مجید جعفرینژاد امروز ۲۱ آبانماه، در نشست خبری روز جهانی دیابت که در محل معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: دیابت چالشی بزرگ است، چالشی که شاید ۴۰ سال پیش فکر نمیکردیم، به چالش اصلی ما تبدیل شود.
وی با بیان اینکه سالانه بیش از یک درصد به آمار افراد مبتلا به فشار خون بالا اضافه میشود، بیان کرد: در حال حاضر حدود ۲۹ درصد یعنی یکسوم جمعیت بالای ۱۸ سال در استان مبتلا به فشار خون هستند. این افراد در معرض بیماریها، بیماریهای قلبی-عروقی و مغزی قرار دارند. وقتی فرد درگیر عوارض بیماری دیابت که شامل مشکلات کلیوی، قلبی، مغزی، بینایی و سیستم عصبی است، میشود، باید وقت خود را صرف این عوارض کند. اگر به همین صورت پیش برویم، شاید ۳۰ سال آینده باید شعار دیگری را انتخاب کنیم و این شعار هر مجتمع ساختمانی کوچک یک تخت دیالیز است.
جعفرینژاد افزود: در حال حاضر ۱۲ درصد افراد تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد دیابت دارند و سالی ۰.۷ درصد به این تعداد اضافه میشود. ۳۰ سال آینده ۲۱ درصد در صورت ادامه داشتن روند فعلی و سن جمعیت به افراد مبتلا به دیابت اضافه خواهد شد، در حالی که جمعیت مسن مستعدتر میشود، در نتیجه احتمالا این افزایش حدود ۵۰ درصد باشد؛ زیرا سبک زندگی به سمت کمتحرکی پیش میرود.
معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه بیش از ۶۰ درصد جمعیت ما اضافه وزن دارند و ۶۰ درصد جامعه کمتحرک هستند، عنوان کرد: این افراد در سراشیبی سقوط قرار گرفتند و به طرف دیابت و فشار خون حرکت میکنند. سبک خواب و غذا خوردن ما اشتباه بوده و سن مصرف دخانیات کاهش پیدا کرده است. این موارد روی فعالیتهای هورمونی ما تاثیر میگذارد. نوع غذا خوردن ما تغییر کرده، درصد دریافت کربوهیدرات افزایش و درصد فیبر موجود در سبزیجات کاهش یافته است. مصرف سبزی ما یک شوخی است.
وی ادامه داد: به طور متوسط ۳۰ دقیقه تحرک در روز نیاز داریم. میزان زیادی از اختلالات اضطرابی و افسردگیها به کمتحرکی و اضافه وزن برمیگردد. هرچه دیابت را کنترل کنیم باز هم حریف نخواهیم شد. ما ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر جمعیت بالای ۱۸ سال در دانشگاه علوم پزشکی مشهد داریم که ۱۲ درصد آنها معادل ۴۰۰ هزار نفر مبتلا به دیابت هستند. از این تعداد حدود ۵ درصد یعنی ۱۵۳ هزار نفر را شناسایی کردیم.
جعفرینژاد اضافه کرد: ۳۰ درصد جمعیت تحت پوشش دانشگاه معادل یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر پرهدیابت(پیش دیابت) هستند. بر این اساس ۵۰ درصد جمعیت ما در حال حاضر درگیر دیابت هستند. نیمی از این افراد از دیابت خود اطلاع ندارند و افرادی هم که اطلاع دارند، مدیریت نمیکنند.
معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: ما چقدر روی سبک زندگی کار میکنیم؟ به اندازهای که به ورزش قهرمانی توجه میکنیم به ورزش همگانی اهمیت نمیدهیم. فاجعه بیش از این بوده و اتفاق دهشتناکی در حال رخ دادن است. وقت زیادی از مردم در آینده صرف عوارض این بیماری در بین سالمندان و حتی خودشان خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: امیدوارم عزم ملی ایجاد شود تا به صورت کاملا کاربردی و رفتاری این مفاهیم به وسیله پوششهای خبری و با هدایت اساتید به زبان ساده بیان شود و به مردم برسد تا به اصلاح رفتار خود مجاب شوند. باید مفاهیم قابل درک شود و مردم شدت و وسعت خطر را درک کنند. ما در حال حاضر تنها به توقف روند رشد دیابت فکر میکنیم.
انتهای پیام