یک مسئول:

توسعه "کشاورزی حفاظتی" راهکاری مهم برای جلوگیری از نابودی خاک‎ است

عضو هیئت علمی معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم، توسعه کشاورزی حفاظتی را راهکار مهمی در جهت جلوگیری از نابودی خاک‎ عنوان کرد.

رضا حق‌پرست، امروز(۱۴ آذر) در نشست تخصصی بزرگداشت روز جهانی خاک در کرمانشاه، با بیان اینکه بدون خاک نمی توانیم زندگی کنیم، گفت: خاک بستر حیات و مهمترین عنصری است که برای زندگی کردن در کره زمین به آن احتیاج داریم.

 حق پرست اضافه کرد: ارزش خاک حتی از آب هم بیشتر است، چون بدون خاک اصلا نمی توانیم زندگی کنیم.

عضو هیئت علمی معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم در ادامه از فعالیت‎ های بخش کشاورزی به عنوان یکی از فعالیت‎هایی که سهم زیادی در نابودی خاک به عنوان بستر حیات دارد یاد کرد و افزود: در جریان فعالیت های کشاورزی شامل مراحل مختلف آماده‌سازی زمین تا برداشت، ادوات کشاورزی چندین بار وارد اراضی کشاورزی می‎ شوند که این امر موجب تخریب خاک می شود.

حق‌پرست با بیان اینکه اگر کشت بدون شخم که از تکنیک های کشاورزی حفاظتی است را بین کشاورزان ترویج کنیم، می توانیم ادعا کنیم در حفاظت از خاک اقدامات مفیدی انجام داده‌ایم، تاکید کرد: در کشاورزی حفاظتی بقایای گیاهی موجود در مزارع شخم زده نمی‌شود و همین شخم نزدن خاک باعث می‌شود تا مواد آلی خاک افزایش پیدا کند.

حق پرست افزود: با کشاورزی حفاظتی هم مواد آلی بیشتری در خاک باقی مانده و خاک حفظ می شود و هم اینکه به دلیل افزایش مواد آلی در خاک تولید بیشتری هم خواهیم داشت و درآمد بیشتری هم عاید کشاورزان می شود.

این دکترای ژنتیک و اصلاح نباتات با بیان اینکه با شخم زدن خاک تخریب می شود، گفت: وقتی خاک را شخم می زنیم در واقع ساختمان آن را تخریب کرده که این موضوع سبب از بین رفتن ماده آلی خاک می شود.

وی افزود: کشاورزی حفاظتی می‌تواند آمار فرسایش خاک را کاهشی کند.

وی در ادامه با بیان اینکه جارسوزی مزارع از سوی کشاورزان باعث کاهش سطح ماده آلی خاک می شود، گفت: با سوزاندن بقایای گیاهی مزرعه میکروارگانیسم های موجود در خاک در آتش می سوزند و از آنجایی که فعالیت این میکروارگانیسم‌ها می‌تواند حاصلخیزی خاک را بالا ببرد، با سوزاندن آنها خاک در معرض آسیب قرار می‌گیرد.

حق پرست در ادامه از زباله‌ها به عنوان یکی از مهمترین آلاینده‌های خاک یاد کرد و افزود: بیشترین میزان آلودگی خاک به دلیل شیرابه زباله ها بوجود می آید که می توانیم با جداسازی و خشک سازی زباله ها حجم شیرابه آنها را کاهش داده و از این طریق در جهت کاهش آلودگی خاک گام‌های مفیدی برداریم.

وی با بیان اینکه ورود و تجمع فلزات سنگین یکی دیگر از عوامل مهم آلودگی خاک به شمار می رود، گفت: تصفیه فاضلاب واحدهای صنعتی می تواند نقش مهمی در کاهش آلودگی خاک داشته باشد.

وی با بیان اینکه حراست از خاک نیاز به تغییر فرهنگ مردم دارد، گفت: همه مردم باید برای حفاظت از منابع طبیعی به ویژه خاک پای کار بیایند.

انتهای پیام
 

  • سه‌شنبه/ ۱۴ آذر ۱۴۰۲ / ۱۴:۵۷
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 1402091410100
  • خبرنگار : 50180