کارگران صنایع سوخت‌های فسیلی نگران از دست دادن شغل خود نباشند

خبر خوب برای کارگران انرژی سوخت فسیلی این است که بسیاری از مهارت‌های آنها در اقتصاد سبزتر قابل انتقال هستند.

بر اساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد در سال ۲۰۲۳، سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر در حال افزایش اما انتقال انرژی کند شده است. با توجه به اهمیت روزافزون تولید برق پاک برای کشورهای سرتاسر جهان، رشد بازار انرژی‌های تجدیدپذیر با چنین سرعتی تعجب‌آور نیست.

نتایج گزارش جدید نشان می‌دهد که تعداد مشاغل انرژی‌های تجدیدپذیر در دهه گذشته تقریباً دو برابر شده زیرا سرمایه‌گذاری‌ها در بادی، خورشیدی، برق آبی، سوخت‌های زیستی و سایر فناوری‌های انرژی تجدیدپذیر همچنان در حال افزایش است. بر اساس ارقام جدید آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر و سازمان بین‌المللی کار یک میلیون نفر در سال ۲۰۲۲ در سراسر جهان به صنعت انرژی‌های تجدیدپذیر پیوستند.

آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA) در بررسی انرژی‌های تجدیدپذیر سالانه ۲۰۲۳ اعلام کرد که ارزش سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر ۴۳ درصد از ۳۴۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ به ۴۹۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است.

نتایج این گزارش نشان می‌دهد، این مورد به اشتغال در انرژی‌های تجدیدپذیر کمک می‌کند که تعداد مشاغل در سراسر جهان از ۷.۳ میلیون در سال ۲۰۱۲ به ۱۳.۷ میلیون در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است.

انرژی خورشیدی همچنان سریع‌ترین بخش در حال رشد در مشاغل انرژی‌های تجدیدپذیر است. تقریباً ۴.۹ میلیون شغل در سال ۲۰۲۲ در این حوزه ثبت شد که بیش از یک سوم کل نیروی کار بخش انرژی‌های تجدیدپذیر است. انرژی آبی و سوخت‌های زیستی هر کدام حدود ۲.۵ میلیون شغل در سال ۲۰۲۱ ایجاد کردند، در حالی که انرژی بادی ۱.۴ میلیون شغل ایجاد کرد.

این گزارش نشان می‌دهد که انرژی‌های تجدیدپذیر در حال جذب سرمایه‌گذاری فزاینده است که منجر به ایجاد شغل در تعداد فزاینده‌ای از کشورها می‌شود. خبر خوب برای کارگران انرژی سوخت فسیلی این است که بسیاری از مهارت‌های آنها در اقتصاد سبزتر قابل انتقال هستند.

مشاغل انرژی‌های تجدیدپذیر طی ۱۰ سال تقریبا دو برابر شده و به ۱۳.۷ میلیون شغل رسیده است و چین با بیش از ۵ میلیون شغل در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر در جهان پیشتاز است.

مشاغل انرژی پاک و تجدیدپذیر در سراسر جهان وجود دارند اما بزرگترین و سریعترین نیروی کار، در آسیا در حال رشد است. چین در زمینه اشتغال انرژی‌های تجدیدپذیر با بیش از ۵.۵ میلیون شغل و ۴۱ درصد از کل جهان، غالب است. این کشور بر تولید پنل‌های خورشیدی تسلط دارد و تقریباً نیمی از کسانی که در این زمینه کار می‌کنند را استخدام می‌کند. برای مثال، مهارت‌های کسانی که روی سکوهای نفتی دریایی کار می‌کنند برای مزارع بادی دریایی مفید است.

برزیل، هند و اتحادیه اروپا نیز کارفرمایان بزرگ انرژی‌های تجدیدپذیر هستند. آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر گفت که بیشتر تاسیسات انرژی‌های تجدیدپذیر در این مناطق است که نقش کلیدی در تولید تجهیزات و خدماتی دارند.

این گزارش در مورد تعادل جنسیتی نشان می‌دهد که نیروی خورشیدی زنان بیشتری را نسبت به سایر بخش‌های تجدیدپذیر، در ۴۰ درصد از مشاغل تمام وقت، استخدام می‌کند. این تقریباً دو برابر اشتغال زنان در انرژی باد (۲۱ درصد مشاغل تمام وقت) و بخش نفت و گاز (۲۲ درصد مشاغل تمام وقت) است.

زنان، جوانان و اقلیت‌ها هنوز در مشاغل انرژی‌های تجدیدپذیر کمتر حضور دارند و آموزش و دسترسی برابر به مسیرهای شغلی در صنعت انرژی با تسلط مردانه مورد نیاز است.

