در سراسر دنیا زنان در مشاغل مختلف مشغول به کار هستند. برخی از این مشاغل از ابتدا برای زنان آسان بوده، اما برخی دیگر مشاغلی است که زنها برای به دست آوردنشان به سختی تلاش کردند، زنان جامعه امروز در مشاغل گوناگون از کارگری و دست فروشی گرفته تا حضور در صحنههای مهم علمی، پزشکی، سیاست و اقتصاد حضور دارند، اما به راستی بهترین شغل زنانه چیست؟
زنان هر نقش دیگری که داشته باشند نقشی که برای عموم آنها ثابت است نقش خانه داریست که زنان حتی در صورت اشتغال خارج از خانه باز هم مایل نیستند آن را به شخص ثالثی بسپارند و ترجیح میدهند خود امور منزل خود و فرزندان را مدیریت کنند.
خانه داری را بسیاری از مردم شغل نمیدانند، برخی هم با تعابیر مانند کار بیمزد و منت، جایگاه آن را کوچک میشمارند، آیا به راستی اینگونه است؟ واقعیت این است که در پشت ظاهر ساده خانه داری ارزشهای بزرگی نهفته است؟ ارزشهایی که دهههای اخیر سرمایهداران و صاحبان کارخانههایی که به دنبال نیروی کار ارزان قیمت بودند، سعی کردند جایگاه آن را کمرنگ کنند.
اینکه زنان حق دارند، قلههای بلند علمی را فتح کرده و در عرصههای مختلف جامعه حضور داشته باشند امری قهری است و هیچ کس نمیتواند منکر آن شود، همه درد و مصیبت از آنجا شروع شد که آنقدر به کار در بیرون خانه بها داده شد که اگر زنانی هم در رفاه مالی کامل بوده و نیازی به کار کردن نداشته باشند از بیان اینکه خانه دار هستند شرمنده شوند! همه بدبختی جوامع از آنجا شکل گرفت که تربیت نسل و پرورش انسان به عنوان اشرف مخلوقات در درجه بعدی اهمیت قرار داده شد.
خانواده جامعه کوچکی است که اجتماع بزرگ انسانها را به وجود میآورد، ترقی و تنزل و صلاح و فساد اجتماع به آن وابسته است و از این رو، اصلاح اجتماع را باید از اصلاح خانواده آغاز کرد. مدیریت این پایگاه حساس زندگی برعهده بانوان است و به عبارت دیگر ترقی و تعالی و صلاح و فساد جامعه در اختیار بانوان و به اراده آنهاست.
خانه داری عبارت است از: اداره خانه، سر و سامان دادن به امور داخلی خانه، کدبانویی و تبدیل خانه به کانون صفا و صمیمیت و محیطی با نشاط برای زندگی.
ارزش خانه داری
خانه داری اگرچه از نظر شرعی بر زن واجب نیست و او حتی میتواند برای کارهای داخلی خانه از شوهرش مزد بگیرد، ولی چنین کاری سنّتی اسلامی است که پایههایش را پیغمبر اکرم (ص) بنا نهاده است و امام علی (ع) و فاطمه زهرا (ع) آن را پذیرفته و زندگی خود را بر اساس آن شکل دادهاند. پیامبر (ص) کارها را میان آنان تقسیم کرد و کارهای خانه را به فاطمه (ع) سپرد و علی (ع) را به انجام دادن کارهای بیرونی موظف نمود.
حضرت فاطمه (ع) در خانه گندم آرد میکرد، خمیر میساخت و نان میپخت، خانه را نظافت میکرد و در یک جمله آن گونه که متعهد شده بود، به کارهای خانه میپرداخت و بر این تقسیم کار بسیار شادمان بود.
نزدیکی زن به خداوند با خانه داری
در ارزش خانه داری همین بس که در روایات، بهترین وسیله برای قرب زن به خدا و کمال معنوی او دانسته شده است. در روایتی میخوانیم که روزی رسول خدا (ص) از اصحابش پرسید: زن چه هنگام به خدا نزدیکتر است؟ پاسخی مناسب داده نشد. حضرت فاطمه (ع)، که از این پرسش با خبر شد، پاسخ داد: «ادْنی ما تَکونُ مِنْ رَبِّها انْ تَلْزَمَ قَعْرَ بَیتِها. زن، زمانی به خدا نزدیکتر است که در خانه بماند». پیامبر اکرم (ص) پاسخ حضرت زهرا (ع) را تأیید کرد و او را پاره تن خود خواند.
روزی رسول خدا (ص) وارد خانه فاطمه شد. دخترش را دید که بر زمین نشسته، با یک دست فرزندش را در آغوش گرفته، شیر میدهد و با دست دیگر با آسیاب دستی گندم آرد میکند. اشک در چشمان حضرت حلقه زد و فرمود: دخترم! تلخیهای دنیا را (تحمّل کن) و بچش تا در آخرت، شیرین کام باشی.
