وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:

نمی‌خواهیم برای خرید کاغذ انحصار ایجاد کنیم

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به انتقادات درباره ملزم کردن ناشران به خرید کاغذ ایرانی می‌گوید: ما نمی‌خواهیم انحصار ایجاد کنیم و به همین دلیل کاغذ در واردات کالا جزء کالاهای اساسی قرار گرفته است.

محمدمهدی اسماعیلی که امروز (جمعه، دهم آذر ۱۴۰۲‌) برای افتتاح فاز دوم کارخانه کاغذ و چوب مازندران  و شرکت در مراسم "خودکفایی در تولید کاغذ مورد نیاز کتاب‌های درسی" به این استان سفر کرده، در پاسخ به سوال ایسنا درباره انتقاداتی که درباره خرید کاغذ از کارخانه ایرانی وجود دارد، گفت: ما این انتقاد دوستان را شنیده‌ایم؛ اولا ما الزام نداریم که همه بیایند از اینجا (کارخانه کاغذ مارندران) کاغذ بخرند نمی‌خواهیم انحصار ایجاد کنیم و به همین دلیل در بحث واردات، کاغذ را در گروه کالای یک قرار دادیم، کالایی که با ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰  تومان وارد می‌شود. در واقع کاغذ در کنار کالاهای اساسی قرار گرفته است. تنها مورد خارج از کالاهای اساسی که در گروه کالاهای یک قرار دارد کاغذ است، به این دلیل که ما گفتیم برخی کارها نیاز به کاغذهای خاصی دارد که ما تولید نمی‌کنیم؛ مثلا کاغذهای مورد نیاز کودک و نوجوان و کاغذهای گلاسه.  

 او با بیان این‌که به دنبال تهیه کاغذ مورد نیاز کشور هستیم با اشاره به انتقاداتی که درباره کیفیت کاغذ ایرانی وجود دارد، گفت: آقای مدیرمسئول روزنامه‌ای آمده به من می‌گوید این کاغذ ایرانی در چاپ پاره می‌شود، رول‌ها یک‌جوری است. کارخانه مازندران همه هفته‌نامه‌های استان مازندران و ۱۰ روزنامه دیگر را نشان می‌دهد که با این کاغذ دارد منتشر می‌شود. همین الان  منتشر می‌شود. یا در انتقاداتی می‌گویند، کاغذ ایرانی چهاررنگ درنمی‌آید، شما کتاب‌های درسی بچه‌ها را دیده‌اید، کتاب‌ها رنگی است.  ۱۵۵ میلیون  جلد کتاب درسی با همین کاغذ منتشر شده است. کتاب‌های درسی چهاررنگ است؛ چطور منتشر شده است؟

 وزیر ارشاد در ادامه بیان کرد: نمی‌خواهیم با کسی بحث کنیم اما الان ۱۵۵ میلیون جلد کتاب درسی منتشر می‌شود که صفر تا صدش کاغذ ایرانی است. ما (مجموعه وزارت ارشاد) نیز داریم هزارتن کاغذ به ناشران می‌دهیم. آقای احمدوند و رمضانی و بچه‌های ما ماهی ۱۰۰۰ تن کاغذ توزیع می‌کنند. سال گذشته در تالار رودکی جشنی گرفتیم و  اولین قرآن چهاررنگ را با کاغذ مازندران رونمایی کردیم که خیلی قشنگ بود. با  این وجود بر کیفیت تأکید داریم زیرا داریم تسهیلات می‌دهیم. ان‌شاءالله در بهمن‌ماه به کارخانه کاغذ شیراز می‌رویم.

  او درباره ایجاد «شهرک صنایع خلاق فرهنگی»، اظهار کرد: دوستان ما به دنبال راه‌اندازی «شهرک صنایع خلاق فرهنگی» بودند؛ یک ‌فصل از سندهای تحول دولت به اقتصاد فرهنگ اختصاص‌یافته است. هفته گذشته طرح «دهکده [شهرک] صنایع خلاق فرهنگی» را در شورای هنر تصویب کردیم. دو زمین نامزد ایجاد این دهکده هستند؛ یک زمین ۱۵ هکتاری در قشم که در کنار دریا واقع شده و جای خوبی است و زمین دیگر در تهران است. ان‌شاءالله در چند روز آینده یکی از این دو زمین را انتخاب خواهیم کرد.

