علیرضا عسگریان در گفتوگو با ایسنا بااشاره به طرح کالابرگ الکترونیک اظهار کرد: ابعاد این طرح کاملا راهبردی و دارای برشهای مختلفی است که از امروز به بعد میتوانید تاثیر آن را در سفره غذایی مردم به راحتی مشاهده کنید.
وی با اشاره به اینکه کالابرگ الکترونیک طرحی بود که سال گذشته قوام جدی پیدا کرد، گفت: ارز ترجیحی حذف شد و میزان یارانه مردم از ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان، ۸ تا ۹ برابر افزایش پیدا کرد و به مبلغ ۴۰۰ هزار تومان (۳ دهک اول درآمدی) و ۳۰۰ هزار تومان (دهکهای بعدی) رسید. قرار بود با این طرح امنیت غذایی تامین شود و به دلیل اینکه زیرساخت آن وجود نداشت، مردم آن را در جاهای مختلفی مصرف کردند.
معاون وزیر کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: امروز در طرح کالابرگ، دولت قدرت تشویقی قابل قبولی را روی آن مستقر کرده است؛ بهگونهای که خانوارهای دهک یک تا سه درآمدی، اگر ۲۰۰ هزار تومان از یارانه خود را مصرف کنند، ۱۲۰ هزار تومان به آنها داده میشود، مشروط بر اینکه از ۱۱ قلم تعریف شده خریداری کنند؛ این ۱۱ قلم توسط سند امنیت عذایی وزارت بهداشت، حوزههای پژوهشی کمیته امداد و انستیتو تغذیه ایران تعیین شده و اگر این اقلام را مصرف کنند به فقر غذایی مبتلا نخواهند شد.
عسگریان تصریح کرد: دولت برای اطمینان از مصرف این اقلام، آن را به یارانهها متصل کرده و یک امتیاز تشویقی نیز برای آن در نظر گرفته و قیمتها را نیز در سال ۱۴۰۱ متوقف کرده است و هرچقدر به آن تورم بخورد، دولت پرداخت میکند.
اما طبق آنچه که معاون وزیر رفاه گفت، امنیت غذایی به همین خلاصه نمیشود و مسیرهای مختلفی را طی میکند که مهمترین آن رفع مشکلات تغذیهای کودکان است. به کودکان باید توجه ویژهای شود که به فقر غذایی مبتلا نشوند.
وی با طرح این پرسش که چه کسی تشخیص میدهد که کودکی دارای فقر غذایی و نیازمند تغذیه بهتر است؟، توضیح داد: قاعده امر این است که وزارت بهداشت این تکلیف را برعهده دارد. همه ما با کارت سلامت آشنا هستیم و زمانی که کودکی متولد میشود مکلف هستیم کودک را به مرکز بهداشت و خانههای بهداشت ببریم. خانههای بهداشت در تمام مناطق دور افتاده مستقر است. در آنجا وزن، قد و دورسر نوزادان معاینه و ثبت می شود که اگر پایینتر از خط سلامت بیفتد، یک نقیصه وجود دارد و به مادر اعلام میشود که احتمالا کودک نیازمند تغذیه ویژه است.
عسگریان خاطرنشان کرد: این گزارش به دستگاههای مختلف داده میشود و یکی از مهمترین دستگاهها وزارت کار و رفاه اجتماعی است. دولت متمرکز شده و به کودکانی که زیر نمودار سلامت قرار دارند توجه ویژهای میکند.
وی با بیان اینکه دولت باید کاری کند این کودک از تغذیه سالم برخوردار و وارد فضای امنیتی تغذیه شود تا در آینده با مخاطراتی مواجه نشود، ادامه داد: نقطه شروع، تشخیص این کودکان از بازه ۶ ماه تا ۵۹ ماه است. علت انتخاب این بازه این است که در این دوره زمانی مغز کودک رشد میکند. برای این کار باید خانواده را وادار کنیم اقلام غذایی را خریداری کنند که کودک با مصرف آن رشد کند و به خط تعادل برسد. دولت خارج از بحث کالابرگ، این منابع بسیار خوب را تامین کرده است و یک میلیون تومان به ازای هر کودکی که وزارت بهداشت آن را تشخیص داده، در نظر گرفته است؛ به عبارتی بین دهک یک تا پنج، یک میلیون تومان و دهک ۶ و ۷، ۶۰۰ هزار تومان دریافت میکنند و اطمینان دارم که کودک با این مبلغ وارد حوزه امنیت غذایی خواهد شد.
