/گزارش/

میاندشت و توران آخرین امید جهان برای حفظ یوزپلنگ آسیایی

روزگاری نه چندان دور پهنه وسیعی از سواحل مدیترانه تا کرانه‌های رود گنگ، جولانگاه تیزپاترین گربه سان جهان یعنی یوزپلنگ آسیایی بود.

اما هم اکنون آخرین پناهگاه این گونه در حال انقراض در ایران و در مناطق حفاظت شده میاندشت جاجرم در خراسان شمالی و توران در استان سمنان است که بیشتر از چندین قلاده نیز باقی نمانده است.

از سال ۲۰۱۰ میلادی تاکنون، هر سال ۴ دسامبر به عنوان روز جهانی یوزپلنگ در کشورهای مختلف گرامی داشته می‌شود و هدف آن افزایش آگاهی عمومی نسبت به خطر انقراض این گونه است. با توجه به اینکه ایران آخرین زیستگاه باقی‌مانده یوزپلنگ آسیایی است، این گونه از اهمیت خاصی برخوردار است و همه باید نسبت به حفاظت از آن اهتمام جدی داشته باشند.

واگذاری کریدور تردد یوزپلنگ آسیایی در میاندشت جاجرم و توران سمنان به انجمن حفاظت گاه‌های خصوصی

روح الله لایق معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط زیست خراسان شمالی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: یوزپلنگ آسیایی یکی از گونه‌های حیوانی در حال انقراض در دنیا محسوب می‌شود که تنها زیستگاه این گونه در ایران وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر امید کل دنیا برای حفظ این گونه منحصر به فرد حیوانی مناطق حفاظت شده میاندشت جاجرم در خراسان شمالی و توران در استان سمنان است، گفت: برای حفظ این گونه حیوانی نه تنها بخش دولتی باید اهتمام جدی بورزند بلکه مشارکت مردمی در حفاظت از آن نیز بسیار مهم است.

وی افزود: کریدور تردد یوزپلنگ آسیایی در میاندشت جاجرم و توران سمنان به انجمن حفاظت گاه‌های خصوصی واگذار می‌شود.

لایق با اشاره به اینکه منطقه توران در استان سمنان و میاندشت در خراسان شمالی زیستگاه گونه یوزپلنگ آسیایی است، اظهارکرد: زیستگاهی میان این مناطق واقع است که یوزپلنگ آسیایی در آنجا تردد دارد و برای حفاظت هرچه بهتر از آن باید سازوکارهای قوی در نظر گرفت.

وی افزود: با پیگیری‌های جدی که در این راستا انجام شد، مقرر شده تا بر روی این معبر عبور مدیریت یکپارچه ای حاکم شود و در همین راستا مدیریت یکپارچه این منطقه به انجمن حفاظت گاه های خصوصی واگذار می شود و استاندار و ادارات کل حفاظت محیط زیست هر دو استان بر فعالیت این انجمن نظارت جدی خواهند داشت.

لایق ادامه داد: از سوی دیگر این انجمن تخصص خوبی در حفاظت مدیریت حیات وحش و زیستگاه ها دارد.

وی تصریح کرد: در همین راستا قرار بر این است تا تفاهم نامه ای منعقد شود که این تفاهم نامه طی امروز با حضور مسئولان دو استان و سازمان محیط زیست به امضاء خواهد رسید.

افزایش چشم گیر جمعیت طعمه‌های یوزپلنگ در میاندشت

وی در ادامه با اشاره به اینکه وجود طعمه یکی دیگر از نکات مورد اهمیت برای ادامه زندگی یوزپلنگ آسیایی است، اظهار کرد: منطقه حفاظت شده میاندشت جاجرم یکی از زیستگاه‌هایی است که از لحاظ برخورداری طعمه مورد نیاز یوزپلنگ آسیایی عالی است.