 اسماعیلی در ادامه سخنان خود با بیان این‌که تمایل دارد این شهرک در قشم راه‌اندازی شود، گفت: به چند دلیل مایلم این اتفاق در قشم بیفتد، یکی این‌که می‌تواند نقطه کانونی [هاب] منطقه خلیج‌فارس شود، دلیل دیگرم باتوجه‌به جایگاه قشم است. ما باید از حالت انفعال درآمده و در حالت تعامل قرار بگیریم.
 

او سپس با اشاره به این‌که به دنبال راه‌اندازی چند نقطه کانونی در کشور هستند، توضیح داد: در دوساله اخیر دنبال ایجاد چند نقطه کانونی در نقاط مختلف کشور برای موضوعات مختلف فرهنگی هستیم؛ مثلاً در «قشم» به دنبال ایجاد شهرک صنایع خلاق فرهنگی هستیم، با شهرداری «مشهد» کاری را شروع کردیم درباره ایجاد مجموعه رسانه‌ای برای کشورهای منطقه آسیای میانه، آسیای مرکزی و افغانستان که به‌زودی خبرهایش را اعلام خواهیم کرد. در «تبریز» با همکاری بنیاد آذربایجان برنامه‌هایی را برای کشورهای قفقاز جنوبی، قفقاز شمالی مثلاً جمهوری‌های داغستان، چچن، روسیه و شهر دربند داریم. در خوزستان نیز به این هم نحو. چند نقطه اصلی را در نظر داریم؛ مثلاً در همین مازندران و در شهر «رامسر»، جشنواره منطقه‌ای سینمای کشورهای حوزه دریای خزر خواهیم داشت که به‌زودی برگزار خواهیم کردیم. آقای خزاعی همه این کشورها را رفته و کارهایش انجام شده است.

  او خاطرنشان کرد: مجموعه تحولاتی که رخ‌ داده در حوزه دیپلماسی فرهنگ و هنر تعریف می‌شود که این موضوع مسئله مهم ماست و این طرح‌ها، در این حوزه پیش‌برنده هستند. موضوعات مطرح‌شده، پروژه‌های مهم ما هستند که تاکنون آن‌ها را رسانه‌ای نکرده‌ایم. این دست فعالیت‌ها کارهای بزرگ و بلند فکرکردن اولیه ما هستند که یکی‌یکی دارند اجرایی می‌شوند.
 

وزیر ارشاد در ادامه سخنان خود، ایجاد «خانه جشنواره» را از دیگر طرح‌هایی اعلام کرد که قرار است در منطقه ۶ تهران راه‌اندازی شود.
 به گفته او حدود یک سال و نیم است که به دنبال تملک زمینی هستند و تملک آن در مراحل آخر قرار دارد. قرار است این ساختمان ۲۰ طبقه و بر اساس معماری ایرانی و اسلامی باشد.
 

وزیر ارشاد درباره این‌که این مکان آیا صرفاً محلی برای جشنواره‌ها خواهد بود و یا نمایشگاه کتاب هم شاملش می‌شود، گفت: صرفاً جشنواره‌ها؛ نمایشگاه کتاب در مصلی و در مساحتی نزدیک به دو میلیون مترمربع است که مساحت بی‌نظیری است و این مساحت را در هیچ جا نمی‌توانیم فراهم کنیم. البته این‌که نمایشگاه در مصلی برگزار شود یا نه بحث دیگری است.

 اسماعیلی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره معافیت مالیاتی ناشرانی که از معافیت صددرصدی به ۲۵ درصد رسیده و این‌که او نیز در هیئت دولت به این مسئله انتقاداتی داشته، توضیح داد: زمانی که در هیئت دولت، لایحه مطرح شد، پیشنهاد اصلاح دادم که پیشنهاد اصلاح من تصویب شد و نسخه لایحه برای اصلاح رفته است.
 

