به گزارش ایسنا، کم فروشی و گرانفروشی از آفاتی است که گریبانگیر بازار شده و رواج آن تبعاتی را برای جامعه و مردم به همراه دارد، البته برخی کاسبان برایشان مهم نیست کم بفروشند یا گران، این مردم هستند که در شرایط اقتصادی جیبشان خالی میشود.
در گذشته مردمانی که کاسب قدیمی شهر بودند به روزی حلال اعتقاد داشتند، البته هنوز بسیاری از آنها در کوچهها و محلههای ما زندگی میکنند، اما به راستی چه شده که امروز آن حساسیت گذشته در کاسبیها دیده نمیشود و افراد فقط به منفعت خود توجه میکنند.
حتی در قرآن کریم بر مساله مبارزه با کمفروشی و تقلب در وزن و پیمانه تاکید شده است، قرآن کریم کمفروشی را موجب ویران شدن شهر و نابود شدن قوم آن معرفی کرده است ، در شش سوره از ۱۱۴ سوره قرآن کم فروشی مورد مذمت قرار گرفته است.
متاسفانه کم فروشی آفتی است که گریبان برخی از کاسبان شهر را گرفته و زمانی دردناک است که به مایحتاج روزانه مردم آسیب وارد کند، البته بازرسانی که بر بازار نظارت دارند باید جلوی کم فروشی برخی از اصناف را بگیرند تا این موضوع در بازار رواج پیدا نکند.
رصد کمفروشی و نظارت بر آن از اولویتهای کاری سازمان استاندارد
مهدی پژوهش، مدیرکل استاندارد چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: با توجه به اجباری شدن استانداردهای ۱۶۳۸۱ با عنوان "کمیت فرآورده در بسته.بندیها" و همچنین ۲۱۷۵۹ با عنوان "الزامات برچسبگذاری پیش بستهبندیها" در شورای عالی استاندارد مورخ پنجم آذرماه سال گذشته و ابلاغ دستورالعمل طرح پیش بستهبندی از سوی سازمان ملی استاندارد، در همین راستا بررسی کمفروشی و الزامات برچسبگذاری فرآوردههای تولیدی در سطح استان، مورد پایش کمی قرار گرفت.
وی با اشاره به اینکه پدیده کمفروشی بر اساس آیات و روایات جز مصادیق خیانت در حقالناس شمرده شده است، افزود: با توجه به اینکه پایش کمیت کالاهای مورد استفاده عموم به ویژه کالاهای اساسی و رعایت حقالناس جز اولویتهای اصلی سازمان ملی استاندارد ایران است، اجرای این طرح به صورت مستمر ادامه دارد.
پژوهش ادامه داد: طیف فرآوردههای منتخب مشمول اجرای این طرح در امر کنترل و نظارت و بازرسی فرآوردههای پیش بستهبندی شده در بازار در مواجهه با کمفروشیها شامل انواع فرآوردههای غذایی و شوینده مانند بیسکویت، ویفر، کیک، کلوچه، ماکارونی، محصولات چیپس و اسنک، پودرهای شوینده دستی و ماشینی، چای بستهبندی، قند و شکر بستهبندی شده، شکلات و تافی بستهبندی شده، انواع سسهای غذا، رب گوجهفرنگی،نوشابه، آبمیوه، پنیر و... که همگی تولید داخل هستند، به صورت خرید از بازار با ابزار دقیق مورد توزین قرار گرفته و دادههای آن تحلیل میشود.
وی بیان کرد: همچنین در این طرح فرآوردههای تولیدی در استان، در محل تولید توسط اداره اوزان و مقیاسهای اداره کل استاندارد با استفاده از تجهیزات و ابزار دقیق، مورد توزین قرار گرفته و پس از تجزیه و تحلیل آماری، در صورت مغایرت وزن یا حجم محصولات پیش بستهبندی با کمیت درج شده از سوی تولید کننده بر روی بسته بندی محصول، برخورد قانونی و ارجاع به مراجع ذیصلاح صورت خواهد گرفت.
مدیرکل استاندارد چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه رصد کمفروشی و نظارت بر آن از مهمترین اولویتهای کاری در دوره تحولی این سازمان است، تصریح کرد: از ابتدای سال تاکنون از ۵۰ واحد تولیدی استان تعداد ۱۸۷ مورد نمونه از نظر کمی مورد بررسی و پایش قرار گرفت.
