هادی ساربان در گفت و گو با ایسنا با اشاره به شروع برداشت زعفران در این شهرستان اظهار کرد: شهرستان مهولات با سطح زیر کشت ۳۲۰۰ هکتار زعفران، مقام پنجم کشت این محصول را در خراسان رضوی به خود اختصاص داده است.
وی خاطرنشان کرد: زعفران جزو محصولات کم آب طلب و با ارزش اقتصادی و اشتغالزایی بالایی است، به طوری که هر هکتار زعفران حدود ۲۰۰ نفر اشتغالزایی دارد.
مدیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه هرساله برداشت زعفران در این شهرستان از نیمه دوم آبان شروع و تا دهه اول آذرماه ادامه پیدا میکند، افزود: علیرغم اینکه سالیانه حدود ۱۰ تن زعفران خشک از مزارع زعفران این شهرستان برداشت میشود ولی در سال زراعی جاری به دلیل یخبندان و سرمازدگی مزارع زعفران در سال گذشته و همچنین گرما و خشکسالی سال جاری مزارع به شدت آسیب دیده و بررسیهای میدانی نشان میدهد عملکرد کاهش چشمگیری داشته باشد.
وی با اعلام اینکه پیشبینی میشود تولید زعفران در این شهرستان تا ۵۰ درصد کاهش یابد، ادامه داد: تغییرات و رخدادهای اقلیمی و کاهش عملکرد، هزینه تولید برای کشاورز را افزایش میدهد و هزینهها به شدت بالا میرود و این امر برای کشاورزان مشکلساز است.
ساربان اتفاقات رخ داده اقلیمی و کاهش عملکرد را عامل بالا رفتن هزینه کشاورزان دانست و گفت: مهولات از مناطق بسیار حساس اقتصادی به شمار میرود که به منظور بهرهگیری از امکانات بالقوه اقتصادی این شهرستانها باید برنامهریزی صحیح و کارشناسانهای صورت گیرد.
وی در ادامه با اعلام اینکه بعضاً نداشتن مدیریت صحیح کشاورزان در زمان آبیاری، کم استفاده کردن از کود و سم و مبارزه نکردن با آفات، بیماریها و علفهای هرز را از دیگر عوامل کاهش سطح تولید زعفران در این شهرستان برشمرد.
مدیر جهاد کشاورزی مهولات همچنین کمبود نیروی کار هنگام فصل برداشت و نبود صنایع بستهبندی محصول زعفران را از جمله مشکلات کشاورزان مهولات عنوان کرد و گفت: وجود دلالان و واسطهها هنگام فصل برداشت باعث شده است زعفرانکاران منطقه، محصول تولیدی خود را با قیمت ناچیز به این افراد بفروشند تا کمتر دچار ضرر و زیان شوند.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه اشتغال و اقتصاد بهرهبرداران بخش کشاورزی در گرو پایداری و پویایی این بخش است، در قدم اول بهرهبرداران باید به مدیریت بخش کشاورزی با هدف افزایش بهرهوری توجه کنند.
شهرستان مهولات به مرکزیت فیضآباد در ۲۰۷ کیلومتری جنوب مشهد حدود ۵۶ هزار نفر جمعیت دارد که درآمد ۹۰ درصد آنها وابسته به کشاورزی است.
زعفران، پسته و انار سه محصولی است که به صورت انبوه در مهولات تولید میشود، اما تشدید خشکسالی باعث شده است کشاورزان شهرستان از کشت و پرورش انار و زعفران عقبنشینی کنند.
این در حالی است که زعفران محصول کم آب طلبی است با این وجود کشاورزان مهولات ترجیح میدهند به جای آن پسته بکارند تا صرفهجویی آب بیشتری داشته باشند.
انتهای پیام