به گزارش ایسنا، پس از نمایش این مستند ۴۶ دقیقهای، مهدی انصاری به عنوان کارگردان و سید مهدی دزفولی به عنوان تهیهکننده به صحبت پرداختند و از مسیر ساخت این مستند و دشواریهای آن گفتند.
مهدی دزفولی به عنوان تهیهکننده این مستند در ابتدای مراسم پیرامون این مستند و ساخت آن گفت:ما طبق آمار ۹۴۰۰ شرکت دانشبنیان داریم که تا حدود یکی دو سال قبل آماری که برای پذیرش سرباز داشتند ۵۰۰ نفر بود که حالا این آمار به ۱۵۰۰ نفر رسیده است و درواقع چیزی کمتر از یکششم شرکتهای دانشبنیان سهمیه برای جذب سرباز دارند. بگذریم که برخی از این شرکتها آنقدر وسیع و پرتعداد هستند که شاید ۴۰-۵۰ عدد سهمیه سرباز هم برای آنها کم باشد، شرکتهایی همانند دیجی کالا و ... . این آمار تنها برای شرکتهایی هست که در وسعت کوچکتری فعالیت میکنند. همانطور که مثال زدم شرکتهایی مثل دیجی کالا که تعداد کارمندان بالایی دارد و نیروهای کلیدی آنها در سمتهایی که برایشان مهم است باقی بمانند و اگر به سربازی بروند روندی کاری شرکت دچار اختلال میشود این دغدغه را به وجود آورد که کاری تولید شود که این شرکتهای دانشبنیان به شکل تخصصی بتوانند نیروهای خودشان را به عنوان سرباز در شرکت خود داشته باشند تا در آنجا مشغول به خدمت شوند و شرکت هم آسیب نبیند. نظام هم در این شرایط میتواند از آن سرباز با بهرهوری بهتری استفاده کند. این دغدغه اصلی ما برای ساخت مستند بود.
وی افزود:مخاطب کنونی این مستند هم نیروهای مسلح و هم افرادی هستند که بهنوعی با مسئله سربازی درگیر هستند. در لایهٔ بعدی مخاطبان عمومیتر میشود. بههرحال سربازی دغدغه گوشهٔ ذهن تمام پسرها در ایران است که مشمول خدمت سربازی میشوند. درواقع مخاطب پیرامونی ما تمامی جامعه پسرانی است که یکی از پنج دغدغه اصلی آنها سربازی اجباری است.
*طولانیتر شدن تحصیلات به خاطر سربازی
مهدی انصاری هم به عنوان کارگردان این مستند اظهار کرد:بحث سربازی همیشه مسئله بوده است. سربازی یکی از دغدغههایی است که باعث شده پسران مدام طول تحصیل خود را طولانیتر کنند، ازاینجهت خیلیها هستند که گوشه ذهنشان مسئله سربازی هست و همواره استرس و دغدغه آن را با خود به همراه دارند. بهخصوص زمانی که بحث خودکشی و مهاجرتها مطرح شد، این قضیه را برای من جدیتر کرد که با گروهی از دوستان صحبت کنم و یک مستند دراینباره بسازیم تا چالشهای این حوزه را بهصورت عینی نمایش دهیم. زمانی که ما ساخت این مستند را شروع کردیم، تیم دیگری هم بودند که با آقای وحید اشتری میخواستند کاری درباره سربازی بسازند و از زاویه دیگری مسئله سربازی اجباری را بررسی کنند. به همین خاطر مسئلهای پیش آمد که ما چگونه به موضوع سربازی پرداخت و مطالبه گیری کنیم و از چه زاویهای میتوان به این موضوع نگاه کرد؟ افراد زیادی دراینباره صحبت کردهاند. برخی معتقد بودند که بهطور کل بحث سربازی حذف شود و دیگر چیزی به نام سربازی اجباری نداشته باشیم. از طرفی مسئول تصمیمگیرنده نیروهای مسلح است و مسلماً مطالبه گری از نهادهای دولتی و حکومتی ظرافتهایی دارد و نمیتوان بدون فکر و ایده قبلی کاری را انجام داد و بحث حساسی را مطرح کرد. به همین دلیل اگر بخواهد مطالبه گری درستی انجام شود که باعث اتفاقی باشد، باید خیلی دقیقتر به مسئله پرداخت کرد. صرف زدن تیتر و ساخت مستندهای جنجالی اتفاق مثبتی را رقم نمیزند. به همین دلیل ما دست روی سوژهای گذاشتیم که خود نیروهای مسلح آن را انجام داده و نتیجه گرفته است.
