کمبود مهمات و نبود امید؛ جنگ اوکراین چه می‌شود؟

اوکراین با واقعیت کسری گلوله‌های توپ ۱۵۵ میلیمتری پس از آغاز جنگ غزه روبرو شده و حال این سوال پیش می‌آید: کی‌یف چقدر می‌تواند به این وضعیت ادامه دهد؟

به گزارش ایسنا، شبکه خبری راشاتودی در گزارشی می‌نویسد: ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین به رسانه‌های غربی شکایت کرده که تحویل گلوله‌های توپ ۱۵۵ میلیمتری از ناتو از آغاز جنگ غزه کاهش یافته است.

او گفت: آنها واقعا روند ارسال این گلوله‌ها را کاهش داده‌اند. این چیزی نیست که آمریکا گفته بود؛ "ما اوکراین را به هیچ وجه رها نمی‌کنیم." نه اینطور نیست، هر کسی برای انبار مهمات خودش می‌جنگد.

رسانه‌های آمریکایی از قول مقام‌های اوکراینی گزارش دادند که تامین گلوله‌های توپ اخیرا بیش از ۳۰ درصد کاهش داشته است. مقام‌های دفاعی آمریکا استدلال می‌کنند که کاهش ارسال این مهمات به آنچه در غزه اتفاق می‌افتد، اصلا ربطی ندارد.

"آناتولی ماتویچوک"، کارشناس مسائل نظامی و سرهنگ بازنشسته که در عملیات سوریه و افغانستان تجربه دارد، گفت: در اصل، یک کاهش جدی در جنگ اوکراین دیده می‌شود. از همه اینها گذشته، اوکراین ظرفیت تولید مهمات مانند غرب را ندارد. اکنون آنها واقعا به مشکل برخورده‌اند. آنها شاید بتوانند گلوله‌های دوران شوروی را تولید کنند اما ظرفیت صنایع آنها در نتیجه حملات روسیه از بین رفته است. زلنسکی واقعا با مساله گلوله و مهمات در خط مقدم روبروست.

ماتویچوک همچنین توضیح داد که در حال حاضر روسیه ۲۵ هزار تا ۵۰ هزار گلوله با کالیبرهای مختلف در هر روز استفاده می‌کند. اوکراینی‌ها اکنون تنها ۷۰۰۰ تا ۱۱ هزار گلوله دارند. در عوض، آنها بیشتر روی فعالیت‌های تروریستی مانند تیراندازی به سوی غیرنظامیان متمرکز هستند.

این سرهنگ بازنشسته همچنین خاطرنشان کرد، درحالیکه ارتش اوکراین هنوز به مناطقی از دونباس حملات بی امان دارد، فعالیتش در خط مقدم کم شده است.

وی ادامه داد: زلنسکی در قدرت هوایی دست برتر ندارد. قدرت توپخانه و تسلیحات دور برد این کشور هم باید از انگلیس، آمریکا و آلمان باشد که کاهش یافته است. معتقدم که در آینده‌ای نزدیک شاید در دوران یخبندان زمستان امسال، آنها به دلیل کمبود قدرت آتش شکست سنگینی متحمل شوند. تلفات نظامیان اوکراینی همین الان هم بالاست به طوریکه به گفته سخنگوی وزارت دفاع روسیه، تا یکهزار نفر هم کشته شدند. من به عنوان یک فرد نظامی، می‌دانم که این تلفات خیلی سنگین است.

 آیا ایالات متحده به سرمایه گذاری در جنگ نیابتی در اوکراین ادامه می‌دهد؟

اوضاع زمانی پیچیده می‌شود که بودجه نظامی اوکراین که پیشتر توسط واشنگتن با تصویب کنگره تخصیص داده شده بود، در حال حاضر نسبتا کم است. آخرین بسته کمک نظامی ایالات متحده به مبلغ ۱۰۰ میلیون دلار که توسط لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا در سفر اخیرش به کی‌یف اعلام شد، از همین بودجه موجود به دست آمده است. در همین حال، نمایندگان جمهوری خواه کنگره با بسته کمکی جدید ۶۱ میلیارد دلاری به اوکراین که از سوی جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا درخواست شد، مخالف هستند.

در آغاز نوامبر سال جاری میلادی، مجلس نمایندگان آمریکا تحت کنترل جمهوری‌خواهان یک لایحه برای تامین ۱۴.۳ میلیارد دلار کمک مالی به اسرائیل را تصویب کردند و بودجه کمک به اوکراین تحت شعاع آن قرار گرفت. بعدا، سنا این ابتکارعمل را برای مجبور کردن جمهوری خواهان به منظور رسیدگی به یک بسته مشترک کمک مالی به اسرائیل-اوکراین متوقف کرد.

گفت‌وگوها در این باره همچنان در جریان است اما "مارجوری تیلور گرین"، نماینده جمهوری‌خواه هشدار داده که اگر مجلس نمایندگان به میلیاردها دلار کمک به کی‌یف در میانه بحران امنیت مرزی داخلی ایالات متحده چراغ سبز نشان دهد، پایگاه جمهوری خواهان که جورجیاست با تنش روبرو می‌شود. بر اساس نظرسنجی‌ها، ۵۹ درصد از رای دهندگان جمهوری خواه می‌گویند دولت پول زیادی صرف اوکراین می‌کند.

