به گزارش ایسنا، روح الله دهقانی فیروزآبادی در مراسم آغاز فرآیند تخصیص اعتبار توسعه فناوری به اعضای هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف که در مجتمع نوآوری شهید ستاری برگزار شد، ضمن تبریک هفته پژوهش و فناوری به اهالی علمی کشور از جمله دانشگاه صنعتی شریف، گفت: این رویداد یکبرنامه فرهنگساز، جریان ساز و الگومحور توسط دانشگاه صنعتی شریف است که مسیر را برای این دست رویکردها و اقدامات پیشران توسط سایر دانشگاهها هموار میکند.
وی با بیان این که برنامه «هاتف» (هدایت اعتبارات توسعه فناوری) به شکلی جامع و هدفمند اجرا شده است، ادامه داد: ساختارسازی، ایجاد سامانهها و برنامهریزی و کار عملیاتی فراتر از انتظاری توسط دستاندرکاران این برنامه صورت گرفته است و انجام چنین کار بنیادی و اصولی جای تقدیر و تشکر دارد.
رئیس بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: از سال ۸۹ که قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان تصویب شد، یک جریان حمایت از شرکتهای دانش بنیان و فناور شکل گرفت و معاونت علمی، نقش حمایت و تنظیمگری شرکتها را عهدهدار شد، صندوق نوآوری و شکوفایی نیز با سرمایه سه میلیارد دلار کار حمایت مالی از دانشبنیانها را به پیش برد. در آن دوره، فضاهای فناورانه به شکل بسیار گسترده امروز وجود نداشتند. در ادامه، جریان حمایت از زیست بوم فناوری و نوآوری، ایجاد و توسعه المانها به خوبی انجام شد، به طوریکه سالهای ۹۴ و ۹۵ جریان کسب وکارهای استارتاپی و شرکت فناور مبتنی بر فضای مجازی جایگاه خود را در عرصه کارآفرینی پیدا کردند.
وی افزود: حمایتهای معاونت علمی برای جریانسازی و توسعه زیستبوم فناوری و نوآوری، دستاوردهای بسیار خوبی داشت، اما در ادامه اشکالاتی نیز به وجود آمد که یکی از این اشکالها این بود که معاونت علمی را از جریان رسالت اصلی خود که همان توسعه جریان علم و فناوری باشد، قدری دور کرد.
دهقانی فیروزآبادی با بیان این که حمایت از پروژههای کلان، راهبردی و فاخر جزء برنامهها و ماموریتهای اصلی معاونت علمی است، افزود: حمایت از جریانهای استارتاپی که عمدتا توسعهدهنده فناوریهای خاص و سطح بالا نبودند، اگرچه خوب بود و زیست بوم استارتاپی را گسترده کرد، اما ما را از جریان اصلی کارهای فاخر و توسعه اقتصاد دانش بنیان و توسعه فناوریهای پیشرفته باز داشت.
وی با بیان این که اکنون فناوریهایی شکل گرفتهاند که نیازمند کاربردیسازی و ورود به بازار هستند، ادامه داد: در رویکرد جدید معاونت علمی به کمیت شرکتها از یک سو و جریان تولیدات فاخر و اقدامات بزرگ و جریان ساز توجه جدی داریم. در این راستا چند اقدام انجام دادیم که یکی از آنها تصویب و اجرای نظام ارزیابی شرکتهای دانشبنیان است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری با بیان اینکه این نظام ارزیابی طی نشستهای متعدد، کار پژوهشی و دریافت نظر فعالان اثرگذار، شرکتهای دانشبنیان بزرگ و نقشآفرینان واقعی زیست بوم فناوری، نوآوری و اقتصاد دانشبنیان تصویب شده است، ادامه داد: یکی از ویژگیهای مهم این نظام ارزیابی این است که دیگر مانند گذشته، تنها ملاک دانشبنیان بودن شرکتها سطح و پیچیدگی فناوری آنها نبوده و مانند شهروندان درجه یک، درجه دو و درجه سه تقسیم بندی نمیشوند، بلکه بر اساس کارایی، اشتغال و ارزش افزودهای که ایجاد میکنند، متناسب با میزان بلوغ، نوع فعالیت و اندازهشان در سه دسته نوپا، فناور و نوآور دستهبندی شوند. حمایتها نیز متناسب با میزان بلوغ و نیاز هر شرکت اعطا شود. مثلا شرکتهای دانشبنیان نوپا که عمدتا نیازمند معافیتهای مالیاتی هستند، از این تسهیلات بدون استثنا بهرهمند خواهند شد.
