آسمان خاکستری اهواز؛ هوایی که راه فرار ندارد

هاله‌ای از دود و غبار سر تا پای اهواز را گرفته و آسمان سیاه و تاریک است، انگار بی‌حد و مرز است؛ دود و هوای کثیف.

در روزهای اخیر آلودگی هوای اهواز آنقدر غلیظ و زیاد است که پل‌های روی کارون که روزی از دوردست‌ها به چشم می‌خوردند، حالا به زحمت دیده می‌شوند. نفس مردم سنگین شده از غبار و دود، راه فراری نیست، محکوم‌اند به بلعیدن دود حتی در خانه‌هایی با در و پنجره‌های بسته.

هوا ایستاده است. اینجا هوا کم است و ریه‌ها خالی از اکسیژن‌اند. اگر باد نیاید و باران نبارد خدا می‌داند تا کی باید راه نفس‌ها بسته باشد و راه مردم به سمت بیمارستان‌ها.

از صنایع گرفته تا آتش‌سوزی بخش عراقی هورالعظیم، آتش زدن کاه و کلش مزارع کشاورزی، آتش‌سوزی مزارع برنج‌کاری، آتش زدن مزارع نیشکر تا آلاینده‌های خودروها همه دست به دست داده‌اند تا اهواز نفس نکشد. آتش‌سوزی‌های سایت برومی، محل قدیمی پسماند اهواز هم قوز بالا قوز شده است.

به گزارش ایسنا، مدت‌ها است که اهواز روزی با هوای "پاک" ندیده است. هوا کثیف و سیاه است اما با آغاز فصل پاییز، تعداد روزهای آلوده اهواز بیشتر شده و شاخص آلودگی‌ها در روزهای جمعه و شنبه (۱۹ و ۲۰ آبان‌ماه) به مرز بسیار ناسالم و بنفش رسید. 

مدرسه رفتن در هوای "بسیار ناسالم"

قبلا تا شاخص آلودگی هوا به بالای ۱۵۰ می‌رسید، دم‌دستی‌ترین کار یعنی تعطیلی را انتخاب می‌کردند اما حالا با وضعیت "بسیار ناسالم" هوا هم خبری از تعطیلی نشد و بعد از قرار گرفتن اهواز در این دو روز در وضعیت بسیار ناسالم، تنها فعالیت مدارس در روز یکشنبه (۲۱ آبان‌ماه) در اهواز، باوی، کارون و الهایی غیر حضوری شد. این در حالی است که کودکان اهواز در روزهای با وضعیت بنفش و بسیار ناسالم هم به مدرسه رفتند.  

سال‌ها است، اهواز با هوای آلوده دست و پنجه نرم می‌کند، مردم تنها وعده‌ها را می‌شنوند، وعده‌هایی که هیچوقت عملی نشده‌اند و حالا مدیران حتی تصمیم‌های کوتاه مدت و دقیقه نودی را هم به موقع نمی‌گیرند یا به سختی می‌گیرند.

خوزستانی‌ها و مخصوصا شهروندان اهوازی با وجود اینکه این روزها دود و آلودگی را به چشم می‌بینند، مجبورند به نفس کشیدن این همه آلودگی و با خود می‌گویند انگار این شهر آلوده مدیری ندارد.

اهواز بدون یک روز هوای "پاک"  

بنا به گفته فرهاد قلی‌نژاد معاون محیط زیست انسانی اداره‌کل حفاظت محیط زیست خوزستان، هر چند امسال تعداد روزهای با شرایط هوای "خطرناک" کم بوده‌اند اما تنها برخی شهرهای خوزستان در روزهای انگشت‌شماری در شرایط پاک بوده‌اند و امسال اهواز اصلا هوای پاک نداشته است.

وی گفت: خوزستان یکی از استان‌های درگیر و بحرانی در زمینه آلودگی هوا است و بیشتر روزهای سال، در شرایط ناسالم یا ناسالم برای گروه‌های حساس است. 

اخطار به صنایع آلاینده

قلی‌نژاد در خصوص منابع آلودگی هوا بیان کرد: صنایع نیشکر، آتش‌سوزی بخش عراقی هورالعظیم، آتش زدن کاه و کلش مزارع کشاورزی، آتش‌سوزی مزارع برنج‌کاری، منابع متحرک یعنی خودروها و عدم توزیع سوخت استاندارد (سوخت یورو ۴) عواملی هستند که موجب شده‌اند در شرایط سکون هوا و اینورژن، شاهد افزایش شاخص آلایندگی در خوزستان به ویژه در اهواز باشیم.

وی گفت: در خوزستان به دلیل توسعه صنعتی و وجود شهرهای بزرگ مانند کلانشهر اهواز شاهد این شرایط هستیم اما طبق قانون هوای پاک، همه صنایع ملزم به رعایت استانداردهای زیست محیطی هستند و باید خروجی‌هایشان به سیستم‌های کنترل مجهز باشد. همچنین صنایع نفت ملزم به اجرای پروژه‌های خاموشی فلرها هستند.

بنا به گفته قلی‌نژاد، نظارت‌های لازم بر فعالیت صنایع انجام و اخطاریه‌های لازم صادر شده است.

افزایش مراجعات به بیمارستان‌ها با افزایش آلودگی هوا

دکتر میثم معزی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به تاثیر آلودگی هوا در افزایش بیماران تنفسی  و آماده‌باش اورژانس‌ها در پی آلودگی هوا گفت: هر زمان شاخص آلودگی هوا افزایش می‌یابد میزان مراجعه بیماران به بیمارستان‌ها نیز افزایش می‌یابد.