او درباره اصلاحیه لایحه نیز با بیان این‌که معافیت مالیاتی تقریباً به‌صورت قبل است، گفت: اتفاق مهم دیگری افتاده است؛ اینکه عواید بخش فرهنگ و هنر و مالیات‌هایی که در این حوزه اخذ می‌شود، به صندوق هنر واریز می‌شود. من‌بعد با تصویب لایحه هرچه مالیات از اصحاب فرهنگ و هنر گرفته می‌شود، پولش از خزانه به‌صورت مستقیم به صندوق هنر می‌رود که این موضوع اتفاق مهمی برای هنرمندان است.
 

او با بیان این‌که هنر در «صندوق هنر» یک نام اختصاری است و به معنای عام هنر نیست، گفت: «هـ» می‌شود هنرمند، «نون» می‌شود نویسندگان و «ر» می‌شود روزنامه‌نگاران. این هنر به معنای به معنای عام نیست؛ بلکه کلمه اختصاری است. البته ما اصحاب قرآن و عترت را هم در مجلس اضافه کردیم. با اجرایی‌شدن بند ح، ۵۰ درصد منابع مستقیم به صندوق هنر می‌آید که این اتفاق مهم‌ترش است. این صندوق می‌تواند همه نوع تسهیلات ارزان‌قیمت را ارائه دهد چنانچه ساخت مسکن را شروع کرده‌ایم.

 وزیر ارشاد همچنین درباره بودجه فرهنگ و هنر و اقداماتی که برای سال آینده انجام شده است، گفت: برای سال آینده وضعیت تبصره ۹ بند ح تثبیت شده است که هم در لایحه برنامه هفتم وجود دارد و هم لایحه بودجه ۱۴۰۳ آمده است؛ امسال عدد ۲۳ هزار میلیارد تومان بود که این عدد یک درصد بودجه شرکت‌ها و بانک‌هاست و در سال آینده به ۳۵ هزار تا می‌رسد. این میزان ظرف عمومی فرهنگ است و اختصاصی به ارشاد ندارد. ما در حوزه‌های مختلف مثلاً در یارانه کتاب، هزار میلیارد تومان بن گذاشتیم که در مقاطع مختلف سال، در اختیار ناشران و کتاب‌فروشی‌ها، نویسندگان، خریداران، دانشجویان، استادان، دانش‌آموزان و طلاب قرار بگیرد و این پیش‌بینی را داشتیم که این بن‌های خرید را در طول سال به‌صورت متناوب افزایش دهیم تا چرخه اقتصاد کتاب فعال‌تر شود.

وزیر ارشاد همچنین درباره اندیشیدن تمهیدی برای محل برگزاری نمایشگاه کتاب تا از خانه‌به‌دوشی دربیاید، گفت: ما برای نمایشگاه جا کم نداریم، نمایشگاه به‌صورت سنتی در محل نمایشگاه بین‌المللی تهران بوده که برگزار می‌شد. مجموعه دیگر مجموعه مصلی است که الحمدلله بخش‌های زیادی از مصلی آماده شده است و سال گذشته در ۱۴۰ هزار متر نمایشگاه دایر کرده بودیم و امسال می‌توانیم این میزان را تا ۲۰۰ هزار متر افزایش دهیم. الان مشکل جا نداریم. محل سوم هم مجموعه شهر آفتاب است. در هیچ جای دنیا برای نمایشگاهی که سالی یک‌بار برگزار می‌شود، محلی را معطل نمی‌کنند. من این خانه‌به‌دوشی را درباره جشنواره‌ها قبول دارم؛ زیرا آنجا نیاز به جایی داریم که ما می‌خواهیم با ایجاد خانه جشنواره آن‌ها را از خانه‌به‌دوشی درآوریم، برای برگزاری نیاز به مجموعه سالن‌هایی داریم که در این دولت کلنگش را به زمین می‌زنیم. این اقدام مثل درخت گردوست دیگران زحمتش را کشیدند و ما داریم از تلاش‌هایشان استفاده می‌کنیم. ما نیز تلاش می‌کنیم کارها جلو بیفتد و هر زمان افتتاح شد اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه استفاده‌اش را ببرند و این مجموعه سالیان سال برای مردم و هنرمندان بماند.

  

 انتهای پیام

  • جمعه/ ۱۰ آذر ۱۴۰۲ / ۱۲:۰۰
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 1402091006742
  • خبرنگار : 71451