این گزارش پیش‌بینی می‌کند که میلیون‌ها شغل اضافی در انرژی‌های تجدیدپذیر طی سال‌ها و دهه‌های آینده ایجاد خواهد شد اما باید با اقداماتی ازجمله بازآموزی کارگران صنایع سوخت‌های فسیلی همراه باشد.

کاهش هزینه فناوری‌های انرژی‌های تجدیدپذیر و سیاست‌های طراحی شده برای سرعت بخشیدن به دور شدن از سوخت‌های فسیلی که به گرمایش جهانی و بحران آب‌وهوایی کمک می‌کنند، باعث پذیرش انرژی‌های تجدیدپذیر می‌شوند اما پیشرفت بسیار ناکافی باقی مانده است.

نتایج همچنین نشان داد که برای دستیابی به انتقال انرژی به‌گونه‌ای که به بشریت اجازه می‌دهد «اولویت‌های اقلیمی و زیست‌محیطی فوری» را برآورده کند، به سرمایه‌گذاری‌ها و تأسیسات تسریع‌ شده قابل توجهی نیاز است.

محققان افزودند که سرمایه‌گذاری‌های انرژی تجدیدپذیر در بیش از ۱۰ سال، از سرمایه‌گذاری در سوخت‌های فسیلی پیشی گرفته‌اند و سیاست‌های انرژی و آب‌وهوا اکنون در کانون توجه قرار گرفته‌اند اما بحران انرژی ناشی از جنگ روسیه و اوکراین، با کمبود برق و خاموشی در بخش‌های مختلف جهان، چالش‌های مربوط به مقرون به صرفه بودن و دسترسی به انرژی را برجسته کرد. کشورها نیز امنیت انرژی را در اولویت قرار داده‌اند.

از ۱۲۰ کشوری که در شاخص انتقال انرژی گزارش محک زده شده‌اند، ۱۱۳ کشور در دهه گذشته پیشرفت کرده‌اند اما تنها ۵۵ کشور امتیاز خود را در این شاخص بیش از ۱۰ درصد بهبود بخشیده‌اند.

تشویق سرمایه‌گذاری در انرژی پاک، ترویج نوآوری و کارایی انرژی و اطمینان از اینکه این گذار به نفع همه بخش‌های جامعه خواهد بود، کلید حفظ انتقال انرژی در مسیر است.

این مطالعه عنوان کرد که کیفیت مشاغل به همان اندازه کمیت آنها اهمیت دارد و برای پیشبرد عدالت اجتماعی، انتقال به آینده انرژی پاک‌تر باید برای همه عادلانه و فراگیر باشد. یک انتقال انرژی عادلانه و فراگیر باید توسعه و تنوع نیروی کار را نیز دنبال کند.

بسیاری از کشورها با حمایت از سیاست‌های صنعتی مناسب، علاقه بیشتری به بومی‌سازی زنجیره‌های تامین و ایجاد شغل در داخل کشور نشان می‌دهند. این مورد با تمایل روزافزون برای کاهش ناامنی‌های عرضه انرژی همراه است.

چین چندین سال است که مجموعه وسیعی از این سیاست‌های صنعتی را با موفقیت دنبال کرده است و اخیراً اتحادیه اروپا، هند، ژاپن، آفریقای جنوبی و ایالات‌متحده ابتکاراتی را برای تحریک تولید داخلی اعلام کرده‌اند، با این حال، کشورها باید راه‌هایی برای ترکیب تلاش‌های بومی‌سازی با همکاری جهانی مستمر در تعقیب یک انتقال انرژی بلندپروازانه بیابند.

تصور می‌شود که بازار بریتانیا می‌تواند در سال‌های آینده شاهد رشد بیشتری باشد، با این حال، بسیاری در مورد تعهد دولت به صنعت نگران شده‌اند.

نتایج گذشته حاکی از آن است که با توجه به اینکه ترازو به نفع انرژی‌های تجدیدپذیر است، انتظار می‌رود که تعداد افرادی که در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر کار کنند تا سال ۲۰۳۰ به ۲۴ میلیون نفر برسد که بیش از جبران از دست دادن مشاغل سوخت‌های فسیلی و تبدیل شدن به یک محرک اقتصادی بزرگ در سراسر جهان است.

رشد باورنکردنی بخش انرژی های تجدیدپذیر در دهه گذشته پتانسیل آن را برای ایجاد آینده‌ای پایدارتر و عادلانه نشان می‌دهد و از آنجایی که تقاضا برای مشاغل انرژی‌های تجدیدپذیر همچنان در حال افزایش است، صنعت در سال‌های آتی شاهد رشد و شکوفایی بیشتر خواهد بود.

منابع

context.news

positive.news

weforum.org

economymiddleeast.com

ilo.org

irena.org

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۳۰ آبان ۱۴۰۲ / ۰۹:۵۷
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402083021938
  • خبرنگار : 50105