جمعه گذشته پیشنویس قطعنامهای که امارات متحده به پشتوانه کشورهای عربی برای آتشبس در جنگ غزه تهیه کرده بود، وارد شورای امنیت شد، اما طبق معمول با وجود ۱۳ رای موافق، به دلیل رای مخالف آمریکا رد شد. این پیشنویس در شرایطی رد شد که اکنون تلفات جنگ غزه به حدود ۱۸ هزار تن رسیده و برای نخستین بار نگرانی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از ادامه کشتار غیرنظامیان، تشدید جنگ و عدم اقدام موثر شورای امنیت موجب شده بود تا به درخواست وی جلسهای فوری درخصوص رسیدگی به مسئله فلسطین توسط شورا برگزار شود.
آتشبس گذشته که با تلاشهای قطر صورت گرفته بود، به پشتوانه قطعنامه شورای امنیت میسر شد. حال قطر مجددا تلاشهای میانجیگرانه خود را از سر گرفته و وزیر امور خارجه این کشور در دیدار با بلینکن بر لزوم آتشبسی دیگر تاکید کرد. اما در این اوضاع و احوال مشخص نیست که تلاشهای قطر بار دیگر به ثمر خواهد نشست یا خیر.
جعفر قنادباشی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه در گفتوگو با ایسنا با اشاره به عدم تصویب پیشنویس قطعنامه آتشبس پیشنهادی امارات در شورای امنیت، اظهار کرد: کاملا قابل پیشبینی بود که آمریکا پیشنویس قطعنامهای که امارات متحده آن را تهیه کرده، وتو کند. این تکرار رفتار قبلی آمریکاست، چراکه رژیم صهیونیستی یکی از پایگاههای اصلی حفظ سیاستهای این کشور در منطقه خاورمیانه محسوب میشود و بعد از تحولاتی که در منطقه خاورمیانه رقم خورده، تصور میکند چنانچه مقدمات فروپاشی رژیم صهیونیستی فراهم شود، به طور کلی منطقه غرب آسیا را از دست میدهد. لذا طبیعتا از حق وتوی خود استفاده میکند. اما با توجه به شرایط جدید پیشآمده این آرای منفی در شورای امنیت برای آمریکا نیز پیامدهای منفی در پی خواهد داشت. شرایط جهانی تغییر کرده و بر جنایات رژیم صهیونیستی افزوده شده، آن هم در شرایطی که آگاهی افکار عمومی افزایش یافته است.
وی اضافه کرد: پیامدهای این رای مخالف برای آمریکا در دو قالب بلندمدت و کوتاهمدت خودش را نشان میدهد. آمریکا رفتهرفته موقعیت جهانی خود نزد افکار عمومی را از دست میدهد و حضور سیاسی و اقتصادیاش در سایر نقاط جهان آسیبپذیر شده است. اگر قطعنامه تصویب میشد و آتشبس رخ میداد، خونریزی و جنگ متوقف میشد، اما حالا که با چراغ سبز آمریکا برای ادامه درگیریها، این قطعنامه تصویب نشده، ایالات متحده هم تا ماهها و سالها به خشم عمومی گرفتار میشود و به دلیل شکست رسانهای که هماکنون به آن مبتلا شده، نمیتواند نظر مردم را نسبت به خود تغییر دهد. بر اساس اخبار، هماکنون هزینههای آمریکا برای حفظ سفارتهای خود در کشورهای دیگر ۲۷ برابر شده و ممکن است به بیشتر از این رقم هم افزایش یابد.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه همچنین با اشاره به رای استثنایی آمریکا به پیشنویس پیشین شورای امنیت در مورد وقفه بشردوستانه در جنگ غزه و دادن رای ممتنع به آن، عنوان کرد: آمریکاییها تحت تاثیر نظر صهیونیستها هستند. در هر مقطعی هر چه به نفع صهیونیستها لازم باشد، همان را انجام میدهند. در آن قطعنامه اسرائیل میخواست مدتی آتشبس صورت گیرد تا بخشی از نیروهای خود را جابهجا و تجدید قوا کند و با آزادی برخی اسرا از زیر برخی فشارها رها شود. اما بعد به این نتیجه رسیدند که چنین آتشبسی ممکن است موجب ضعفشان شود، لذا نهایتا تصمیم گرفتند جنگ را ادامه دهند. تغییر نظر آنها بر آمریکا هم اثر گذاشت. پس اگر در آینده هم صهیونیستها خواستار آتشبس باشند، آمریکا به چنین پیشنویسهایی رای مخالف نخواهد داد.