وی ادامه داد:ما در این مستند به مشکلات سربازی پرداختیم و برای آن راهحل ارائه دادهایم. درواقع نکتهٔ ما این است که نیروهای مسلح روشی را برای بخشی از جامعه ایجاد کرده که بازخوردهای مثبتی داشته است. حالا زمان آن است که این روش گستردهتر شود.
پس از صحبت عوامل سازنده مستند، برخی از حضار در سالن به پرسش و پاسخ پرداختند و پیرامون این مستند نکاتی را بیان داشتند و عوامل سازنده نیز به این سؤالات و نکات پاسخ دادند.پس از صحبت عوامل سازنده و پرسش و پاسخها، محسن دهنوی و علی خضریان به عنوان نمایندگان مجلس شورای اسلامی به صحبت و سخنرانی پرداختند.
*سربازی یکی از سه دغدغه اصلی پسران جوان
محسن دهنوی در ابتدای سخنان خود با تشکر از عوامل سازنده این مستند بیان داشت که شرایط در حال حاضر نسبت به ۴-۵ سال گذشته بسیار بهبودیافته است و میتوان پیرامون سربازی و دغدغهها دراینباره صحبت کرد و این شرایط ۴-۵ سال پیش مطلقاً به اینگونه نبود و حتی نمایندگان مجلس نیز که طبق قانون اساسی میتوانستند درباره همه موضوعات کشور صحبت و اظهارنظر کنند، درباره این موضوع نمیتوانستند ورودی داشته باشند و پیرامون آن صحبت کنند و این بسیار عجیب بود.
نماینده مردم تهران بیان کرد: که سربازی به جرات یکی از سه دغدغه اصلی پسران جوان در کشور است که باید به آن توجه جدی کرد و جمعیت سربازان فعلی و غایبین از سربازی با خانوادههای آنها بیش از ۱۵ میلیون نفر در کشور میشود که مسئلهای جدی و چالشی در کشور است و باید درباره آن حرف زد و راهحل ارائه کرد و از کنار آن ساده عبور نکرد.
وی با بیان اینکه در بودجه سالانه کشور نیز به موضوع سربازی پرداخته شده است و حقوق سربازان افزایش چشمگیری نسبت به سال ۹۹ به عنوان سال اول مجلس یازدهم اشاره کرد و ابراز امیدواری کرد که شرایط روزبهروز بهتر شود و از طریق همین جلسات و مطالبه گریها میتوان شرایط سربازی را بهبود داد و باعث شد که اتفاقات مثبتی در جامعه رقم بخورد.
*افزایش حقوق سربازان
علی خضریان نیز با بیان اینکه راهکارهای مختلفی درباره حل مسئله سربازی و بهبود شرایط در مجلس مطرحشده است و بررسی هم شده و کارهای مفصلی صورت گرفته است، بیان داشت که نسبت به سال ۸۶ که خود وی نیز سرباز بوده است حقوق سربازان افزایش چشمگیری یافته است و در قانون بودجهنویسی در سالیان اخیر ردیف بودجه مشخص برای سربازان وظیفه در نظر گرفتهشده است، به این نکته اشاره کرد که با پیگیریهای انجامشده شرایط مناسبتر شده است و باید همین قبیل جلسات و مطالبه گریها ادامه داشته باشد تا شرایط بتواند روزبهروز بهتر شود و به نقطه مطلوب برسیم و نباید عجلهای کرد و یا با برخوردهای بدون فکر، باعث شد که ستاد کل نیروهای مسلح هم به موضعگیری افتاده و باعث پیچیده شدن شرایط شد.