وی با بیان اینکه آهو یکی از طعمه‌های اصلی یوزپلنگ است، تصریح کرد: طی سرشماری که در پاییز سال جاری در انجام شده جمعیت آهو حداقل ۴۰ درصد افزایش یافته که این امر نشان از پایش و حفاظت‌های خوب صورت گرفته توسط محیط بان‌ها بوده است.

این مقام مسئول تصریح کرد: وجود دام و سگ گله در زیست‌گاه یوزپلنگ آسیایی یکی دیگر از مواردی است که زندگی این گونه را تهدید می‌کند که البته چند سالی است اعتباری از محل مدیریت گرد و غبار به استان اختصاص می‌یابد که با این اعتبار سامانه‌های عرفی دام خریداری می‌شود.

وی تاکید کرد: در واقع با انجام این اقدام دام از منطقه خارج، پوشش گیاهی در منطقه تقویت، طعمه‌های مورد نیاز یوزپلنگ بیشتر می‌شود در نتیجه هم کانون‌های گرد و غبار مدیریت می‌شود و از سوی دیگر منطقه برای زندگی این گونه از حیوان امن‌تر می‌شود.

۹ هزار واحد دامی باید در میاندشت خریداری شود

هراتی معاون پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: یکی از تهدیدهای زیستگاه یوزپلنگ در منطقه حفاظت شده میاندشت جاجرم سگ گله است که با اعتبارات اختصاص یافته از محل مدیریت و کنترل گرد و غبار تاکنون پنج هزار واحد دامی خریداری شده است.

وی گفت: هنوز ۹ هزار واحد دامی دیگر در منطقه باقی مانده که برای امن کردن محل زندگی این گونه باید خریداری شود.

وی افزود: میزان اعتبار اختصاص یافته در سال ۱۴۰۱ مبلغ ۹۰۰ میلیون تومان بوده و هنوز اعتبارات سال ۱۴۰۲ اختصاص نیافته است.

تلفات جاده‌ای از علل اصلی مرگ و میر یوزپلنگ

محمد تقدیسی رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل محیط زیست خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا، گفت: در سال‌های گذشته بارها یوزپلنگ به همراه توله در منطقه حفاظت شده میاندشت مشاهده می‌شد که این امر نشان از آن داشت که این منطقه جزء مناطق زادآور این گونه است.

وی خاطرنشان کرد: اما مشاهدات این گونه در چند سال اخیر به همراه توله کمتر شد اما امسال دوباره مشاهدات افزایش یافته و به ۹ قلاده رسیده است.

وی با تاکید بر اینکه بیشترین تلفات یوزپلنگ آسیایی، تلفات جاده‌ای است، افزود: در کل کشور حدود ۹۰ درصد از زیستگاه‌ها به علت اجرای عملیاتی همچون جاده‌سازی از حالت یکپارچگی خارج شده و به صورت جزیره‌ای درآمده‌اند.

تقدیسی ادامه داد: یوزپلنگ آسیایی نیز برای پیدا کردن آب، غذا و محل امن بین میاندشت جاجرم و توران استان سمنان تردد کند اما در این میان جاده وجود دارد که این امر یکی از تهدیدهای بزرگ برای این گونه است.

وی تصریح کرد: در سال گذشته در منطقه حفاظت شده جاجرم در حاشیه جاده‌ای که بیشترین تردد یوزپلنگ در آنجا بود ۲۴ تابلو نصب شد تا رانندگان احتیاط لازم را داشته باشند.

وی تاکید کرد: در سال جاری با مکاتبات و پیگیری‌های انجام شده قرار بر این است تا یکی از محدوده‌هایی که یوزپلنگ بیشترین تردد را دارد برای برقراری حفاظت و امینت بیشتر به انجمن حفاظت گاه‌های خصوصی واگذار شود که تفاهم نامه آن امروز منعقد می شود.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۳ آذر ۱۴۰۲ / ۱۱:۲۴
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1402091308961
  • خبرنگار : 50046