به گزارش ایسنا، «نیویورک تایمز» نوشت: «دونالد ترامپ به صراحت گفته است که ناتو را ابزار مفتخورها برای تخلیه منابع ایالات متحده میبیند. حداقل یک ربع قرن است که او این دیدگاه را داشته است.
ترامپ در کتاب سال ۲۰۰۰ خود موسوم به "آمریکایی که شایسته ماست" نوشت: "خارج شدن ما از اروپا باعث میشود ما سالانه میلیونها دلار برای کشورمان پس انداز کنیم." او در مقام رئیس جمهور آمریکا نیز بارها تهدید به خارج ساختن ایالات متحده از ائتلاف ناتو کرد.
ترامپ در حالی برای به دست آوردن مجدد کاخ سفید تلاش میکند که چیز چندانی در مورد نیات خود برای آینده نگفته است. وبسایت کازار انتخاباتی او حاوی یک جمله مرموز است: "ما باید فرآیندی را که تحت دولت من در راستای ارزیابی اساسی هدف ناتو و مأموریت ناتو آغاز شد به پایان برسانیم." او و تیمش از توضیح بیشتر در این باره خودداری میکنند.
این خط مشی مبهم باعث ایجاد عدم اطمینان و اضطراب فراوان در میان متحدان اروپایی ناتو و آمریکاییهای حامی نقش سیاست خارجی سنتی کشورشان شده است.
سفرای اروپایی و مقامات اندیشکدهها برای پرس و جو درباره اهداف ترامپ به سراغ نزدیکان این رئیس جمهور سابق آمریکا رفتهاند. به گفته دو منبع مطلع به این گفتگوها، حداقل یکی از این سفرا یعنی میکو هاوتالا، سفیر فنلاند، مستقیماً با ترامپ تماس گرفته و به دنبال آن بوده که او را در مورد ارزشی که کشورش برای ائتلاف ناتو به عنوان عضو جدید این ائتلاف قائل است، متقاعد کند.
در مصاحبههای چند ماه اخیر، بیش از نیمی از دیپلماتهای فعلی و سابق اروپا - که به شرط ناشناس ماندن از ترس تلافی ترامپ در صورت پیروزی احتمالی او در انتخابات ۲۰۲۴ صحبت کردند - گفتند که زنگ خطر در سفارتخانههای کشورهای اروپایی و دولتهای متبوع آنها درباره اینکه بازگشت ترامپ به قدرت نه تنها به ول کردن اوکراین بلکه به عقب نشینی کلی ایالات متحده از این قاره و از بین بردن اتحاد آتلانتیک منجر خواهد شد، به صدا در آمده است.
جیمز استاوریدیس، دریاسالار چهار ستاره بازنشسته نیروی دریایی آمریکا که از ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ فرمانده عالی ائتلاف ناتو بود، گفت: "در اروپا ترس زیادی به وجود آمده از این که دور دوم ریاست جمهوری ترامپ منجر به خروج واقعی ایالات متحده از ناتو خواهد شد. این اتفاق به معنای یک شکست استراتژیک و تاریخی بزرگی که کشور ما ایجاد کرد، خواهد بود."
ناتو که پس از جنگ جهانی دوم برای حفظ صلح در اروپا و مقابله با اتحاد جماهیر شوروی سابق شکل گرفت بعدا به ابزاری برای آنکه آمریکا با استفاده از آن با متحدان خود بر سر مسائل نظامی در سراسر جهان همکاری کند تبدیل شد. محوریت ائتلاف ناتو بر بند موسوم به دفاع دسته جمعی یا بند ۵ اساسنامه این ائتلاف است؛ بندی که بیان میکند حمله مسلحانه به هر عضو این ائتلاف به معنی "حمله علیه همه آنها تلقی میشود."
چند گفتگو با دیپلماتهای فعلی و سابق فاش کرد، مقامات اروپایی عمدتاً نسبت به نحوه برخورد با ترامپ ایده دیگری بجز بازگشت به دستورکار قبلی چاپلوسی و تعریف و تمجیدهای بده بستانی، فکر نمیکردند.