پس از صحبت نمایندگان مجلس در این مراسم، امین سلیمی و صالح نیکنام به عنوان فعالین رسانهای و اجتماعی که در این عرصه مطالبه گری و فعالیت داشتهاند به سخنرانی و صحبت پرداختند.
*سربازی باید تخصصی شود
امین سلیمی با بیان خاطراتی از جلسات تندوتیز ستاد کل نیروهای مسلح با او و جروبحثها در این جلسات بیان کرد که منطق سربازی بهصورت کلی مشکل دارد و وقتی چیزی قابل دفاع بهصورت منطقی نباشد باعث آسیبزایی در جامعه میشود گفت:تمام تلاش ما این است که با فعالیتهای رسانهای و صحبت کردن درباره این موضوعات باعث شویم که بالاخره این معضل و مشکل در کشور حل شود و سربازی تخصصی شود و این امکانپذیر است. طرحهایی هم که داده میشود در همین راستا است. میتوان آموزش ۲ ماهه اجباری داشت و کسی با این آموزش مشکلی ندارد اما بحث بر سر دوره بعد از آموزشی است که نه باعث بزرگ شدن کسی میشود نه مهارتآموزی خاصی در آن صورت میگیرد و نهایت آن تلف شدن عمر ۲ ساله جوانان و افزایش سن برای ازدواج و مدرکگرایی کاذب است که افراد برای اینکه به سربازی نروند تحصیل بدون هدف و بدون جمعبندی درست داشته باشند و این برای کشور نیز آسیبزاست.
سلیمی در پایان صحبتهای خود گفت تا چند سال پیش ستاد کل نیروهای مسلح به کاندیداهای ریاست جمهوری نیز اخطار میداد که درباره سربازی چیزی نگویند و وعدهای ندهند از تغییر شرایط گفت و اینکه برگزاری چنین جلساتی و صحبت درباره سربازی نشاندهنده این است که تغییران نیز در سطح کلان صورت گرفته است و باید همینها را به فال نیک گرفت و بدون جاروجنجال در این عرصه فعال بود و به کارهای مثبت و مطالبه گریها ادامه داد.
در پایان این جلسه نیز صالح نیکنام با بیان اینکه برای اصلاح سربازی طرحهای مختلف عملیاتی مطرح شده است گفت:این مستند از قبیل مستندهایی است که اجازه انتشار گرفته است و مستندهای دیگری بوده است که درباره سربازی ساختهشده اما به هر دلیل اجازه اکران نگرفتهاند و باید اجازه داد تا آرامآرام فضای نقد و بررسی این موضوع باز شود.
وی با بیان اینکه خود او نیز به بخشهایی از این مستند انتقاد دارد و تمامیت آن را تائید نمیکند اما بیان داشت باید از کلیت چنین کارهایی استقبال کرد و اجازه داد برای این مسئله مهم که زندگی بسیاری از پسران جوان را تحت تأثیر قرار داده است کاری انجام شود و طرحهایی مطرح شود تا اتفاقات مثبتی صورت بگیرد و هدف کمپینهایی همانند صدای سرباز و ... نیز همین بوده است و با ارجاع به سخنان سخنرانان قبلی این مراسم و تائید آنها گفت که شرایط برای نقد سربازی نسبت به قبل بسیار بهبودیافته است.
این مراسم حوالی ساعت ۱۶ به پایان رسید و در انتهای مراسم حضار با برخی از عوامل سازنده مستند به بحث و بررسی پیرامون این موضوع پرداختند. لازم به ذکر است طبق صحبت تهیهکننده این مستند، دانشگاهها و مراکزی که خواهان اکران این مستند در دانشگاههای خود هستند میتوانند با شماره ۰۹۳۷۱۷۶۷۹۴۴ تماس حاصل نمایند و درخواست اکران خود را ثبت نمایند.
انتهای پیام