بهمن بنایی در گفتوگو با ایسنا در خصوص مبارزه با حشرات و جوندگان خانگی، اظهار کرد: گاهی شاهد حضور سوسکها و یا جیرجیرکها در محیط زندگی هستیم و این حشرات برای انسان ایجاد مزاحمت میکنند و از گذشته هم این مشکل وجود داشته است.
وی با بیان اینکه راههای مبارزه با این حشرات به منظور حفظ سلامت انسان مهم است، افزود: تعدادی از این حشرات سوسکها و یا سوسریها هستند که به علت نیاز خودشان به محل زندگی انسانها ورود پیدا میکنند.
مدیر گروه بهداشت محیط وحرفه ای مرکز بهداشت استان با اشاره به راههای ورود حشرات و جوندگان خانگی به محل زندگی، اظهار کرد: یکی از حشرات و جوندگان خانگی همان سوسکها هستند که به عنوان سوسک حمام و فاضلابروها از آنها نام برده میشود که امروزه شاهد ۳۰ گونه از این حشرات و یا سوسکها هستیم که در محیط زندگی انسان راه پیدا کردند و بیشترین راههای ورود آنها از طریق فاضلابروهای شهری به محل زندگی هستند.
بنایی تصریح کرد: راه ورود حشرات و جوندگان به محل زندگی از طریق خریدهایی است که انجام میدهیم و برای نگهداری آنها از کیسه و کارتون استفاده میکنیم و همچنین با وارد شدن مبلمان و وسایل چوبی به منزل این سوسریها ممکن است در بین درز و شکافهای آنها از قبل تخمگذاری کرده باشند و وارد محیط زندگی ما شوند.
وی در ادامه افزود: به طور کلی این سوسریها از طریق ترشح بدن خودشان و یا جدا شدن پوستشان که بسیار آلوده است میتوانند با تماس با مواد غذایی که به صورت رو باز بوده، در محل منزل وارد شوند و عوامل بیماریزا را انتقال دهند حتی میتوانند ایجاد آلرژی، بیماری باکتریایی مثل اسهال، وبا و حصبه را به انسان انتقال دهند و در بعضی مواقع حتی بیماری فلج اطفال نیز مشاهده شده است.
مدیر گروه بهداشت محیط وحرفه ای مرکز بهداشت استان با اشاره به اینکه سوسکهایی که امروزه در منزل وجود دارد و مشاهده میکنیم بیشتر از نوع سوسکهای آلمانی هستند، افزود: از نوع آمریکایی و آفریقایی هم وجود که در کشور ما سوسک نوع آلمانی بیشتر است و این نوع سوسکها میتوانند در طول سال تا شش بار تخم گذاری کنند.
بنایی با اشاره به راهکارهای جلوگیری از ورود سوسریها به محل زندگی، تاکید کرد: ابتدا باید شرایط آب، غذا و سرپناه را برای آنها ناامن کنیم که معمولاً این سوسکها در روزهایی که هوا روشن است در مکانهای تاریک، مرطوب و گرم بیشتر پناه میبرند و در آنجا میمانند و در شبها که هوا تاریک میشود وارد آشپزخانه، سرویس بهداشتی و حمام میشوند که نیاز است برای از بین بردن آنها موارد غذایی را از دسترسشان دور نگه داریم. به طور کلی یک سوسک میتواند بدون غذا خوردن و بدون آب یک هفته زندگی کند اگر بتوانیم دسترسی آنها را به این موارد کم کنیم باعث از بین رفتن آنها میشویم.
وی در ادامه افزود: اولین و مهمترین روش، بهسازی محیط است و از طرفی از روشهای فیزیکی و شیمیایی نیز میتوان استفاده کرد اما پاکسازی محیط و نظافت روزمره و دفع باقیمانده آب و مواد غذایی در محل زندگی بهترین راه کنترل است و باید در مکانهایی مانند آشپزخانه و حمام جلوی کفشوی را ببندیم.
مدیر گروه بهداشت محیط وحرفهای مرکز بهداشت استان با اشاره به اینکه برخی افراد استفاده از سموم را مدنظر قرار میدهند، افزود: در این روش بایستی سم به تخم و یا کپسول سوسکها تماس مستقیم برقرار کند تا از بین بروند در غیر این صورت تخمها سالم میمانند و پس از خارج شدن وارد محیط زندگی میشوند.
وی با تاکید بر اینکه سمها باید با دوز مشخصی استفاده شوند، اظهار کرد: در غیر این صورت سوسکها به سم مقاوم شده و اثری بر حشرات نخواهند داشت و تعداد آنها روز به روز افزایش پیدا خواهند کرد.
بنایی با تاکید بر اینکه قبل از استفاده از سموم باید مواد غذایی از محل دور شود و همچنین کودکان در محلهایی که سم باقیماند وارد نشوند، عنوان کرد: گاهی افراد برای از بین بردن حشرات از نفت و گازوئیل استفاده میکنند که این روش در صورتی مؤثر خواهد بود که به طور مسقیم نفت و گازوئیل به حشرات برخورد کند.
بنایی با اشاره به اینکه وارد کردن ضربه به بدنه حشرات خانگی کار اشتباهی است، خاطرنشان کرد: برخی سوسکها و یا سوسریها را بر روی سطح از بین میبرند که با وارد کردن ضربه محتویات بدن سوسک به بیرون ریخته میشود وباعث انتقال عوامل بیماریزا به محیط میشود. نیاز است سریعاً لاشک سوسک جمع آوری و محیط شست و شو داده شود.
انتهای پیام