عسگریان با ذکر مثال افزود: در یک خانوادهای که دارای جهار فرزند هستند، دو فرزند مشمول امنیت غذایی هستند و آن خانواده دو میلیون تومان دریافت میکند. امکان دارد خانوادهای دارای سه فرزند باشد و وزارت بهداشت تشخیص لزوم تقویت سفره آنها را داده است این خانواده سه میلیون تومان (یک میلیون تومان به ازای هر فرد) دریافت میکنند.
وی درخصوص خانوادههایی که از این طرح استفاده نکردهاند نیز توضیح داد: این مبلغ همچون کالابرگ به حساب سرپرست خانوار واریز میشود.
معاون وزیر رفاه در پاسخ به این پرسش که آیا سرپرست خانوار میتواند این مبلغ را در همه جا مصرف کند؟ گفت: خیر. در گذشته این ۱۱ قلم استاندارد بود و به دلیل اینکه موضوع کودکان مطرح است به ۱۶ قلم رسیده است و سبزیجات، میوهجات و یکسری از دانههای مغذی به آن اضافه شدهاند
معاون وزیر رفاه گفت: حال اگر خانوادهای استفاده نکند، چند مرحله برای چک وجود دارد. ما در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به صورت میدانی چک میکنیم تا خانواده حتما از بسته غذایی استفاده کند. دوم، وزارت بهداشت است که نمودار سلامتی کودک را به صورت دورهای چک میکند. چه بخواهیم و چه نخواهیم این نمودار به صورت دورهای چک میشود، اما این بار تفاوتی که دارد این است که اگر گزارش داده شود که علیرغم اینکه پرداخت پول و خرید صورت گرفته است، اما نمودار پایین است. در این میان مکانیزمهایی تعریف شده است؛ با خانواده تماس میگیرند و مشاوره میدهند.
عسگریان ادامه داد: حال فرض کنید خانوادهها به هر دلیلی استفاده نکردهاند؛ ماه اول یک میلیون تومان به ازای یک فرزندشان که دچار مشکل تغذیهای بوده به حسابشان واریز شده و از آن استفاده نکردهاند. این پول ذخیره میشود. در ماه دوم نیز در صورتی که استفاده نکنند ذخیره میشود اما اگر ماه سوم استفاده نکنند ذخیره نمیشود. لذا بین یک تا دو ماه فرصت استفاده از آن وجود دارد.
وی با بیان اشاره به اتصال ۱۹۰ هزار فروشگاه و مغازه به طرح بیان کرد: مشخصات این فروشگاهها از طریق برنامه کاربردی «شما» قابل دسترسی است.
معاون وزیر رفاه در بخش دیگری از سخنان با تاکید بر اینکه خانوار مکلف است، پول را فقط برای کودک هزینه کند، گفت: این طرح فرزند ۶ ماهه تا ۶ سال را تحت پوشش قرار می دهد. اما اگر از ۵۹ ماهگی خارج شد، طرحهای حمایتی دیگری هستند که میتوانند پوشش دهند.
عسگریان با بیان اینکه این طرح ماندگاری دارد، گفت: وزارت بهداشت ۱۴۰ هزار کودک را به ما معرفی کرده است. از این تعداد ۱۲۳ هزار و ۵۰۰ نفر مشمول این طرح شدهاند. منابع آن تامین شده و تا چند ماه بعد از انتهای سال دغدغهای در این زمینه نداریم.
عسگریان با اشاره به مرحله اطلاعرسانی گفت: به خانوادههای مشمول طرح، از طریق پیامک اطلاعرسانی میشود که مشمول این طرح هستند و چه مقدار اعتبار در حسابشان است. به نظر خیلی راحت خانوادهها میتوانند اعتبارشان را بودجهبندی و آرام آرام خریداری کنند. در طول مسیر نیز به آنها و کسی که از آن مصرف نکرده باشد، پیامک زده میشود.
وی تاکید کرد: این اعتبار زمانی شارژ میشود که خانواده به مغازههای متصل به بارکدخوان مراجعه کنند؛ این مغازهها همان مغازههایی هستند که از طریق برنامه کاربردی شما قابل شناساییاند.
معاون وزارت رفاه در خاتمه در پاسخ به این سوال که آیا مبلغ ۶۰۰ هزار تومان و یک میلیون تومان قابلیت برداشت دارد؟ اعلام کرد: خانوارها این مبلغ را نمیتوانند در جایی خارج از خرید این ۱۶ قلم استفاده کنند. اگر از میان ۱۶ قلم کالا خریداری شود، به تناسب خرید آن اعتبار کاهش پیدا میکند و پول به حساب مغازه و فروشنده واریز میشود.
انتهای پیام