به گزارش ایسنا، آخرین قهرمانی ایران در جام ملتهای آسیا به سال ۱۳۵۵ شمسی (۱۹۷۶ میلادی) مربوط میشود. ایران در حالی عنوان قهرمانی این رقابتها را به دست آورد که بدون شک در بهترین دوران فوتبالش به سر میبرد و در رقابتهای ملی و باشگاهی با موفقیت روبهرو میشد. فوتبال ایران از سال ۱۹۷۶ تا به امروز دیگر قهرمان جام ملتهای آسیا نشده است.
این دوره از رقابتها به خاطر انصراف تعدادی از تیمها از جمله لبنان میزبان، در آستانه لغوشدن بود اما در نهایت شهرهای تهران و تبریز میزبانی را بر عهده گرفتند. تیم ملی ایران در گروه دوم با عراق و یمن جنوبی همگروه شد و تیمهای کویت، چین و مالزی در یک گروه قرار گرفتند و در تبریز به رقابت پرداختند.
کره جنوبی و ژاپن در دور انتخابی این رقابتها حذف شده بودند و جایی در بین تیمهای نهایی نداشتند.
یک تغییر حساس روی نیمکت ایران
حشمت مهاجرانی به فاصله چند روز تا شروع این رقابتها جانشین فرانک اوفارل، سرمربی بریتانیایی تیم ملی شد تا موجب افزایش نگرانیها شود اما او با توجه به حضور در کنار این مربی روی نیمکت تیم ملی شناخت خوبی از تیم داشت.
در این مسابقات، مهاجرانی از منصور رشیدی به عنوان دروازهبان اصلی استفاده کرد. در نوک حمله گزینه اولش ترکیب حسن روشن، نابغه جوان، و ناصر نورایی بود اما غلامحسین مظلومی کهنهکار را نیز در ترکیبش داشت. علیرضا عزیزی، علیرضا خورشیدی و ابراهیم قاسمپور هم ستارگان تکنیکی تیم ملی در گوشها بودند. در دفاع راست، حسن نظری و در دفاع چپ آندرانیک اسکندریان حضور داشتند و در زوج دفاع میانی هم ترکیب عبداللهی با ذوالفقارنسب تیم را پشتیبانی میکردند و سهام میرفخرایی روی نیمکت ذخیرهها قرار داشت.
در قلب زمین هم زوج علی پروین و پرویز قلیچخانی حضور داشتند و بازیکنانی مثل محمد صادقی و حسن نایبآقا و گارنیک شهبندری ذخیره این دو بودند. این سومین جام ملتهای قلیچخانی بود و بازوبند کاپیتانی هم بر بازوی او بسته شده بود.
از سویی کنار گذاشته شدن بازیکنانی نظیر علی جباری و ابراهیم آشتیانی موجب بروز برخی انتقادها از مهاجرانی و تیم ملی شده بود.
شروع مسیر قهرمانی
تیم ملی در نخستین بازی در حضور ۵۰ هزار تماشاگر در ورزشگاه آزادی به مصاف عراق رفت و توانست با دو گل حسن روشن و ناصر نورایی عراق را شکست دهد. تیم ملی در بازی نخست با اقتدار به پیروزی رسید و مشکلی برای غلبه بر عراق نداشت.
تیم ملی که در بازی نخست با اقتدار پیروزی شده بود، برابر یمن پیروزی پر گلی را رقم زد. هشت گل در یک بازی پرگلترین پیروزی تیم ملی ایران در تاریخ جام ملتهای آسیا بود. شاگردان حشمت مهاجرانی در برابر چشمان ۱۱۰ هزار هوادار حاضر در ورزشگاه آزادی هشت بار دروازه یمن را باز کردند که سه گل از غلامحسین مظلومی، دو گل از نورایی، دو گل از عزیزی و تک گل علیرضا خورشیدی حکم صعود ایران به دور بعد این مسابقات را داشت. عراق نیز به عنوان تیم دوم راهی مرحله بعد شد.
صعود به فینال با عبور از دفاع چین
چین که در دور گروهی با یک تساوی مقابل مالزی و یک شکست مقابل کویت، عملکرد ناامیدکنندهای داشت، در نیمهنهایی حریف ایران شد و دفاع جانانهای برابر ایران داشت. آنها در طول ۹۰ دقیقه سخت دفاع کردند و اجازه عبور توپ از دروازه را ندادند. کار به وقتهای اضافه کشید تا ملیپوشان ایران بالاخره روی ضربه خورشیدی به گل نخست برسد و شیرازه خط دفاعی چین از هم بپاشد و در ادامه حسن روشن گل دوم تیم ملی را به ثمر رساند و تیم ملی برای سومین بار متوالی به فینال صعود کرد.
کویت در حالی به فینال این رقابتها صعود کرد که روی نیمکت خود از ستاره افسانهای برزیل یعنی ماریو زاگالو با کسب سه عنوان قهرمانی جام جهانی بهره میبرد.
سومین قهرمانی پیاپی با کاشته زیبای پروین
حضور ۱۱۲ هزار هوادار ایرانی عاشق فوتبال در ورزشگاه آزادی، شرایط مساعدی را برای قهرمانی ایران در آسیا فراهم کرده بود اما کویت به عنوان قدرت جدید آسیا مقابل ایران قرار گرفت. تیم ملی مقابل کویت کار دشواری داشت و هیچگاه به این اندازه به درد سر نیفتاده بود اما علی پروین فرشته نجات تیم ملی ایران شد. او با ضربهای دیدنی از پشت محوطه جریمه کویت در دقیقه ۷۳، دروازه این تیم را باز کرد تا ایران برای سومین مرتبه قهرمان جام ملتهای آسیا شود و کویت با عنوان دومی به خانه برگردد.
رکوردهای ویژه ایران در این دوره
تیم ایران در این دوره گلی دریافت نکرد و مقتدرانه به فینال جام صعود کرد. ایران در بازی پایانی کویت را روی یک ضربه آزاد از علی پروین با نتیجه یک بر صفر شکست داد. کاپیتان تیم ایران پرویز قلیچخانی با سومین قهرمانی ایران به رکوردی جاودانه دست یافت. او تنها بازیکن آسیایی است که سه بار جام زرین آسیا را بالا برده است. رکورد سه قهرمانی پیاپی و ۱۲ پیروزی متوالی (از ۱۹۶۸) رکوردی است که هنوز هیچ تیمی در آسیا به جز ایران به آن دست نیافته است.
برترینهای جام ملتها
پروین بهترین بازیکن جام شد و ناصر نورایی، غلامحسین مظلومی و فتحی کمیل مرزوق از کویت نیز با سه گل عنوان آقای گل مشترک را به خود اختصاص دادند.
انتهای پیام