از مصرف کنندگان روبرو می‌شود به جهت تامین فضای امن مناسب جهت مایحتاج عمومی و ضروری، نظارت‌های خود را تشدید می‌کنیم.

وی افزود: از جمله نظارت‌ها به شب یلداست و بر اساس فرهنگ‌های متعارفی که در کشور ما وجود دارد مردم دور هم جمع می‌شوند نیاز به یک سری کالا و اقلام دارند، از جمله کالاهای مورد نیاز مردم مواد غذایی تره بار، آجیل و خشکبار است و به این دلیل طرح نظارتی شب یلدا را طراحی و آغاز کرده‌ایم و تا ۳۰ آذر ماه ادامه دارد.

سرپرست معاونت نظارت و بازرسی اداره کل صنعت، معدن مازندران خاطرنشان کرد:زبا به کارگیری نیروهای بازرسی و ستادی و هم‌افزایی نیروهای اصناف جهاد کشاورزی تعزیرات حکومتی و دانشگاه علوم پزشکی نظارت در سطح عرضه انجام می‌شود تا در صورت مشاهده تخلف برخورد قانونی انجام دهند.

هادی نژاد افزود:  توقعی که ما از مردم داریم این است که هرجا تخلفی اعم از گران فروشی، عدم ارائه فاکتور خرید، عدم درج قیمت مشاهده کردند، به صورت حضوری به ادارات مربوطه در سطح شهرستان‌ها یا توسط تلفن گویا ۱۲۴ اعلام کنند.

وی تصریح کرد: تلفن گویا از ساعت ۷:۳۰ صبح تا ۱۹ مستقیماً توسط همکاران دریافت گزارش می‌شود و دستور پیگیری صادر می‌کنند و از ساعت ۱۹ تا ۷:۳۰ صبح توسط پیغام‌گیر ضبط شده و سپس دوباره ارجاع می‌شود.

این مسوول ادامه داد:  انتظار ما از واحدهای صنفی و عرضه کنندگان این است که درصدهای سود قانونی که توسط سازمان حمایت انجام شده رعایت کنند و اگر کسی بالاتر از درصد سود قانونی خود جنس و کالا یا خدمات خود را ارائه دهد به منزله تخلف محسوب شده و طبق قانون با آنها برخورد خواهد شد.

هادی نژاد از واحدهای تولیدی و تامین کنندگان کالا خواست، که شب عید و شب یلدا بتوانند کالاها و مایحتاج را در شبکه توزیع کنند، همچنین بر اساس اطلاعات و سامانه جامع انبار ما هیچگونه کمبودی به لحاظ کمی در سطح بازار وجود ندارد.

وی گفت: مردم در صورت برخورد تخلف به ما اطلاع دهند زیرا برخی از کالاها قیمت مصوب ندارند و قیمت‌ها بر اساس میزان عرضه کننده و تقاضا کننده تعیین می‌شوند، بنابراین اگر در این صورت بالاتر از قیمت بازار باشد ما برخورد خواهیم کرد؛  به طور مثال پسته و میوه تره بار قیمت‌های ارشادی دارند و این‌ها مصوب نیستند.

سرپرست معاونت نظارت و بازرسی اداره کل صنعت، معدن مازندران خاطرنشان کرد: طرح نظارتی از روز گذشته آغاز شده و نیروهای افتخاری و غیر افتخاری در سطح بازار هستند، همچنین نظارت ما به طور پشتیبانی از شهرهای مجاور بوده، به این صورت که با گردآوری نیروهای ساری در قائمشهر بازرسی انجام شده، همچنین بسیج اصناف، جهاد، دانشگاه علوم پزشکی در قالب یک تشکیلات بازرسی انجام می‌شود اینگونه ما می‌توانیم حداقل نظارت فراگیر و همگانه داشته باشیم.

هادی نژاد ادامه داد: همانطور که گفته شد میوه و تره بار قیمت مصوبی ندارند قیمت‌ها به دست عرضه کننده و تقاضا کننده است و عرضه کنندگان به طور مثال یک جعبه میوه را واحدهای خرده فروشی به سه طبقه درجه یک درجه ۲ و درجه ۳ تقسیم می‌کنند و از قیمت‌ها ۳۰ درصد سود قانونی دریافت می‌کنند و نظارت ما بر اساس مبنا میدان میوه تره بار، فاکتور خرید و درصد سود است و بدین صورت قیمت مصرف کننده مشخص می‌شود.

وی در توصیه ای به مردم‌گفت: مصرف کنندگان حتماً طبق مصوبات برای مبلغ بالای ۱۰ هزار تومان درخواست فاکتور خرید داشته باشند و واحدهای صنفی موظف هستند فاکتور خرید ارائه کنند و در صورت عدم ارائه فاکتور ۱۰ میلیون تومان جریمه در نظر گرفته می‌شود.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۹ آذر ۱۴۰۲ / ۱۵:۵۸
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1402092920971
  • خبرنگار : 50199