وی با بیان اینکه شرکتهای دانشبنیان اثرگذار از دل دانشگاهها شکل میگیرند و در صورت حمایتهای لازم، زمینهساز جذب و ماندگاری نخبگان هم میشوند، به حمایتهای بیمهای از شرکتهای دانش بنیان در نظام جدید ارزیابی اشاره کرد و گفت: تمام تلاشمان این است که یک استاد دانشگاه یا دانشجو تا پنج سال دغدغه نگهداشت نیروی انسانی و حفظ شرکت را به واسطه چالشهای مالیاتی، بیمهای و سایر مسائل نداشته باشد. چرا که این شرکتها حلقههای ماندگارساز دانشگاهیان در کشور هستند و این فضای گلخانهای کمک میکند که شرکتهای فاخر شکل بگیرند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری، اجرای این طرح را گامی در راستای تحقق الگوی توسعه فناوری توسط دانشگاههای تراز دانست و افزود: با رویکرد حمایتهای متناسب با نیاز هر شرکت و حمایت از طرحهای بزرگ و فاخر، حمایت از طرحهای توسعه فناوری اثرگذار دانشگاهی در قالب این طرح، حمایت میشوند که تا کنون ۱۴ طرح فناورانه مورد تایید قرار گرفته است.
دهقانی فیروزآبادی با اشاره به حمایت معاونت علمی از توسعه فناوری در قالب طرح «هاتف»، گفت: تا ۵۰ میلیارد تومان اعتبار به این طرح تخصیص یافته است و برای نخستین بار در دانشگاه صنعتی شریف اجرا میشود، زیرا معتقدم اگر این طرح یک بار موفق اجرا شود به الگویی موفق برای سایر دانشگاهها تبدیل خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به انعقاد توافقنامه با وزارت علوم برای بهرهمندی دانشگاهها از اعتبار مالیاتی طرحهای تحقیق و توسعه مشترک با صنعت، با اجرای ماده ۱۳ قانون جهش تولید دانشبنیان، گفت: برنامه مشترکی در قالب یک شیوهنامه در کارگروه راهبری تولیدات دانشبنیان تصویب شد، یک سازوکار ساده زمینهای فراهم میکند تا با نظر دانشگاهها، حمایتهای مندرج در ماده ۱۳ قانون جهش تولید دانشبنیان به دانشگاه تخصیص داده شود.
وی افزود: همچنین ۲۰ درصد هزینههای سربار دانشگاه و پروژه، تقبل میشود. همچنین هزینههایی که اسنادی ندارد، با امضای رئیس دانشگاه پذیرفته میشود تا با یک سیستم تسهیلگرانه و نظارتی کار بهتر توسعه پیدا کند.
معاون علمی رئیسجمهوری با اشاره به ایجاد ظرفیت استفاده از اعتبار مالیاتی به میزان حداقل دوهزار میلیارد تومان در قالب این توافقنامه، گفت: قرار شد که دانشگاهها برای سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ بتوانند از این حمایت تا دو هزار میلیارد تومان اعتبار مالیاتی جذب کنند که دانشگاه صنعتی شریف و این طرحها، میتوانند سهم خوبی از این اعتبار را به خود اختصاص دهند.
دهقانی فیروزآبادی ادامه داد: معتقدم به جای طرحهای پرتعداد که خروجی خاصی ندارد، تعداد معدودی طرح که خروجیهای درخشان و فاخر دارند، حمایت شوند.
رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به تغییر مدلهای حمایت از خرد کردن منابع به چندین پروژه کوچک و کم تاثیر به سوی حمایت از شرکتهای بزرگ برای مشارکت دادن چند شرکت در یک کلانپروژه فاخر و راهبردی، گفت: جهتگیری را به سوی حمایت از شرکتهای پیشران و بزرگی سوق دادهایم که توانمندی کنسرسیومسازی و تعریف پروژههای بزرگ را دارند. این شرکتها یک حمایت بزرگ را به شکل وام دریافت میکنند تا با مشارکت دادن چندین مجموعه کوچکتر، یک پروژه فاخر تعریف کرده و کاری اثرگذار را با کنسرسیومی بزرگ متشکل از چندین شرکت بزرگ، متوسط و کوچک دیگر تعریف کنند و به پیش ببرند. اگر در اجرای این پروژه توفیق داشته باشند، حمایت اعطایی بلاعوض خواهد شد که این رویکرد، انگیزه را برای توفیق پروژه افزایش میدهد. به همین ترتیب اگر دانشگاه بتواند یک پروژه بزرگ را با مشارکت چند شرکت بزرگ و کوچکتر تعریف کند، آماده حمایتهای لازم هستیم.
