به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، ایستگاه فضایی بینالمللی(ISS) میزبان یک آزمایش کوانتومی است که بر اساس کشفی توسط مونگی باوندی(Moungi Bawendi)، شیمیدان آمریکایی تونسی متولد فرانسه و برنده جدید جایزه نوبل انجام شده است.
باوندی که برنده جایزه نوبل شیمی در سال ۲۰۲۳ شد، روز دوشنبه(۱۱ دسامبر) همراه با فرانس کراوس(Ferenc Krausz)، برنده جایزه نوبل فیزیک، با ایستگاه فضایی تماس گرفت. باوندی پیشتر به دانش آموزان گفته بود که علم فرآیندی از آزمایشات است که نتایج غیرقابل پیشبینی و در عین حال جالبی ایجاد میکند.
باوندی به خاطر کشف و کاوش و ترکیب نقاط کوانتومی، جایزه نوبل شیمی را دریافت کرد. کراوس با کار بر روی پالسهای نور در مقیاس آتوثانیه که ذرات باردار مانند الکترونهای موجود در ماده را تحریک میکند، برنده جایزه نوبل فیزیک شد. یک آتو ثانیه معادل ۱۰ به توان منفی ۱۸ ثانیه است. امروزه اکثر تلویزیونهای سامسونگ از نقاط کوانتومی بر اساس دیود نیترید گالیوم که در اواخر دهه ۱۹۹۰ اختراع شد، استفاده میکنند. او توضیح میدهد: نقاط کوانتومی مقداری از نور آبی را جذب میکنند و دوباره به رنگ سبز و قرمز تبدیل میکنند.
اکنون فناوری مشابهی در خارج از ایستگاه فضایی بینالمللی برای آزمایش پایداری در فضا آزمایش میشود.
آزمایش ایستگاه فضایی بینالمللی مواد آزمایشی ایستگاه فضایی بینالمللی-۱۸-ناسا(MISSE-۱۸-NASA) نامیده میشود که بخشی از یک سری محمولههای غیرفعال است که در خارج از ایستگاه فضایی بینالمللی با استفاده از بازوی رباتیک ژاپنی کیبو نصب شدهاند.
موگنسن تاکید کرد که مشارکت خدمه ماموریت اکسپدیشن ۷۰(Expedition۷۰) باعث میشود که این آزمایش به درستی روی بازوی رباتیک برای نصب در آینده قرار بگیرد.
باوندی در پاسخ گفت: خواهیم دید که وقتی به زمین بازگردند چگونه رفتار میکنند. هر مجموعه آزمایشهای خارج از ایستگاه هر شش ماه یک بار تعویض میشود، بنابراین ممکن است در سال ۲۰۲۴ یا اوایل سال ۲۰۲۵ پس از بازگرداندن آنها به زمین، اطلاعات بیشتری درباره این مطالعه کسب کنیم.
موگنسن که اهل دانمارک است، یک شگفتی فضایی را نیز به نمایش گذاشت. مشخص شد که مدال نیلز بور(Niels Bohr)، فیزیکدان دانمارکی، در ایستگاه فضایی بینالمللی با اوست. جایزه بور در سال ۱۹۲۲ بر اساس کار او در مورد بررسی اتم که واحد بنیادی فیزیک ذرات بود به او اهدا شد. بر اساس پستی که موگنسن در ایکس منتشر کرده، این مدال از موزه تاریخ ملی دانمارک به امانت برداشته شده است.
موگنسن توضیحی نداد که مدال نوبل با کدام فضاپیما به مدار رفته است، اما گفته میشود که او مدال را همراه با خود برده است که نشان میدهد این مدال در فضاپیمای کرودراگون به فضا پرواز کرده است. همانطور که موگنسن با دقت کار میکرد تا مدال را جلوی دوربین نگه دارد به شوخی گفت که باید مراقب باشد که وسایل در حالت بی وزنی از او دور نشوند.
بور مدال نوبل خود را در سال ۱۹۴۰ برای جمع آوری کمکهای مالی برای فنلاند در طول جنگ زمستانی ۱۹۳۹-۱۹۴۰ به فنلاند اهدا کرد. آگوست کروگ(August Krogh) برنده دانمارکی نوبل پزشکی ۱۹۲۰ نیز جایزه نوبل خود را به همین هدف اهدا کرد. به گفته وبسایت جایزه نوبل، یک خریدار ناشناس هر دو مدال را خرید و به موزه ملی دانمارک اهدا کرد.
موگنسن افزود: برای من، جایزه نوبل بسیار مهم است. این نمادی برای کنجکاوی بی پایان بشر و میل به کاوش و اشتیاق به یادگیری است. همچنین نمادی است برای نه تنها یادگیری چیزهای جدید، بلکه همچنین برای انتقال، انتشار، نوشتن و صحبت کردن در مورد آن و گسترش آستانه دانش بشریت.
انتهای پیام