وزیر بهداشت تشریح کرد

راهبردهای دستیابی به مرجعیت علمی

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه در سخنان مقام معظم رهبری راهبردهای دستیابی به مرجعیت علمی مطرح شده است، گفت: مدیریت نظام‌مند عرصه علمی، گفتمان‌سازی علمی، نهضت علمی یادگیری از غرب و شاگرد نماندن مادام‌العمر، تاسیس شرکت‌های دانش‌بنیان، تبادل علمی و ... از جمله راهبردهایی هستند که برای رسیدن به مرجعیت علمی عنوان شده است.

به گزارش ایسنا، دکتر بهرام عین‌اللهی در افتتاحیه نخستین همایش ملی «مرجعیت علمی» که امروز ۲۹ آبان‌ماه با حضور دکتر محمدعلی زلفی‌گل؛ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری،‌ حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه؛ دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر پیمان صالحی؛ معاون پژوهشی وزیر علوم و دکتر سید سروش قاضی‌نوری؛ رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در مرکز همایش‌های بین‌المللی کتابخانه ملی برگزار شد، گفت: مقام معظم رهبری در سال ۱۳۸۴ موضوع مرجعیت علمی را مطرح کردند، ولی در این ۱۸ سال مسؤولین اجرایی گام‌های خوبی برای این موضوع برنداشتند.

وی با بیان اینکه مرجعیت علمی برای ما یک مفهوم اعتقادی است، اظهار کرد: در سوره مجادله به این موضوع اشاره شده است و حضرت علی(ع) نیز فرموده‌اند که دانش، سلطنت و قدرت است. در کوبا رئیس‌جمهوری همین موضوع را اشاره کرد و ما اگر می‌خواهیم در مقابل امپریالیسم بایستیم، باید دانش خود را افزایش دهیم.

وزیر بهداشت در مورد مفهوم مرجعیت علمی، گفت: مرجعیت علمی بهره‌برداری بهینه از مجموعه منابع کشور برای حرکتی منظم و پیوسته از ‌موقعیت موجود به وضعیت بالاتر است.

وی با بیان اینکه مرجعیت علمی در اسناد بالادستی وجود دارد، توضیح داد: در سند چشم‌انداز جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۴۰۴، سیاست‌های کلی علم و فناوری به این موضوع اشاره شده است. همچنین در سیاست‌های کلی سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری نیز به این موضوع تاکید شده است.

عین‌اللهی با بیان اینکه در سخنان مقام معظم رهبری راهبردهای دستیابی به مرجعیت علمی مطرح شده است، گفت: مدیریت نظام‌مند عرصه علمی، گفتمان‌سازی علمی، نهضت علمی یادگیری از غرب و شاگرد نماندن مادام‌العمر، تاسیس شرکت‌های دانش‌بنیان، تبادل علمی و ... از جمله راهبردهایی هستند که برای رسیدن به مرجعیت علمی عنوان شده است.

وی خاطر نشان کرد: انجام کارهایی از جمله شناسایی عالمان و دانشمندان در منطقه و تجلیل از چهره‌های برتر علمی، برنامه‌ریزی رسانه برای ایفای نقش در نهضت علمی، بازگو کردن پیشرفت‌های علمی در سطح جامعه و  ... از جمله راهکارهایی است که می‌تواند در  گفتمان‌سازی علمی مؤثر باشد.

عین‌اللهی در مورد نهضت نرم‌افزاری و تولید علم، توضیح داد: تولید محتوای علمی مورد نیازهای جامعه، تاسیس مراکز تحقیقاتی ماموریت‌گرا، کشف راه‌های میان‌بر در تولید علم و تدوین موضوعات پژوهشی مورد نیاز جامعه می‌توانند به مرجعیت علمی کمک کنند.

وی با بیان اهمیت کرسی‌های آزاد اندیشی در مرجعیت علمی، گفت: حمایت از ایده‌های خلاق، طرح و نقد نظریات علمی در عین رعایت نزاکت و ادب، بالا بردن قدرت تحمل و شنیدن نظارت مختلف از موضوعاتی هستند که می‌توانند به مرجعیت علمی کمک کنند.

وزیر بهداشت به یادگیری از غرب و شاگرد نماندن مادام‌العمر تاکید کرد و گفت: گزینش در استفاده از محصول فکر و عقل و تجربه سایر کشورها ضروری است. همچنین باید به ترجمه خوب و فاخر کتاب‌ها در جهت ورود علوم نوین به کشور توجه داشت. استفاده صحیح از فناوری و فرآورده‌های خوب تمدن غرب و استفاده از پتانسیل علم و فناوری و نظرات دانشمندان دیگر کشورها می‌تواند در این مسیر کمک کننده باشد.

عین‌اللهی با بیان اینکه مشکل اساسی در دانشگاه‌ها نظام تعلیم و تربیت است، خاطر نشان کرد: موضوعاتی مانند تربیت نیروی علمی و دانشجوی متدین در دانشگاه‌ها باید مد نظر قرار گیرد. علاوه بر استفاده از تکنولوژی‌های آموزشی، حتماً باید افرادی را داشته باشیم که استاد باشند. استاد فقط به اسم نیست؛ بلکه هم باید عالم و متدین باشد. بدون روحیه انقلابی رسیدن به مرجعیت ممکن نیست.

وزیر بهداشت تاکید کرد: پرورش استعدادها و تشویق خلاقیت و نوآوری از دیگر اقداماتی است که باید به آن توجه داشت. بازنگری در منابع درسی و کوریکولوم‌های آموزشی باید با نیازهای کشور و منطبق با فرهنگ ایرانی اسلامی باشد.

وی با تاکید بر اهمیت تاسیس شرکت‌های دانش‌بنیان و تجاری‌سازی علوم و فناوری، گفت: استفاده از پتانسیل دانشمندان، متخصصان و شرکت‌های دانش‌بنیان به عنوان پیشران در حوزه نظام سلامت اهمیت دارد. امروز جمهوری اسلامی قوی‌ترین سلامت منطقه را دارد و بسیاری از شاخص‌ها را کسب کرده و توانسته مرجعیت را در منطقه در بسیاری از رشته‌ها به دست آورد.

وی با اشاره به اینکه باید این گفتمان‌سازی مرجعیت علمی در سطح بین‌المللی نیز انجام شود، گفت: تدوین نقشه راه دستیابی به مرجعیت در دانشگاه‌های علوم پزشکی نیز می‌تواند به دستیابی  مرجعیت علمی کمک کند.

عین‌اللهی توسعه پارک‌ها و تضمین خرید محصولات، گسترش ارتباط دانشگاه‌ها و محافل علمی برتر دنیا، خودباوری، حمایت از تحقیقات HSR، ارتقای کیفی تحقیقات کاربردی، ارتقای علوم بین‌رشته‌ای و حمایت از فرصت‌های مطالعاتی، ارتباط جهانی به صورت هدفمند، جذب دانشجویان بین‌المللی در تحصیلات تکمیلی و پسا دکتری می‌توانند مبلّغ خوبی برای جمهوری اسلامی باشند.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۹ آبان ۱۴۰۲ / ۱۴:۱۸
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1402082921383
  • خبرنگار : 30165

برچسب‌ها