غلامرضا نازپرور در گفتوگو با ایسنا در خصوص ظرفیتهای قابل استفاده معادن افغانستان برای ایران، اظهار کرد: افغانستان از نظر مواد معدنی بسیار غنی بوده و چندی پیش هیأتی از استانداری خراسان رضوی در راستای همکاری با افغانستان به این کشور سفر کردند. همچنین درخصوص معادن این کشور تفاهمنامههایی با دولت اسلامی افغانستان نیز به امضا رسید که این تفاهمنامهها برای امتیاز بهرهبرداری فعالان اقتصادی ایران در معادن اکشتافی مانند سنگآهن، ذغال سنگ و... است.
وی افزود: ضمن اینکه به تازگی در مزایده سنگآهن هم یکی از ایرانیان سرمایهگذار، بخشی از معدن سنگآهن غوریان را برنده شد، اما هنوز شروع به کار نکرده است.
رئیس خانه معدن خراسان رضوی خاطرنشان کرد: فرصت استفاده از معادن افغانستان برای سرمایهگذاران ایرانی فراوان است و طبق گفته هیأت ارسال شده به این کشور، امنیت نیز در وضعیت خوبی قرار داشته و مشکلی وجود ندارد. بنابراین فعالان اقتصادی باید در این حوزه رغبت کرده و بتوانند معادن آنجا را فعال کنند.
نازپرور درباره افزایش بستر مراودات اقتصادی با افغانستان بیان کرد: زیرساختها برای مبادلات اقتصادی در افغانستان بسیار ضعیف است، اما همپیمانان ما در این کشور باید بسترسازیهای لازم اعم از تامین امنیت در خارج از شهرهای اصلی را فراهم کنند تا ایرانیان رغبت کرده و آنجا سرمایهگذاری کنند.
وی ادامه داد: البته زیرساختهای مبادلات در ایران نیز ضعیف است، اما قوانین افغانستان با ایران متفاوت است. در افغانستان دولت اسلامی با صدور یک مجوز، اجازه صادرات میدهد، درحالیکه قوانین ایران از جهت استعلام از دستگاههای دولتی برای واردات و... سختگیرانهتر است.
رئیس خانه معدن خراسان رضوی درباره احداث کریدور سنگ از افغانستان به ایران گفت: سرمایهگذاران برای واردات سنگ در ایران با برخی محدودیتها روبهرو هستند. به عنوان مثال سنگ مرمر در گروه چهار یعنی گروه سنگهای لاکچری قرار دارد و واردات آن به ایران ممنوع است. درحالیکه این محدودیت منطقی نبوده و میتوان از این سنگها به عنوان ماده خام استفاده کرده و آن را در ایران فرآوری و صادر کرد. زیرا سنگی که در افغانستان وجود دارد مختص همان کشور است و در ایران وجود ندارد.
نازپرور تصریح کرد: به تازگی پیشنهادی در خانه معدن خراسان رضوی مطرح شده و آن هم احداث کریدور صادرات سنگ از افغانستان به ایران است که این کریدور را در قدم اول برای سنگهای ساختمانی و در قدم بعد برای گوهر سنگها ایجاد کنیم. هدف از این طرح، صادرات این نوع سنگها به دیگر کشورها در صورت نبود امکان فرآوری، از ایران است. کاری که پاکستان در حال حاضر آن را انجام میدهد.
وی درباره قاچاق گوهرسنگها خاطرنشان کرد: امکان قاچاق سنگ ساختمانی به دلیل حجم زیاد آن وجود ندارد، اما گوهرسنگها که واردات آن ممنوع است، قاچاق میشوند. درحالیکه اگر واردات این سنگها قانونی باشد، همه چیز مشخص بوده و سنگها نیز شناسنامهدار هستند و امکان ایجاد درآمد از آنها نیز وجود دارد.
رئیس خانه معدن خراسان رضوی درباره ظرفیت فرآوری گوهرسنگها در ایران عنوان کرد: افغانستان زمردهای بسیار خوبی دارد و مشهد نیز چندین سال پایتخت گوهرسنگهای ایران بود. ما در ایران ظرفیت تراش این سنگها را داریم و میتوانیم با ایجاد ارزش افزوده آنها را هم در بازار ایران و هم در بازارهای جهانی بفروشیم. ایران نباید منابع افغانستان را از جانب خودش تحریم کند، زیرا این منابع، مواد اولیه بوده و میتواند برای ما ارزش افزوده ایجاد کند.
انتهای پیام