حضرت فاطمه (ع) رضایت خود را بر انجام دادن کارهای خانه اعلام کرده، در پاسخ پدر چنین گفت: الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلی نَعْمائِهِ وَالشُّکرُ عَلی آلائِهِ خداوند را بر نعمتهای بیشمارش شکر و سپاس میگویم.
شایسته آن است که بانوان مسلمان با تأسی از سیره فاطمه زهرا (ع)، پرداختن به کارهای خانه را به عنوان وظیفهای اصلی و یک ارزش اسلامی بنگرند و بهترین حالت برای قرب به خدا و کمال معنوی خود بدانند.
نظر لطف خداوند به زنان خانه دار
پیامبر خدا فرمود: «هر زنی که در خانه شوهر خود، به قصد مرتّب کردن آن، چیزی را جا به جا کند، خداوند عز و جل به او نظر لطف میکند و خدا به هر کس نظر لطف کند، عذابش نمیکند».
شغلی شریف به نام خانه داری که قالبا زنان مسئولیت آن را بر عهده دارند. اما متأسفانه برخی نگاهها در جامعه به این مقوله توجه کمتری دارند و خانه داری را کاری با ارزش نمیدانند.
در مطلب زیر ۱۵ حدیث از رسول گرامی اسلام (ص)و امامان معصوم (ص) در مورد ارزش خانه داری ذکر شده است.
۱. هرگاه زنی برای مرتب کردن خانه چیزی را از جایی به جای دیگر ببرد خداوند به او نظر رحمت میکند.. (پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله)
۲. در هربار شیر مکیدن نوزاد، خداوند ثواب آزاد کردن یک بنده را به زن میدهد. (پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله)
۳. جهاد زن، خوب شوهرداری کردن است. (امام علی علیه السلام)
۴. بهترین زنان زنی است که برای شوهرش خوشبو باشد.
۵. چند گروه از زنان با حضرت زهرا(س) در قیامت محشور میشوند. یکی از آنان زنانی هستند که بر بداخلاقی شوهر خود صبر میکنند. (امام صادق علیه السلام )
۶. هیچ چیز برای زن در شب اول قبر بهتر از رضایت شوهرش نیست. (امام محمد باقر علیه السلام)
۷. یک لیوان آب دست شوهر دادن بهتر از یک سال نماز شب خواندن و روزه گرفتن است. (پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله)
۸. چون زنی به شوهر خود آب گوارایی دهد خداوند ۶۰ گناه او را میبخشد. (پیامر اکرم صلی الله علیه وآله)
۹. هیچ زنی نیست که دیگ غذایش را بشوید، مگر آنکه خدواند او را از گناهان و خطاها میشوید. (فاطمه سلام الله علیها)
۱۰. هیچ زنی نیست که هنگام نان پختن عرق کند، مگر آنکه خداوند بین او و جهنم هفت خندق قرار دهد. (فاطمه سلام الله علیها)
۱۱. هیچ زنی نیست که لباس ببافد (بدوزد)، مگر آنکه خداوند برای هر نخی صد حسنه مینویسد وصد گناه محو میکند. (فاطمه سلام الله علیها)
۱۲. هیچ زنی نیست موی فرزندان خودشانه بزند ولباس آنان را بشوید، مگر آنکه خداوند برای هر مویی حسنهای بنویسد و برای هر موی گناهی را پاک کند واو رادر چشم مردم زینت دهد. (فاطمه سلام الله علیها)
۱۳. بهتر و برتر از همه اینها رضای خدا و رضای مرد از همسرش است. رضای همسر رضای خدا و غضب همسر غضب خدا میباشد. (فاطمه سلام الله علیها)
۱۴. هیچ زنی نیست که با اطاعت همسرش بمیرد مگر آنکه بهشت بر او واجب میشود. (فاطمه سلام الله علیها)
۱۵. هیچ زنی نیست که شوهرش را یکبار آب دهد (یک لیوان) مگر اینکه این رفتار برای او از عبادت یک سال که روزهایش را روزه بگیرد و شبهایش به شب زنده داری مشغول باشد بهتر است وخداوند در عوض هر بار که شوهرش را آب دهد، شهری در بهشت برای او بنا میکند و شصت گناه از او میآمرزد. (امام صادق علیه السلام)
این ۱۵ حدیث نشان میدهد که چقدر جایگاه زن و خانه داری او در منزل ارزش والایی دارد.
به گزارش ایسنا، هیچ مسئلهای همانند اینکه زنان جامعه بدانند، در زمان خانهداری و تربیت فرزند در دامان پر مهر خداوند هستند، نمی تواند روحیه نشاط و شادابی و عزت نفس را در زنان بالا ببرد، دین اسلام گنجینه ای بزرگ و ثروتی عظیم که به همه ابعاد زندگی توجه کرده و نباید از آن غافل شد.
منبع احادیث: کتاب وسائل الشیعه ج ۲ص۳۹
انتهای پیام