اعلام وضعیت اضطرار پس از دو روز متوالی با هوای "بسیار ناسالم"

دکتر محمدحسین سرمست رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز نیز در دومین روز قرار گرفتن اهواز در وضعیت بنفش اظهار کرد: در پی آلودگی هوای اهواز و چند شهر دیگر خوزستان، معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز وضعیت اضطرار را اعلام کرد و جلسه کارگروه اضطرار آلودگی هوا تشکیل شد تا با همکاران مجموعه عمرانی استانداری و حفاظت محیط زیست، بهبود شرایط فعلی پیگیری و تصمیمات لازم اتخاذ شود.

وی افزود: آنچه مربوط به معاونت بهداشت است این است که علاوه بر اعلام وضعیت اضطرار، توصیه‌های بهداشتی ضروری را به مردم ارائه دهد. 

احتمال ابتلا به بیماری‌های تنفسی با حضور در محیط های با آلاینده بالا

رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با تاکید بر پرهیز از حضور یا فعالیت زیاد در فضای باز، گفت: با حضور یا فعالیت زیاد در این محیط ممکن است بیماری افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای تشدید شود. به دلیل بالا بودن ‌آلاینده‌ها  احتمال دارد افرادی که به بیماری زمینه‌ای مبتلا نیستند نیز در صورت حضور در این محیط، در دراز مدت به بیماری‌های تنفسی مبتلا شوند بنابراین باید از فعالیت زیاد در فضای باز پرهیز شود.

وضعیت آلودگی هوای خوزستان از زبان استاندار

همچنین علی‌اکبر حسینی‌محراب استاندار خوزستان شنبه شب در پایان نشست کمیته استانی اضطرار آلودگی هوا اظهار کرد: یکی از مهمترین دلایل آلودگی هوا سکون هوا است که موجب عدم جابه‌جایی آلاینده‌ها می‌شود.

وی افزود: مواردی همچون آتش زدن نیشکر، آتش‌سوزی‌هایی که در بخش عراقی تالاب هورالعظیم بوده، فعالیت فلرهای نفتی و همچنین صنایع آلاینده عوامل موثر در آلودگی هوا هستند که مقرر شد برای کاهش آلودگی هوا نیشکر در ایامی که هوا در شرایط سکون است اقدام به آتش زدن مزارع خود نکنند.‌

استاندار خوزستان گفت: برخی کشاورزان نیز برای آماده‌سازی اراضی خود مبادرت به آتش زدن زمین‌ها کرده‌اند که این امر نیز یکی از عوامل افزایش آلودگی هوا به شمار می‌رود.

وی تصریح کرد: ارقامی که در مورد آلودگی هوا مطرح شد به شاخص‌ها نزدیک بود که تنها در برخی ساعات روز عارض می‌شود و استمرار ندارد از این رو اعضای کمیته اضطرار آلودگی هوا با غیرحضوری شدن مدارس در برخی شهرستان ها در روز یکشنبه موافقت کردند.

بنا به گفته استاندار خوزستان آماری که در فضای مجازی منتشر می‌شود مربوط به یک زمان کوتاه است و مستمر نیست و به خانواده‌ها این اطمینان را می‌دهیم که در صورتی که شاخص آلایندگی افزایش یابد تصمیمات و تمهیدات متناسب با آن برای حفظ سلامتی دانش‌آموزان و همچنین شهروندان اتخاذ خواهد شد. 

اظهار نظر یک پزشک درباره عوارض آلودگی هوا بر سلامت

بنا به گفته دکتر حانیه راجی فوق تخصص ریه، آسم و آلرژی، آلودگی هوا در کوتاه مدت موجب تشدید بیماری‌های قلبی می‌شود یعنی کسی که به بیماری قلبی یا بیماری‌های تنفسی مبتلا است، یک تا دو هفته بعد عوارض آلودگی هوا در وی بروز می‌یابد و بیماری‌های زمینه‌ای تشدید می‌شوند.

وی با تاکید بر استفاده از ماسک N۹۵ در صورت حضور در فضای بیرون از منزل در شرایط آلودگی هوا، افزود: قرار نیست اگر امروز آلایندگی بالا و هوا آلوده باشد افراد همین امروز دچار مشکل شوند و ممکن است عوارض آلودگی‌ها یکی دو هفته بعد تاثیرگذار باشند. هر چند ممکن است شدت آلایندگی زیاد باشد و فرد در همان روز هم دچار مشکل شود.

راجی تصریح کرد: آلودگی هوا در طولانی مدت منجر به بروز بیماری‌های قلبی عروقی، آسم، انسدادی مزمن ریوی، بیماری‌های گوارشی، مرده‌زایی و افزایش سقط جنین و تاثیر در بروز برخی بیماری‌های مغز و اعصاب می‌شود.

این فوق تخصص ریه، آسم و آلرژی گفت: بنابراین آلودگی هوا تنها موجب بروز مشکلات تنفسی نمی‌شود بلکه در دراز مدت موجب بروز بسیاری از بیماری‌ها در ارگان‌های دیگر و حتی موجب تشدید بیماری‌ها می‌شود.

به گزارش ایسنا، آلودگی هوا سالانه هزاران نفر را می کُشد و بنا به آماری در سال گذشته از مجموع ۴ هزار و ۸۱۸ مورد مرگ و میر در اهواز، یک هزار و ۲۴۷ مورد منتسب به ذرات با اندازه ۲.۵ میکرون بوده‌اند.

اینجا اهواز، کلانشهری خفه و بدون هوا است و مردمی با هزار و چند گرفتاری و بیماری که دوای دردشان هوای تمیز است و بس. 

گزارش از: دلال آلبوشهبازی - خبرنگار ایسنای خوزستان

انتهای پیام 

  • سه‌شنبه/ ۲۳ آبان ۱۴۰۲ / ۱۴:۲۵
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 1402082316972
  • خبرنگار : 50225