"آناتولی ماتویچوک" در ادامه گفت: یک کشمکش سیاسی داخلی در حال روی دادن در آمریکاست. آمریکا دارد یک کار بسیار وحشتناک علیه ما راه می‌اندازد چون امیدور است که روسیه در جنگ با اوکراین شکست بخورد و آنها از این مخمصه بیرون می‌آیند. اما در اصل آنها از این بحران بیرون نمی‌آیند بله خودشان را بیش از پیش در آن دفن می‌کنند.

وی افزود: چه ترامپ به قدرت برسد یا دی سانتیس یا بایدن، برای روسیه فرقی ندارد چون آنها آمریکایی هستند و مهمترین وظیفه آنها رفاه آمریکاست. رفاه آمریکایی در اولویت است و این امر به توسعه شاخص صنایع نظامی این کشور بستگی دارد. به همین دلیل آنها از هر فرصتی برای افزایش و گسترش این شاخص استفاده می‌کنند تا جنگ نیابتی خود را تامین کنند و تا مادامی که بتوانند این کار را انجام می‌دهند. حالا سوال اینجاست که آیا آنها از پس این کار بر می‌آیند؟ خوب باید تا پایان نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا صبر کرد. چون بسیاری از اعضای کنگره و سناتورهای آمریکایی می‌گویند "خوب صبر کنید ما بدهی داریم. ما مشکلات داخلی داریم. ما جامعه‌ای متفرق و از هم جدا افتاده داریم."

آیا اروپا مهمات بیشتری برای کی‌یف می‌فرستد؟

اخیرا بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان اذعان کرد که بعید است اتحادیه اروپا به هدف خود در ارسال یک میلیون گلوله توپخانه به اوکراین در یک سال که مارس ۲۰۲۴ است، دست پیدا کند. مشکل اینجاست که اوکراین بیش از آنکه آمریکا و متحدان ناتو بتوانند تولید کنند دارد مهمات خرج می‌کند.

زلنسکی همین اواخر به رسانه‌ها گفته بود:‌ اکنون انبارهای مهمات ما خالی است و یک حقیقتی وجود دارد که یکسری کشورها نمی‌توانند مهمات به ما بدهند. این برای ما کافی نیست.

به گفته "آناتولی ماتویچوک"، خالی شدن انبارهای تسلیحاتی اتحادیه اروپا تنها بخشی از مشکل است؛ اروپایی‌ها درباره ارسال مهمات و پول بیشتر به اوکراین دچار تردید شده‌اند.

وی افزود: اکنون در هلند ما می‌بینیم که فردی که در انتخابات اخیر پیروز شده امکان پذیر بودن تامین سلاح یا تجهیزات به اوکراین را زیر سوال برده است. فکر می‌کنم که اروپا خودش در وضعیتی نا بسامان قرار گرفته است. گاز ندارد یا گاز خیلی گران است و اقتصادش هم دچار مشکل شده است. آلمانی‌ها می‌بینند که دارند از سوی آمریکایی‌ها اغوا می‌شوند. فکر می‌کنم همزمان با ادامه درگیری اوکراین، اروپا دارد خودش را از آن دور می‌کند چون به گدایی افتاده است. آنها باید مشکلات خودشان را حل کنند نه برای اوکراین را.

این کارشناس امور نظامی همچنین تردید دارد که اروپا در آینده نزدیک اقتصاد خود را بر تولید گلوله توپ و تجهیزات نظامی متمرکز کند تا نیازهای کی‌یف را برآورده کند.

وی خاطرنشان کرد: این مورد قبول اروپا نیست بلکه برای آمریکا خوب است چون آمریکایی‌ها بازار سلاح اروپا را به دست گرفته‌اند. اروپا عادت کرده که هر چیزی را آماده بخرد. جهت گیری مجدد اقتصاد اروپا برای نظامی سازی و تولید سلاح برای آنها سودی ندارد. واقعیت این است که هیچکس آنها را به بازار راه نمی‌دهد. برای همین عقل حکم می‌کند که اقتصاد خودشان را نابود نکنند. فکر می‌کنم حتی کشورهای توسعه یافته مانند فرانسه و آلمان نیز دوست ندارند اقتصاد خود را با استانداردهای نظامی سازگار کنند. آنها می‌توانند تولیدات خود را کمی افزایش دهند اما اقتصاد نظامی خود را با سرعتی دیوانه‌وار توسعه نمی‌دهند.

این کارشناس نظامی خاطرنشان کرد: تحت این شرایط، روسیه باید منتظر بماند. یک نقطه عطفی وجود دارد و آن خروج احتمالی اوکراین از مواضعش یا مطرح کردن مذاکرات صلح توسط کی‌یف است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۴ آذر ۱۴۰۲ / ۲۳:۲۰
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1402090402378
  • خبرنگار : 71129