انتظار میرود کشورهای کوچکتر اروپایی که بیشتر در برابر حملات روسیه آسیبپذیرتر هستند با افزایش سفارش تسلیحات آمریکایی برای خود یا – همچون حرکت لهستان در دوران ریاستجمهوری سابق ترامپ - با انجام اقدامات چشمگیری نظیر پیشنهاد نامگذاری یک پایگاه نظامی خود به اسم ترامپ در ازای حضور دائم نظامیان آمریکایی در آنجا نظر ترامپ را جلب کنند.
ترامپ در این مرحله از کارزار انتخاباتی بر پروندههای کیفری مطرح شده علیه خود و شکست رقبایش در انتخابات مقدماتی جمهوری خواهان متمرکز شده و به ندرت در مورد نیاتش درباره ائتلاف حتی در محافل خصوصی صحبت کرده است.
او در رقابت برای کسب نامزدی ریاست جمهوری حزب جمهوریخواه پیشتاز است اما هنوز او اطلاعی از پیامدهای رسیدن دوباره خود به ریاست جمهوری برای قدیمیترین و حیاتیترین ائتلاف نظامی آمریکا نداده و درباره آن تبلیغ نکرده و هنوز همه چیز مغشوش بوده و در سطح سوءظن و ناشناختگی باقی مانده است.
در میان این تردیدها این محتمل است که اولین بحران سیاست خارجی که بازگشت احتمالی ترامپ به کاخ سفید در سال ۲۰۲۵ میتواند برانگیزد مربوط به اوکراین و ائتلاف غربی که از این کشور در برابر حمله روسیه حمایت میکند، خواهد بود.
کامیل گراند که در اوایل جنگ اوکراین دستیار دبیرکل ناتو در امور سرمایهگذاری دفاعی بود، گفت که نحوه برخورد ترامپ با مساله اوکراین اولین "محک بزرگ" خواهد بود که با آن اروپاییها به ارزیابی اینکه او تا چه میزان به عنوان متحدی قابل اعتماد در دور دوم ریاست جمهوری مطرح است، خواهند پرداخت.
گراند که اکنون کارشناس شورای روابط خارجی اروپا است با اشاره به ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین این سوال را مطرح کرد: "آیا او زلنسکی را در سه ماه اول دوره ریاست جمهوری خود کنار خواهد انداخت؟"
ترامپ بارها ادعا کرده است که جنگ اوکراین را "در عرض ۲۴ ساعت" به نحوی حل خواهد کرد. او مشخص نکرد که این کار را چگونه انجام خواهد داد اما او قبلا از این صحبت کرده که میتوانست با انجام معاملهای که در آن اوکراین مناطق شرقی خود را به روسیه واگذار کند جلوی این جنگ را بگیرد.
برخی از متحدان ترامپ در کنگره آمریکا که دنبالهروی دستور کار معروف "اول آمریکا" ترامپ هستند با ارسال کمکهای نظامی بیشتر آمریکا برای اوکراین مخالفت کردهاند. اتفاقی که نشانه بارزتری از کاهش حمایتها از اوکراین در کنگره آمریکا است، جمهوری خواهان سنا هفته گذشته جلوی تصویب یک لایحه کمکهای اضطراری بیشتر برای اوکراین را گرفته و تصویب آن را مشروط به امتیاز دادن دموکراتها در قبال حوزه بی ربط مهاجرت کردند.
اما حتی اگر کنگره کمکهای بیشتر برای اوکراین را تصویب کند، ترامپ میتواند جلوی ارسال کمکها برای اوکراین را بگیرد. او در سال ۲۰۱۹ نیز در تلاش برای وادار کردن زلنسکی به اجرای تحقیقات کیفری علیه جو بایدن نیز این کار را کرده بود و بعدا این مساله باعث رسوایی او از بابت سوء استفاده از قدرت و منجر به اولین استیضاح ترامپ شد.»
انتهای پیام