رئیس پژوهشکده شورای نگهبان:

حقوق بشر توسط کشورهای قدرتمند به گروگان گرفته شده است

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان گفت: سند حقوق‌بشر گروگان برخی از کشورهای ذی نفوذ است، کشوری که توانایی بیشتری دارد، می‌تواند مفاهیم این سند را به نفع خود تفسیر کنند.

به گزارش ایسنا، عباسعلی کدخدایی، رئیس پژوهشکده شورای نگهبان امروز در همایش روز جهانی حقوق بشر با عنوان حقوق‌بشر از نظر تا عمل که در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، اظهار کرد: بحث حقوق بشر نیاز به تفکیک  دارد بر اساس  اقتضای جامعه جهانی، اعلامیه ۱۹۴۸ و اسناد دیگر آن وفاقی را در میان دولت‌ها برای ارتقای جایگاه بشر  ایجاد شد.

وی افزود: اندیشمندان و دانشمندان زیادی پیرامون موضوع حقوق بشر صحبت کردند، مطالب مختلفی در زمینه فلسفه و عمومی نوشته شده است، ضروریست پیرامون حقوق انسان، اسناد و مدارکی باشد تا مسیری تعیین شود  این مهم بر کسی پوشیده نیست و به همین خاطر این فکر در جامعه جهانی پس از جنگ شکل گرفت.

کدخدایی ادامه داد: اندیشه حقوق انسان از قرن‌ها پیش بین  صاحب نظران و اندیشمندان وجود داشته است؛ اما باید بررسی کرد که بعد از  ۱۹۴۸ و مقداری جدی تر در سال ۱۹۶۶ این حرکت جهان را به کجا رساند.

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان بیان کرد: در مفاهیم و معانی حقوق بشر شاهد  تعارض عجیبی هستیم که در آن تردیدی وجود ندارد، این تفاوت معنایی باعث تفاوت در نحوه اجرا می شود.

وی افزود: اعلامیه جهانی حقوق بشر و سایر اسنادی که مربوط  حقوق بشر است و فارغ از تعاریف جهانی آن با مفاهیم دینی یک امر اعتباری و قراردادی هستند. هر کدام از این مفاهیم ریشه‌ای در مکاتب فلسفی و ادیان دارد.

کدخدایی عنوان کرد: این سند ۱۹۴۸ یک توافق میان دولت است، ما می خواهیم نحوه برخورد با این سند را بررسی کنیم، آنچه که ما به دنبال آن هستیم استفاده از اسناد حقوق بشری به صورت برابر است. حال این سوال مطرح می شود که آیا کشورها این سند ۱۹۴۸ را بدون تبعیض مورد استفاده قرار دادند؟

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان افزود: آیا بند یک اعلامیه حقوق بشر و نگاه‌هایی که سازمان ملل در این خصوص داشته کاملا در واقعیت اجرا شده است؟ تجربه نشان می‌دهد واقعیت‌ها چیزی دیگری بوده و  این قانون به صورت یکسان و برابر اجرا نشده است.

کدخدایی بیان کرد: یکی از دلایل عدم اجرای برابر سند ۱۹۴۸ اختلاف در مفاهیم  است، چون این اسناد اعتباری است؛ بنابراین هر دولت با سلیقه خود آن را اجرا می کند، ممکن است هر دولتی ادعا کند که این سند را به صورت کامل اجرا کرده؛ اما در عمل نتایج متفاوتی داشته است.

وی افزود: در تعهدات بین دولت‌ها خود دولت تضمین کننده اجرای تعهدات هستند، اما در یک سلسله اسناد بین المللی، سازمان‌ها و نهادهای بین المللی  مرجعیت رسیدگی به این موضوعات را به عهده دارند،‌ گام خوبی با تصویب حقوق بشر برداشته شد، اما با این وجود آیا این قوانین به صورت کامل اجرا شد؟

کدخدایی با اشاره به جنگ غزه، ویتنام و عراق بیان کرد: حیثیت قوانین حقوق بشری در جنگ‌هایی مانند یمن، فلسطین ویتنام خدشه دار شد، همه کشورها انتظار دارند که سند حقوق بشر به صورت کامل اجرا شود، باید اذعان کرد که سند حقوق بشر به بازیچه‌ای در دست کشورهای قدرتمند تبدیل شده و این سند گروگان برخی از کشورهای ذی نفوذ است، کشوری که توانایی بیشتری دارد می‌تواند مفاهیم این سند را به نفع خود تفسیر کنند.

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان گفت: وظیفه اصلی ما این است که اجازه ندهیم برخی از کشورها این سند را به گروگان خود تبدیل کنند و اقدامات ضدبشری خود را با تعریف وارونه پیش ببرند. 

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۹ آذر ۱۴۰۲ / ۱۷:۰۶
  • دسته‌بندی: تشکل‌های دانشجویی
  • کد خبر: 1402091913809
  • خبرنگار : 71974