دانشگاه شریف سرآمدی در حوزههای آموزش، پژوهش و فناوری را سرلوحه خود قرار داده
دکتر موسوی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف نیز در این مراسم گفت: با حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و در قالب برنامه «هاتف»، زمینه برای حمایت از طرحهای فناورانهای که توسط دانشگاهیان تعریف و توسعه مییابد، ایجاد شده است.
وی با بیان اینکه دانشگاه صنعتی شریف سرآمدی در حوزههای آموزش، پژوهش و فناوری را سرلوحه خود قرار داده است، افزود: این دانشگاه، طی دو دهه اخیر گامهای خوبی را در عرصه پژوهش و فناوری پیموده که پایهگذار این حرکت فناورانه را میتوان زنده یاد دکتر روستاآزاد در دورههای فعالیت ایشان در مقام معاونت پژوهشی و دوره ریاست دانشگاه دانست.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به نقش پررنگ ناحیه نوآوری شریف در اقتصاد دانشبنیان و عرضه محصولات و خدمات فناورانه ارزشآفرین افزود: بیش از ۶۰۰ شرکت دانشبنیان و فناور، در ناحیه نوآوری شریف مستقر هستند که محصولات و خدمات تولید و تجاریسازی شده این شرکتها، خلق ارزش افزوده قابل توجهی را به ارمغان آورده است و ضمن آنکه در سطح جامعه مورد استفاده قرار میگیرند و راه خود را به بازارهای صادراتی نیز پیدا کردهاند.
دکتر موسوی با اشاره به ظرفیتهای گسترده دانشگاه صنعتی شریف در توسعه طرحهای فناورانه و ورود به عرصه تولید محصولات فناورانه، گفت: پژوهشهای بسیار خوبی داریم که قابلیت ارائه به بازار را دارند و برای رسیدن به بازار و تجاریسازی نیاز به حمایت آنها است.
وی با بیان اینکه برنامه «هاتف» گامی در راستای حمایت و توسعه این طرحها است، ادامه داد: خروجی این برنامه قرار است زمینه تجاریسازی پژوهشها و توسعه شرکتهای دانشبنیان قابل تاسیس باشد.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف ابراز امیدواری کرد: خروجی این برنامه، توسعه محصولات و خدمات دانشبنیان و فناورانه باشد و ثمرات آن را در توسعه فناوری و اقتصاد دانشبنیان مشاهده کنیم.
به نقل از معاونت علمی ریاستجمهوری، در این مراسم همچنین ۱۴ طرح منتخب توسعه فناوری و محصولات دانشبنیان که توسط تیمهای دانشگاهی تعریف و اجرایی شدهاند، معرفی شدند. عناوین این طرحها شامل جداساز الاستومری با هسته سربی، طراحی و توسعه بازاریابی هوشمند داده محور، دستگاه طیفسنجی قابل حمل آنالیز زعفران، فناوری ترمیم لوله در محل، ویرایشگر برخط هوشمند، سامانه توزیع شده اینترنت اشیاء برای حسگری محیط ردیابی و مسیریابی، ساخت سیمانهای استخوانی برای کاربردهای ارتوپدی، پک باتری لیتیوم قابل استفاده در مراکز داده، ایستگاههای مخابراتی و آنتنهای تلفن همراه، تجهیز هوشمند مدیریت مصرف توان و انرژی الکتریکی، توسعه ماژول تصویربرداری و طیفنگاری مادون قرمز، فلومتر کوریولیس برای اندازهگیری دبی جرمی مایع، داربست تزریق پلیمری و فلزی برای ترمیم آسیبهای غضروف و استخوان، طراحی و ساخت هاب کنترل مرکزی برای مدیریت هوشمند منابع انرژی و سنسور مجاورتی خازنی برای پایش عملکرد توربین است.
انتهای پیام