قنادباشی با اشاره به ادامه میانجیگریهای قطر برای برقراری آتشبسی دیگر، بیان کرد: سران حماس بیشترین رفتوآمد را به قطر دارند، زیرا قطر خود را همانند حماس که شاخهای از اخوانالمسلمین است، مرتبط با اخوان میدانند. البته در عرصه عمل بسیاری در نزدیکی قطر به حماس تردید دارند، زیرا این کشور به خاطر ارتباطاتی که با آمریکا و دیگر کشورها دارد، هیچگاه مدافع حماس نبوده است. لذا مردم فلسطین هیچ امیدی به قطر ندارند، چون در برخی موارد بوده که از پشت خنجر زده است. الان هم فشارهایی روی قطر است تا اطلاعاتی که از حماس دارد را در اختیار آمریکا قرار دهد. ما شاهد بودیم هم رئیس موساد و هم رئیس سیا هر دو به قطر سفر کردند. این به معنی آن است که دو سازمان اطلاعاتی و نه مقامات ارتش قصد دارند به اطلاعات پشت صحنه جنگ از طریق قطر دست پیدا کنند. لذا باید به قطر هم از این دریچه نگاه کرد که به شدت تحت تاثیر آمریکا و نظرات اسرائیل است.
سه روایت در مورد زمان احتمالی پایان جنگ در غزه
وی با اشاره به شرایط ناامیدی از کشورهای میانجیگر و قطعنامههای شورای امنیت برای ایجاد وقفه، در خصوص زمان احتمالی توقف جنگ گفت: در نتیجه فشارهای آمریکا بر اسرائیل برای پایان دادن به جنگ، برخی معتقدند نتانیاهو از بایدن این فرصت را گرفته که تا شب کریسمس جنگ را تمام کند و مقامات اسرائیل میگویند تا ابتدای ژانویه به جنگ ادامه میدهیم. روایت دیگری هم هست که جنگ تا سه ماه دیگر ادامه مییابد. خبر دیگری هم منتشر شده که کارشناسان نظامی رژیم گفتهاند اگر بخواهیم فقط بر خانیونس به طور کامل مسلط شویم تقریبا سه هفته دیگر وقت لازم داریم. در این میان گالانت گفته است اگر بخواهیم جنگ را پایان بدهیم، خودمان باید سرزمینمان را ترک کنیم. این نظر بسیار درستی است؛ یعنی پایان جنگ برابر با فروپاشی اسرائیل است.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه اضافه کرد: به هر ترتیب زمانهای مختلفی در خصوص توقف جنگ اعلام شده، اما به نظر بنده درست است که اسرائیل برخی از نیروهای حماس را دستگیر کرده و بر برخی مراکز آن تسلط یافته، ولی از نظر تلفات بالای انسانی و مالی و تعداد زیاد زخمیها، عملا بازنده جنگ است. بنابراین صهیونیستها نمیتوانند جنگ را ادامه دهند. امواج بحران اقتصادی، اختلافات سیاسی، نارضایتیهای داخلی، نگرانی از ظهور جبهههای دیگر و فشارهای غرب، اسرائیل را کلافه کرده و مجموع اینهاست که میتواند به جنگ پایان دهد.
قنادباشی با اشاره به اینکه طوفانالاقصی ضربه مهلکی به ساختار رژیم صهیونیستی زد، افزود: حتی اخباری مبنی بر اطلاع قبلی اسرائیل از حمله طوفانالاقصی نیز نوعی از تلاشهای این رژیم برای ظاهرسازی به شمار میرود. آنها میخواهند نشان دهند که همچنان قدرتمند و پیروز هستند، از هیچ نقطهای ضربه نمیخورند و خبری از غافلگیری آنها نبوده است. این فقط شگرد اسرائیل است که با ابزار رسانه، به تدریج بر افکار عمومی تحمیل کند که همچنان از سیستم اطلاعاتی قوی برخوردار است، اما درواقع چنین نیست.
وی در خصوص صحبتهای مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین مبنی بر لزوم پیوستن حماس به این تشکیلات، عنوان کرد: با اینکه جنگ طولانی شده، اما حماس همچنان قدرتمند است. به نظر من اینکه تشکیلات اعلام کرده مدیریت غزه را به دست میگیرد و حماس میتواند زیرمجموعه آن باشد، نوعی طنز و در راستای خواسته دیگران است. ابتدا اسرائیل اعلام کرد که میخواهد فلسطینیها را اخراج کند، بعد که دید چنین چیزی ممکن نیست، نظرشان را به حضور فلسطینیهای غزه تحت نظر تشکیلات تقلیل دادند. اما چنین چیزی هم به هیچ وجه عملیاتی نیست، زیرا خود تشکیلات اقبال مردمی ندارد و از سوی دیگر به دلیل عواملی مانند کهنسالی محمود عباس و ناتوانی در تصمیمگیری، در حقیقت این آمریکا و غربیها هستند که صحبتهایی را از جانب تشکیلات خودگردان مطرح میکنند.
انتهای پیام