پژوهش در مورد اینکه طرح خالص فروشی شیرینی در قنادیها با هدف صیانت از حقوق مصرفکنندگان در استان آغاز شده است، افزود: در این طرح قنادان موظف به تعیین قیمت وزن خالص شیرینی و جعبه به شکل جداگانه هستند و رعایت نکردن این مساله کم فروشی تلقی میشود، همچنین جعبههای شیرینی نیم کیلوگرمی، یک کیلوگرمی، ۱.۵ کیلوگرمی، دو کیلوگرمی، سه کیلوگرمی و پنج کیلوگرمی بر اساس استاندارد ملی ۳۳۴۱ باید به ترتیب دارای اوزان ۹۰، ۱۳۵، ۱۸۵، ۲۲۵، ۲۶۵ و ۴۵۵ گرم بوده و دارای نشان استاندارد باشد.
وی ادامه داد: در این راستا اداره کل استاندارد چهارمحال و بختیاری در گشت مشترک با نمایندگان اداره تعزیرات و صنعت و معدن استان، چندین صنف قنادی و شیرینی پزی در سطح شهرکرد را بازرسی و واحدهای متخلف به تعزیرات معرفی شدند، شهروندان در صورت مشاهده تخلف در این رابطه میتوانند مراتب را از طریق شماره ۱۵۱۷ اعلام کنند.
پژوهش با بیان اینکه فرآورده بستهبندی مرغ گرم نیز وجود حجمی از آب و خون درون کیسه مرغ مانع از خالصفروشی میشود، گفت: ورود به موضوع خالصفروشی مرغ نیز در دستور کار سازمان ملی استاندارد قرار گرفته و این موضوع کماکان در حال بررسی و مذاکره با نهادهای مربوط است.
وی بیان کرد: به واحدهای متخلف اخطار و پس از آن به صورت مستمر بازرسی میشوند، چنانچه در کنترلهای بعدی مجدداً کم فروشی را انجام دهند، پرونده آنها جهت اعمال قانون به تعزیرات حکومتی ارسال و یا موضوع آن به کمیسیون ماده ۴۲ ارسال خواهد شد.
خالص فروشی در شیرینی فروشیها انجام میشود
بیژن بهرامی، معاون بازرسی، نظارت و مبارزه با کالای قاچاق صمت چهارمحال و بختیاری گفت: تعداد بازرسیهای امسال ۲۲۱۶ مورد بود که تعداد تخلفات صنفی ۵۹۰ پرونده، تعداد پروندههای قاچاق ۶۰ پرونده بوده که ارزش ریالی کل پروندهها ۵۷۹ میلیارد و ۶۱۱ میلیون و ۵۸۷ هزار و ۱۴۸ ریال است که از مجموع تخلفات صنفی ۱۰۸ مورد گرانفروشی، ۱۲ مورد کم فروشی، ۳۲۹ درج نکردن قیمت و ۶۹ مورد صادر نکردن فاکتور بوده است، میتوان گفت به طور متوسط تخلفات صنفی ۲۳ درصد افزایش و پروندههای قاچاق کالا بالای ۵۰ درصد افزایش یافته است.
وی در خصوص خالص فروشی در شیرینی فروشیها، تصریح کرد: موضوع خالص فروشی به واحدها ابلاغ و برای واحدهای متخلف پرونده صادر شد، البته در حال حاضر خالص فروشی در شیرینی فروشی ها انجام میشود که در صورت احتساب قیمت جعبه با شیرینی تخلف به شمار میرود و جریمهها در قالب گرانفروشی و انجام ندادن تکالیف صنفی خواهد بود.
خونآبه موجود در وزن مرغ تاثیر ندارد
بهروز میرزایی، معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: از ابتدای امسال تاکنون ۱۵ هزار و ۳۲۰ مورد بازرسی از صنوف مختلف انجام شده که از این تعداد ۱۰ مورد مربوط به کشف کالای قاچاق و ۳۹۵ پرونده مربوط به تخلفات صنفی بوده که پروندههای تشکیلی به اداره تعزیرات حکومتی ارسال شده است، ارزش ریالی کشفیات و تخلفات صنفی هشت میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان بوده است.
میرزایی در پاسخ به اینکه خونآبه موجود در بستهبندی با قیمت مرغ محاسبه میشود، خاطرنشان کرد: در این زمینه مقصر کشتارگاه یا عاملان توزیع نیستند، بلکه بعد از کشتار و شستن ممکن است در بافتهای مرغ اندکی خون و آب باشد که در زمان بسته بندی در پلاستیک میریزد، البته مقدار آن بسیار کم است و در وزن مرغ تاثیری ندارد.
انتهای پیام